Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Hráčský kádr Dynama vstoupil do zimní přípravy bez velkých změn

 
pondělí, 3. ledna 2022, 18:49

České Budějovice - Pouze dva dny s novým letopočtem se hráči provoligového Dynama věnovali posilvestrovskému odpočinku. V pondělí 3. ledna se většina z nich dostavila na start zimní přípravy, která směřuje k úvodnímu jarnímu kolu. Na Střeleckém ostrově se černobílí o prvním únorovém víkendu poměří s pražskou Spartou.

Trenéru Davidu Horejšovi a jeho asistentům Jiřímu Kohoutovi, Jiřímu Lerchovi a Jindřichu Tichaiovi se hlásila většina borců, kteří po devatenácti podzimních kolech vybojovali pro jihočeskou metropoli osmou příčku, tedy postavení přesně uprostřed prvoligové tabulky. Chyběl pouze Michal Škoda (ve stavu nemocných) resp. zahraniční akvizice van Buren, Čolić a Mršić, jimž vedení přidalo den, případně dva dny volna na přesun do Českých Budějovic.

Ze základní sestavy nebude s velkou pravděpodobností pokračovat mladý ukrajinský stoper Maxim Vadimovič Talovjerov, jenž svými výkony upoutal pozornost mistrovské Slavie. Na hostování do třetiligového Písku zamířili mladíci z dynamácké líhně Dominik Mašek a Christian Veliký. Veterán Petr Javorek se přesunul do B-týmu. „Jsem rád, že kádr zůstal z podstatné části pohromadě, což je pro nás důležité,“ zdůrazňuje David Horejš.

Zůstávají také Mick van Buren s Ondřejem Mihálikem, jimž pokračuje hostování do konce sezony. U břehu Vltavy se hlásil 3. ledna i Fortune Bassey, o jehož služby roste zájem z více stran. „Necháváme tomu volný průběh. Zatím je u nás a věřím, že odvede stoprocentní práci. Přejeme si, aby hrál tady i na jaře. Pro nás je klíčovým hráčem směrem dopředu. Ale přijde-li nabídka výhodná pro klub, nebude mu nikdo bránit v odchodu,“ ujišťuje hlavní trenér.

Rus může hrát napravo i nalevo

Poněkud nouzový stav aktuálně vládne v obsazení stoperské dvojice, neboť vedle odcházejícího Talovjerova nebude dlouhodobě k dispozici ani Pavel Novák. „Chceme přivést stopera. Dotahujeme příchod jednoho hráče, což by se mělo dořešit v horizontu nejvýše dvou týdnů. Rozhlížíme se také po fotbalistech do křídelních prostor,“ odhaluje Horejš momentálně nejcitlivější místa v sestavě.

V kabině Dynama se zatím objevili čtyři nováčci. Z vlastní akademie přišel Jan Brabec, jenž se zapojoval do přípravy áčka již v minulém roce, a dorazoví dorostenci Daniel Hais s Davidem Krchem (oba ročník 2003). „Chceme jim dát příležitost a věříme, že vedle ligových hráčů rozvinou svůj potenciál,“ komentuje vládce černobílé lavičky.

Čtvrtou novou tváří je Maxim Matvejev (11. ledna oslaví dvacetiny) z Lokomotivu Moskva, který by měl podepsat smlouvu s Dynamem. „Měli jsme ho vytipovaného delší dobu. V moskevské juniorce podával velice solidní výkony. Je to rychlostně vybavený a charakterově dobrý hráč s výbornou kopací technikou, použitelný do pravé i levé strany,“ vykresluje Horejš.

Mají na co navázat i na čem pracovat

Úvodní dva týdny zimní přípravy absolvuje budějovický tým v domácích podmínkách na Střeleckém ostrově resp. v areálu Složiště. Sehraje přitom zápasy s Táborskem a Příbramí. Následuje herní soustředění v Turecku s trojicí kvalitních zápasových sparingpartnerů (dva domácí a jeden polský celek).

Na turecké půdě čekají Jihočechy nadstandardní podmínky. „Věřím, že nenastane žádná překážka a odcestujeme v co nejširším složení, abychom se mohli připravit na jaro. Po návratu by neměla být žádná karanténa, ale počítáme s testy. Preventivně budeme podstupovat testy dvakrát až třikrát týdně,“ říká trenér, jehož svěřenci byli při vstupu do přípravy do jednoho testovaní s negativním výsledkem. 

Začátek jarní sezony vystaví mužstvo Dynama náročným konfrontacím. Do Českých Budějovic přicestuje třetí Sparta, následuje souboj na hřišti sedmého Hradce Králové a domácí duel s druhou Plzní. „Na podzim se nám vydařila spousta dobrých věcí, na něž chceme navázat, ale zůstaly i věci, na kterých musíme pracovat, správně je pojmenovat a vylepšit tak, abychom mohli pomýšlet na lepší umístění,“ dívá se dopředu David Horejš.

Aktuální kádr SK Dynamo:

Brankáři: Daniel Kerl, David Šípoš, Vojtěch Vorel.
Obránci: Jan Brabec, Benjamin Čolić, Lukáš Havel, Martin Králik, Maxim Matvejev, Pavel Novák, Lukáš Skovajsa, Martin Sladký.
Záložníci: Patrik Čavoš, Patrik Hellebrand, Jakub Hora, David Krch, Matej Mršić, Nicolas Penner, Emmanuel Tolno, Jonáš Vais, Matěj Valenta.
Útočníci: Fortune Bassey, Patrik Brandner, Mick Van Buren, Daniel Hais, Ondřej Mihálik, Michal Škoda.

Odešli: Christian Veliký (hostování Písek), Dominik Mašek (hostování Písek), Petr Javorek (B-tým).
Přišli: Jan Brabec, David Krch, Daniel Hais (přeřazení z dorostu), Maxim Matvejev (Lokomotiv Moskva).


Plán přípravy (začátek v pondělí 3. ledna):

Středa 12. ledna: SK Dynamo – FC MAS Táborsko (SCM Složiště, 11:00)
Sobota 15. ledna: SK Dynamo – 1. FK Příbram (SCM Složiště, 11:00)
Středa 19. ledna: Start herního soustředění v Beleku (Turecko)
Pátek 21. ledna: SK Dynamo – Mezőkövesd-Zsóry (Turecko)
Pondělí 24. ledna: SK Dynamo – FK Chimki (Turecko)
Pátek 28. ledna: SK Dynamo – Cracovia Krakov (Turecko)
Sobota 29. ledna: Konec soustředění v Turecku
Sobota 5. února nebo neděle 6. února: 20. kolo Fortuna ligy SK Dynamo – AC Sparta Praha

Napsal(a) Ladislav Lhota | Foto Jan Škrle