Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Trenér Horejš chce s Dynamem předvádět fotbal, na který by si sám koupil lístek

 
pondělí, 21. června 2021, 20:43

Ligový tým Dynama České Budějovice vstoupil do letní přípravy před sezonou 2021–22. Hlavní trenér David Horejš přivítal na Střeleckém ostrově pozměněný hráčský kádr, se kterým se nejprve zaměří na kondici. Pilování herního projevu nastane v přípravných zápasech, které nebudou chybět ani během soustředění v rakouském Kaprunu.

Kabinu opustili brankář Jaroslav Drobný (konec smlouvy), Jiří Kladrubský (ukončení činnosti), Marko Alvir, Ubong Ekpai (oba návrat z hostování do Plzně), Filip Havelka (návrat z hostování do Sparty), Miloš Kopečný, Lukáš Jánošík (hledají nové angažmá), David Ledecký (pravděpodobně hostování v Teplicích). „David promarodil celou sezonu a my jsme přivedli Michala Škodu na post hrotového útočníka. Pro útok zůstává Dame Diop a máme dva naše hráče, Jana Vítovce a Fortune Basseye. Proto jsme se dohodli, že pro Ledyho bude lepší změnit prostředí a někde hostovat, aby se dostal na úroveň, která u něho byla obvyklá,“ vysvětluje hlavní kouč.

Největší letní posilou je třiatřicetiletý Michal Škoda, který již nosil dynamácký dres v období 2014–15. „Škoďáka dobře znám. Měl výbornou sezonu v Boleslavi. Hodí se do našeho herního systému, takový hráč nám loni chyběl. Je to střelec, nechá na hřišti všechno, ale také potřebuje dostat servis. Považuji za podstatné, že měl obrovskou chuť vrátit se do Budějovic,“ vyzdvihuje David Horejš, jenž oceňuje rovněž zájem dvaadvacetiletého záložníka Patrika Hellebranda nastupovat za Dynamo. „Od začátku věděl, jakým způsobem chceme hrát a moc se mu to zamlouvalo. Věříme, že tady prodá svůj potenciál. Je to kreativní fotbalista. Měl by vnést do hry oživení, kvalitu a bojovnost,“ říká trenér.

U břehu Vltavy oceňují, že se obnovilo spojení mezi Dynamem a Táborskem. Profitovat z něho budou jistě oba kluby. Na testy z Táborska přišli dva mladíci: Emmanuel Tolno (křídlo) a Šimon Pecháček. „Tolno podával v táborském dresu slušné výkony. Záleží na něm, jak se adaptuje. Nároky na 1. ligu jsou úplně jiné, než byl zvyklý. Určitě se s ním dá pracovat a do budoucna může být dobrým hráčem pro Dynamo. Vyzkoušíme také Pecháčka a uvidíme, jestli budou ti kluci u nás pokračovat, nebo se vrátí do 2. ligy,“ komentuje budějovický lodivod.

Potřebují vyztužit ofenzivu

Mezi tyče si černobílí aktuálně chystají trojici adeptů. Roli jedničky po Jaroslavu Drobném se chystá převzít Vojtěch Vorel. „Věříme, že to zvládne. V minulé sezoně se ukazoval velice dobře,“ souhlasí David Horejš a přidává své poznatky na adresu dalších dvou brankářů: „Náš odchovanec Matěj Luksch podával velmi dobré výkony na hostování v Liptovském Mikuláši, proto jsme si ho stáhli. Daniel Kerl prokazatelně vyrostl během posledního roku. Dostanou příležitost, chceme na ně vsadit.“

Na Střeleckém ostrově se v nejbližších týdnech objeví zřejmě další posily. Dá se tušit, na jaké posty – Dynamo loni nedávalo góly. „Minulá sezona musí být pro nás inspirací,“ přiznává dirigent budějovické lavičky. „Potřebujeme vyztužit ofenzivu. Máme vytipované hráče a věříme, že přijdou. Kdybychom neposílili, nastal by problém. Nabídneme samozřejmě prostor i mladým klukům, kteří přicházejí z dorostu. Dáme jim nějaký čas na hřišti, aby si to osahali v přípravných zápasech,“ ujišťuje.

Členové jediného prvoligového týmu z jihu Čech se hlásili v šatně po třech týdnech volna. V posledním volném týdnu již plnili individuální tréninkový program. „Úvodních čtrnáct dnů v přípravě se zaměříme především na kondici. Proto v prvním týdnu neplánujeme žádný zápas. Budeme hrát jenom mezi sebou. Ve druhém týdnu nás prověří Dynamo Moskva a Táborsko. Další dva kvalitní soupeři nás čekají při soustředění v rakouském Kaprunu, kde jsme byli už loni a našli tam skvělé podmínky,“ těší se David Horejš.

Po zdravotní stránce nenastala v Dynamu zatím žádná komplikace. S výjimkou svalového zranění Jonáše Vaise, které si mladý záložník odnesl ze závěrečného ligového vystoupení v Praze na Slavii. „Bohužel, Jonáš má tréninkový deficit a nemůže absolvovat přípravu od začátku,“ potvrzuje trenér. S jakým cílem povede mužstvo do následující sezony? „Nikdy nevyhlašuju, do jakého místa chceme skončit. To se nedá naplánovat. Pro nás je důležitý koncept. Chceme předvádět fotbal, který se bude líbit. Na který bych si sám koupil lístek. Věříme, že cesta, na níž jsme se vydali, je správná.“

Letní plán SK Dynamo:

21. června: Začátek přípravy A-týmu

30. června: SK Dynamo ČB - Dynamo Moskva (Rakousko)

3. července: SK Dynamo ČB - FC MAS Táborsko (Složiště)

10. července: Vlašim - SK Dynamo ČB

12. července: Odjezd na soustředění do rakouského Kaprunu (2 zápasy)

18. července: Návrat ze soustředění

24. července: Start Fortuna ligy


Kádr Dynama na startu letní přípravy:

Brankáři: Vojtěch Vorel, Daniel Kerl, Matěj Luksch (Liptovský Mikuláš - návrat z hostování), Šimon Pecháček (Táborsko - zkouška)

Obránci: Benjamin Čolić, Lukáš Havel, Martin Králik, Pavel Novák, Lukáš Skovajsa, Maxim Talověrov, Dominik Mašek (přesun z dorostu)

Záložníci: Matej Mršić, Patrik Brandner, Patrik Čavoš, Petr Javorek, Jonáš Vais, Matěj Valenta, Patrik Hellebrand (Slavia - hostování), Jakub Kousal, Emmanuel Tolno (Táborsko - zkouška)

Útočníci: Michal Škoda (Mladá Boleslav - přestup), Fortune Bassey (Vlašim – návrat z hostování), Jan Vítovec (přesun z dorostu), Dame Diop

 
 
Napsal(a) Ladislav Lhota | Foto Jan Škrle