Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

FOTO: Z Týna si odvezl vítězný pohár Protivín

 
úterý, 25. července 2017, 13:46

Memoriál Ladislava Světela v Týně nad Vltavou se konal v sobotu V den vltavotýnských slavností. 43. ročník uctění památky bývalého hráče Olympie, který tragicky zemřel v Praze v roce 1972, vyhrál FK Protivín.

Světelův memoriál se hrál v novém hávu. Nejednalo se jako doposud o turnaj, ale o tři zápasy. Nejprve se utkaly mladší a starší přípravky Olympie Týn a Sudoměřic, vrcholem byl zápas mezi muži FK Olympie – FK Protivín. Diváci se nenudili.

Domácí pod taktovkou nového trenéra Jiřího Orlíčka přišli o jednogólový náskok v posledních vteřinách prvního poločasu. Po přestávce přidal Protivín druhou branku, zvrátil skóre a už to vypadalo, že těsné vedení udrží. Jenže Týnští v závěrečném náporu dokázali v poslední minutě vyrovnat na 2:2 a vynutit si penaltový rozstřel. V něm se Olympie trefila jen jednou, zatímco Protivínští třikrát a těšili se z vítězství na týnském memoriálu. 

Ladislav Světel: zastřelen při výkonu služby

Vůbec první ročník memoriálu se hrál v roce 1975. Tři roky po tragické smrti Ladislava Světela (†50) při výkonu služby ve Sboru národní bezpečnosti, kam byl přijat 13. 5. 1946 a zařazen na obvodním oddělení VB v Praze 6.

V osudný den 1. 6. 1972 kontroloval na Podbělohorské ulici nadpraporčík Ladislav Světel (na snímku) spolu s nadstrážmistrem Pavlem Procházkou řidiče osobního vozidla Radomíra Šustra (†46). Nezdál se jim technický stav vozu a řidič jevil známky podnapilosti. Po pozitivní dechové zkoušce a odstavení vozidla si měl přesednout do služebního automobilu. Najednou vytáhl ilegálně drženou pistoli a z bezprostřední blízkosti začal na oba příslušníky VB střílet jako šílený. Nadpraporčík Světel byl namístě mrtev, druhý příslušník těžce raněn. Vrah Šustr z místa činu ujel, ale spravedlnosti neunikl. O několik dní později našli jeho tělo ve Vltavě. Údajně se mělo jednat o sebevraždu. Ladislav Světel byl in memoriam povýšen do hodnosti nadporučíka.

 
 
Napsal(a) Michal Průcha | Foto Petr Vlasák