Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

První letní posily Dynama jsou Michal Škoda a Patrik Hellebrand

 
středa, 23. června 2021, 08:08

Nepříliš úspěšné fotbalové jaro ve Fortuna lize, kdy českobudějovické Dynamo selhávalo střelecky, nutí vedení klubu posilovat ofenzivní sílu mužstva. Prvními akvizicemi, které se zapojily od startu letní přípravy, se stali hrotový útočník Michal Škoda (33) a tvořivý záložník Patrik Hellebrand (22).

Sto devadesát jeden centimetr vysoký pražský rodák Michal Škoda pochází z fotbalové rodiny. Jeho táta Milan působil v útoku vršovických Bohemians, bratr Milan zářil ve Slavii a sbíral reprezentační zkušenosti. Michal si zahrál profesionálně za střížkovské Bohemians, Zbrojovku Brno, Viktorii Žižkov, norský Lillestrom, FK Příbram a naposledy Mladou Boleslav. V sezoně 2015–16 si zaknihoval pobyt na Střeleckém ostrově. „Před mým aktuálním příchodem jsme si řekli s trenérem Horejšem, že moje první angažmá tady nebylo moc úspěšné a uděláme za ním tlustou čáru. Teď jsem přišel, protože je tady jiné Dynamo,“ usmívá se.

Z bývalých spoluhráčů v budějovické šatně objevil jenom Pavla Nováka. Po příjezdu do jihočeské metropole se v hotelu seznámil s další posilou Patrikem Hellebrandem. „Myslím, že s klukama tady nebude žádný problém,“ netrpí obavami z adaptace autor sedmi gólů za Mladou Boleslav na jaře 2021. „Vždycky se soustředím více na výkon, než na góly. Když podáváte dobré výkony, můžete dávat i góly,“ nechce si dávat konkrétní předsevzetí k rozšíření střelecké statistiky čítající čtyřicet šest přesných zásahů ve 177 utkáních domácí nejvyšší soutěže. „V Dynamu je výborné zázemí a skvělý servis. Ideální prostředí, aby hráči vydali ze sebe maximum,“ pochvaluje si.

Příchod konzultoval se Slavií

Rovněž Patrik Hellebrand vyšel z fotbalového prostředí. Jeho otec Aleš nastupoval za Opavu nebo bratislavskou Petržalku. Pokračovatel rodu oslavil před nedávnem dvaadvacáté narozeniny. Stihl již zasáhnout do pěti prvoligových sezon, v nichž nastřádal padesát sedm startů, jeden gól a tři asistence. A mistrovský titul 2020 s pražskou Slavií, kde zůstává kmenovým hráčem. Nosil také dres Zlína, Slovácka a naposledy sestupující Opavy. S Dynamem vstoupil do kontaktu již před dvěma měsíci. „Volali mi, že mají zájem. Potěšilo mě to. Věřím, že pomůžu budějovickému týmu,“ hlásí.

Podobně jako Michal Škoda projevil i Patrik Hellebrand velkou chuť bojovat pod černobílým symboly, čímž si naklonil trenéra Davida Horejše. Od počátku jednání s Dynamem neřešil jiné nabídky. „Možnost účinkovat na jihu Čech jsem konzultoval s vedením Slavie a shodli jsme se, že tato štace bude pro mě dobrý krok,“ přiznává drobnější, zato hodně šikovný fotbalista, který mile překvapil velmi dobrým přehledem o herním systému Dynama a vizích o jeho zlepšování. „Přišel jsem hlavně proto, že se mi líbí, jakým způsobem se Budějovice prezentují na trávníku. Líbí se mi jejich fotbal,“ povídá. Zatím přesně nezná svoji roli v týmu. „S trenérem jsme se bavili jenom obecně,“ přikyvuje.

Napsal(a) Ladislav Lhota | Foto Jan Škrle