Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Dynamo ztropilo ligovou senzaci. Slavia odjela ze Střeleckého ostrova bez bodu

 
neděle, 5. března 2023, 20:14

České Budějovice – Jihočeským publikem nedočkavě vyhlížený duel 22. kola Fortuna ligy mezi černobílým (v reálu bílým) Dynamem a sešívanou červenobílou (v reálu černou) Slavií rezultoval senzační výhrou domácích 1:0. Náskok borců z pražského Edenu na čele tabulky se nečekaným výsledkem ztenčil na jediný bod před Plzní, zatímco budějovičtí fotbalisté zůstali třináctí. Ale dotáhli se bodově na ostravský Baník.

Úvodní půle příliš nepobavila šest tisícovek prokřehlých diváků. Domácí tým se obtížně dostával na soupeřovu polovinu a vůbec neohrozil Ondřeje Koláře střežícího branku Slavie. Jeho protějšek David Šípoš byl nejzaměstnanějším mužem Jihočechů. Nemusel sice řešit ošemetné situace, ale slávisté mu posílali alespoň propagační navštívenky a také spoluhráči mnohokrát ukázali, že mají dobře nacvičenou „malou domů“.

Fanouškům zatrnulo v 10. minutě, kdy hbitý Matěj Jurásek po chybě hráčů Dynama pronikl z pravé strany do pokutového území a vracející se Martin Králik v posledním momentu srazil míč těsně vedle levé tyče. Jeden z mála alespoň trochu zajímavých střeleckých pokusů vyprodukoval slávistický kapitán Tomáš Holeš, zatímco jeho spoluhráč David Douděra v dobré pozici z pravé strany přestřelil.

Do druhého poločasu nastoupil v dresu Slavie někdejší dynamácký útočník Mick Van Buren a hned z první akce mohl otevřít skóre, jenže u odkryté levé tyče nedosáhl na centr Petera Olayinky. Budějovický gólman David Šípoš potom ještě dvakrát zachraňoval před aktivním Olayinkou a v rostoucím tlaku Pražanů si Benjamin Čolić a Martin Králik vysloužili žluté karty.

Nastala však 68. minuta, která změnila celý fotbalový večer. Jakub Hora obloukem z vlastní půle našel vepředu střídajícího Quadriho Adedirana, jenž přespurtoval bránícího slávistu a levačkou zacílil úhlopříčně na levou tyč, od níž se balon odrazil po anglickém způsobu do sítě. V plné míře se potvrdila slova trenéra Tomáše Zápotočného pronesená před startem jarní části sezony: „Myslím, že Quadri bude raketa.“

Útočník tmavé pleti, jenž na podzim kopal za pražskou Duklu, mohl přidat druhou trefu v 74. minutě. Po závaru před brankou Slavie byl poslední u míče, avšak Ondřej Kolář šťastně vyboxoval jeho pokus nad břevno. Předtím měl šanci také Patrik Hellebrand. Jeho rána zdálky pořádně vyděsila Koláře.

Hosté vložili všechny síly do útoku, ale Dynamo se bránilo statečně. Krátce před vypršením 90. minuty kopali slávisté roh a zkusili v pokutovém území přečíslit domácí tým zapojením Ondřeje Koláře. Úplně jim nevyšel záměr a Quadri Adediran se již chystal k úniku na opuštěnou branku, rozhodčí však přerušil hru. Bez ohledu na to se Jihočeši po jedenácti létech dočkali vítězství nad mnohonásobným mistrem.

O přestávce domácí uctili nedávno zesnulého hráče a trenéra Františka Cipra uvedením do klubové síně slávy in memoriam. Symbolickou plaketu převzal jeho syn František. Bohužel, vedení Dynama nepřipomnělo alespoň minutou ticha taktéž zemřelého Petra Vitoně, jenž dlouhá desetiletí fotografoval na Střeleckém ostrově a spolu s Milanem Šímou a dalšími spolupracovníky vytvářel zápasové zpravodaje.  

SK Dynamo Č. Budějovice – SK Slavia Praha 1:0 (0:0)

Gól: 68. Adediran. Rozhodčí: Orel – Váňa, Šimáček. ŽK: 2:0 (56. Čolić, 59. Králik). Diváků: 6 316.

SK Dynamo: Šípoš – Sladký, L. Havel, Králik, Skovajsa – Čolić, Čavoš (63. Adediran), P. Hellebrand (77. M. Čermák), J. Hora I – Zajíc (77. Penner), Potočný (85. Mich. Škoda). Trenér Marek Nikl.

SK Slavia: Kolář – D. Jurásek, Ousou (79. Tecl), Ogbu, Douděra (87. Schranz) – Zafeiris, Holeš – Olayinka, Lingr (79. Dorley), M. Jurásek (46. Ševčík) – Jurečka (46. van Buren). Trenér Jindřich Trpišovský.

Napsal(a) Ladislav Lhota | Foto Jan Škrle
 


 
Reklama