Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Vladimír Koubek, nový majitel Dynama, chce klub posunout a sází přitom na práci s mládeží. Obnoví proto projekt Jihočeský fotbal

 
středa, 26. května 2021, 20:44

České Budějovice – Systematičnost, věcnost, pracovitost a vize. To, co českobudějovického právníka Vladimíra Koubka, majitele společnosti C. S. invest Group, provází celý život, dominovalo i jeho první tiskovce jako jediného majitele prvoligového klubu SK Dynamo České Budějovice.

O čem mluvil?

Poděkoval předchozím vlastníkům kolem Miroslava Dvořáka, šéfa strojírenské skupiny Motor Jikov Group, kteří klub vedli úctyhodných 17 let.

„Chci, aby byl klub sportovně i společensky stabilní a posunul se výš. Čeká nás ale hodně práce. Musíme přesvědčit nejen sportovní prostředí, že směřujeme dobrým směrem,“ prozradil hlavní plány. Do postavení černobílých v tabulce nadcházející sezony se nechtěl pouštět. „Sportovní výsledky se ale nedají naplánovat. Nekoukal bych zatím tak vysoko, jako jsou evropské poháry. Důležité ale je, aby nám mládežnická akademie poskytovala víc sportovního materiálu. Budu moc spokojený, pokud za pět let budeme mít v kádru pět odchovanců.“

Znovu chce zavést úzkou spolupráci mezi jihočeskými kluby. „Oprášíme projekt Jihočeský fotbal, zaměřený na systematické vyhledávání talentů a podporu trenérů a vybraných klubů, pracujících s dětmi a mládeží. U jeho zrodu jsem kolem roku 2004 byl, pak jsem z Dynama odešel a projekt se nedotáhl a skončil. Nyní ho zmodernizujeme, doplníme. Už máme vytipované kluby v jednotlivých oblastech kraje a oslovíme je. Máme jasnou představu, jak s nimi oboustranně výhodně spolupracovat,“ uvedl na středeční tiskovce.

Jedním z hlavních cílů nového majitele bude sázka na vlastní odchovance. „Dnes je trendem, že i v lize nastupují nejtalentovanější sedmnácti a osmnáctiletí hráči. Tady zaostáváme, protože takové kluky zatím nemáme. Chceme je ale během pár let mít. Pečlivě sleduji žebříček TOP50 nejlepších dorostenců a víte, kdy v něm byl naposledy zástupce Dynama? Na 46. místě se v roce 2016 objevil Hezoučký. Od té doby nic. I to o něčem vypovídá,“ mrzela ho skutečnost, že Jihočechů je mezi největšími talenty poskrovnu.  

Jihočeský kraj i město České Budějovice vrcholový sport výrazně podporují, Vladimír Koubek si toho moc váží. „Co by za to jinde dali. V regionu je také řada nových partnerů, kteří by se mohli do financování klubu zapojit. Určitě mají potenciál a našim cílem musí být ho využít,“ naznačil k možnému příchodu nových partnerů.

Každá akvizice je těžká 

Cenu za koupi stoprocentního balíku akcií nový majitel s odkazem na obchodní dohody nesdělil, ale v médiích se spekuluje o zhruba 50 milionech korun. „Ve svém profesním životě jsem dělal akvizice za stovky milionů. Ale ať už je akvizice velká nebo malá, pokaždé je to těžká práce,“ okomentoval vyjednávání o převzetí klubu. Na dotaz portálu Jihočeský fotbal uvedl, že součástí dohod bylo i převzetí kontroly nad zapsaným spolkem, který spravuje tréninkové centrum na Složišti. „Bez toho bych o vstupu do klubu vůbec neuvažoval. To byla jasná podmínka. Už jsem byl zvolen do orgánů spolku,“ vysvětlil.

Pokud jde o jeho sportovní vedení Dynama, změny se zatím nečekají. Trenérem zůstává David Horejš, sportovním manažerem bude Martin Vozábal. „Ulevím mu ale s řízením klubu,“ uvedl nový majitel, že se sám aktivně zapojí do klubového dění.  

Pro Vladimíra Koubka jde o třetí návrat do Dynama. Poprvé v něm působil v letech 1985 – 1990 jako podřízený Vlastislava Břízy, tehdejšího ředitele Gamy, který ho do klubu přivedl. Ve firmě pracoval jako právník a v Dynamu měl na starosti kontakt s novináři. „Poznal jsem Karola Poláka nebo Otu Černého. To byly cenné zkušenosti,“ říká. Podruhé to bylo v letech 2004 až 2006, kdy se už jako podnikatel stal místopředsedou dozorčí rady klubu a pomohl ho zachránit před úpadkem. Tehdy také na čas držel i všechny akcie Dynama, potácejícího se ve finanční i sportovní krizi. „Podařilo se nám ale klub stabilizovat a na jaře se dostat ze sestupových míst až na osmé místo,“ vrátil se o mnoho let zpět. A přidal vzpomínku na to, kde se vzal současný název SK Dynamo. „Tehdy to byl SK, další parta prosazovala návrt k Dynamu, tak jsem to vyřešil a nechal zapsat SK Dynamo ke spokojenosti všech,“ dodal s úsměvem.

Potom však své pracovní aktivity na pár let z Českých Budějovic přesunul do Prahy a z Dynama odešel. Nyní jde tedy o vydařený comeback s jasným cílem posunout černobílé barvy sportovně i společensky výše.

„Je mi šestašedesát, máme na to řadu let,“ pravil.

Napsal(a) Michal Průcha, Zdeněk Zuntych | Foto Jan Škrle