Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Dynamo potěšilo domácí výhrou nad Pardubicemi a postupem do skupiny o umístění

 
neděle, 30. dubna 2023, 20:33

České Budějovice - V posledním kole základní části Fortuna ligy budějovické Dynamo na Střeleckém ostrově zdolalo tým Pardubic 3:1 a díky sérii třech utkání bez porážky (dvě vítězství doma, remíza venku, celkové skóre 9:3) obsadilo konečnou desátou příčku, která mu zaručila účast ve skupině o umístění spolu s Libercem, Hradcem Králové a Mladou Boleslaví.

Jihočeši vygenerovali pětatřicet bodů stejně jako týmy Jablonce a ostravského Baníku, ale v jejich prospěch svědčilo nejlepší postavení v minitabulce s těmito dvěma konkurenty. Souboj s předposledními Pardubicemi jen zvolna nabíral tempo. Mírně navrch v úvodu měli hosté, což potvrdili prvním rohovým kopem v utkání, který si vybojovali ve 14. minutě. O dvě minuty později dopravil míč do budějovické sítě Denis Darmovzal, jenže byl v ofsajdu.   

Stejný hráč o chvíli později po levé straně vyexpedoval balon do náruče brankáře Martina Janáčka. První zajímavou šanci na straně Dynama si zaknihoval ve 21. minutě Marcel Čermák po centru Nicolase Pennera, ale v dobré pozici zacílil příliš vysoko. Slibnou akci potom založil kapitán Martin Králik, hodně nepřesně však vyměřil svůj centr.

Po nepříliš výrazných ofenzivních pokusech na obou stranách se pouze srovnala bilance rohových kopů na 2:2. Teprve tři minuty před koncem poločasu se domácím podařilo otevřít skóre. Lukáš Čmelík zatáhl míč po pravé straně a poslal ho do pokutového území, kde se ve skrumáži prosadil Marcel Čermák.

Marcel Čermák nedotáhl hattrick

Českobudějovičtí po změně stran pokračovali ve zvýšené aktivitě. Hlavičkový pokus nevyšel Lukáši Čmelíkovi, ani Nicolas Penner po pěkné akci nemířil přesně. Osmělili se i hosté. Dvakrát v těsném sledu musel proti nebezpečným pokusům zasahovat Martin Janáček.

V 54. minutě našel Patrik Hellebrand v pokutovém území Patrika Čavoše a ten přidal druhý gól ukázkovou střelou do levé poloviny pardubické branky. Kapitán hostujícího celku Pavel Černý o jedenáct minut později rozvlnil síť za Janáčkovými zády, jenže byl zase v ofsajdu. Za dalších sto dvacet vteřin si Marcel Čermák přiťukl míč s Jakubem Horou a nechytatelnou střelou zvýšil na 3:0. Podhrotový hráč Dynama zakrátko mohl završit svůj hattrick, ale po centru Nicolase Pennera hlavičkoval vedle levé tyče.

Střídající pardubický hráč Vojtěch Sychra v 71. minutě málem zblízka upravil stav, ale Martin Janáček prakticky na brankové čáře zázračně nohou vykopl míč mimo konstrukci. Pěkný slalom na protější straně vystřihl Quadri Adediran, ztroskotal však v rozhodujícím momentu na důrazné pardubické defenzivě. Brzy poté následující hlavička Marcela Čermáka se stala tentokrát jen lahůdkou pro brankáře Florina Nitu.

Na týmu od řeky Labe bylo sympatické, že nerezignoval ani přes nepříznivý stav a stále se tlačil do útoku. Pokus Michala Hlavatého v 89. minutě vytěsnil Martin Janáček na roh a hosté alespoň zkorigovali z této standardní situace. Trojice hráčů se nacpala k brankové čáře a Robin Hranáč si připsal autorství u konečné úpravy výsledku.  

SK Dynamo Č. Budějovice – FK Pardubice 3:1 (1:0)

Góly: 42. a 67. Čermák, 54. Čavoš – 89. Hranáč. Rozhodčí: Zelinka – Hurych, Mikeska. ŽK: 0:0. Diváků: 3 109.

SK Dynamo: Janáček – Čoudek, Havel, Králik – Čmelík, Čavoš, Hora (86. Broukal), Penner (74. Potočný) – Čermák (86. Hais), Hellebrand – Adediran (82. Zajíc). Trenéři Marek Nikl a Tomáš Zápotočný.

Napsal(a) Ladislav Lhota | Foto Jan Škrle