Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Střeleckým ostrovem se nesla ostrá střelba. Dynamo deklasovalo tým Jablonce

 
neděle, 23. dubna 2023, 21:23

České Budějovice – Po sérii třech porážek s celkovým skóre 2:10 přivítali fotbalisté Dynama na Střeleckém ostrově mužstvo Jablonce vedené exbudějovickým trenérem Davidem Horejšem a předvedli až nečekaně výborný výkon, díky němuž v předposledním domácím utkání základní části deklasovali soupeře 5:1 a vyskočili na dvanáctou příčku v tabulce, kterou budou obhajovat již ve středu 26. dubna v Brně.

Úvodní minuty patřily více Severočechům, kteří aktivně zaměstnávali domácí defenzivu. Brzy se však začal ukazovat budějovický hrot Quadri Aderidan, jehož rána levačkou řádně protáhla brankáře Jana Hanuše a Jihočeši získali rohový kop. Po další akci Aderidana znovu následoval roh. Na gól se čekalo do 18. minuty, kdy Jakub Hora z přímého kopu těsně nad zemí čistě trefil místečko u levé tyče.

Nádherným uvolněním a střelou Patrika Hellebranda získali černobílí (pro tentokrát bíločerní) třetí kop od rohového praporku. Exekutor Jakub Hora po předchozích dvou neúčinných pokusech zvolil namísto centru rozehrávku zpátky do pole. Po chvíli získal míč u zadní tyče Lukáš Havel a v 21. minutě zvýšil na 2:0. Budějovický stoper tím zároveň oslavil svůj stý zápas v nejvyšší soutěži.

Po akci Quadriho Aderidana ve 36. minutě zasáhl hlavičkující Marcel Čermák tyč jablonecké branky a krátce před koncem úvodního poločasu si vybral povedenou chvíli Lukáš Čmelík, jenž lišáckým obloučkem z pravé strany přehodil Jana Hanuše a Dynamo vedlo třígólovým rozdílem.

Taktiku splnili do puntíku

Hosty notně vykolejil již druhý inkasovaný gól a v podstatě se nevzpamatovali – s výjimkou několika záblesků. Do druhé půle naskočili se dvěma změnami v sestavě, ale v jejich herním projevu se nezvedl pražádný svěží vítr. Naopak řádili Jihočeši. V 53. minutě se Lukáš Čmelík u zadní čáry zbavil jabloneckého obránce a obloukem našel vysokého Ondřeje Čoudka, který hlavou zaznamenal svůj premiérový gól na ligovém trávníku.

Sólový únik Quadriho Aderidana v 55. minutě a hráčův přifilmovaný pád ve střetu s vybíhajícím brankářem skončil žlutou kartou na kontě budějovické rakety, vzápětí však rozhodčí odvolal verdikt vzhledem k předcházejícímu ofsajdu. O čtyři minuty později se dostali ke slovu také hosté. Odražený míč bez přípravy napálil Daniel Souček a kolem levé tyče ho umístil do sítě.

Poněkud nešťastný moment nevzal chuť fotbalistům Dynama, kteří pokračovali v obléhání jablonecké branky. Nebezpečnými akcemi hrozili Marcel Čermák, Quadri Aderidan, Lukáš Čmelík i kapitán Martin Králik. Střelecký festival završil v 70. minutě pátým gólem miláček domácího publika Quadri Aderidan. Po levé straně utekl bránícímu Jakubu Martincovi a exkluzivně obhodil vybíhajícího brankáře Jana Hanuše.     

V závěru si zachytal i strážce budějovické branky Martin Janáček, v nastaveném čase si ještě připsal šanci Patrik Hellebrand. „Hráči splnili do puntíku, co jsme si řekli v týdnu před utkáním. Není to jednoduché, když nezvládnete zápas s Teplicemi a dostanete další facku v Hradci. Chtěli jsme navázat na druhý poločas z Hradce, což se podařilo. Navíc jsme výkon korunovali pěti góly,“ těšilo trenéra Tomáše Zápotočného. „Domácí vyhráli zcela zaslouženě. Po většinu zápasu byli jednoznačně lepší,“ krčil rameny jablonecký protějšek David Horejš.  

SK Dynamo Č. Budějovice – FK Jablonec 5:1 (3:0)

Góly: 18. Hora, 21. Havel, 45. Čmelík, 53. Čoudek, 70. Aderidan – 59. Souček. Rozhodčí: Nehasil – L. Matoušek, Hádek. ŽK: 1:2 (46. Penner – 42. Martinec, 82. Hübschman). Diváků: 2 895.

SK Dynamo: Janáček – Čoudek, Havel, Králik (71. Broukal) – Hora, Čavoš – Čermák (71. Zajíc), Hellebrand, Penner (71. Sluka) – Čmelík (83. Potočný), Aderidan (79. Mich. Škoda). Trenéři Marek Nikl a Tomáš Zápotočný.

Napsal(a) Ladislav Lhota | Foto Jan Škrle
 


 
Reklama