Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Tomáš Jirsa bude s hejtmanem Martinem Kubou vhazovat úvodní buly charitativního zápasu na hlubockém ledě

 
sobota, 3. února 2024, 19:51

Hluboká nad Vltavou – Charitativní hokejový zápas ve prospěch zdravotně postižených chlapců Erika a Edvina se blíží. Někdejší fotbalové hvězdy vyjedou na led Kuki arény v Hluboké nad Vltavou už příští sobotu 10. února.

Na jedné straně budou stát fotbalové legendy českobudějovického Dynama v čele s Davidem Lafatou, Karlem Váchou a dalšími fotbalisty, kteří v minulosti proslavili jihočeský klub. Proti nim se postaví s hokejkami v ruce osobnosti jako Vladimír Šmicer nebo Pavel Kuka, které přijedou do podzámčí s týmem Fotbalisté Euro96.

Dokonce se spekulovalo, že na brusle se postaví i starosta Hluboké Tomáš Jirsa. K tomu ale nedojde a šestašedesátiletý politik bude spolu s hejtmanem Jihočeského kraje Martinem Kubou „jen“ vhazovat úvodní buly. „Já už se na to necítím. Jsem špatný hráč a hlavně se bojím pádu,“ usmívá se hlubocký starosta a doufá, že návštěvníky hokejového klání svým rozhodnutím nezklame.

Myšlenka, že by se Tomáš Jirsa mohl zapojit i do hry, ovšem nebyla tak úplně od věci. Jirsa je starostou Hluboké již skoro třicet let a byl u výstavby zimáku, na kterém se bude za týden charitativní utkání hrát. S místními hokejisty si chodí ve volném čase zahrát a přátelský zápas v uvolněné atmosféře by mohl být pro Tomáš Jirsu příležitostí „se předvést“.

Obavy pana starosty jsou ale nyní pochopitelné. Hned na začátku této zimy, když v prvních prosincových dnech napadl první sníh, uklouzl před domovem důchodců v Hluboké a s následky se potýká dodnes. „Spadl jsem na loket a rozsekal si rameno. Už dva měsíce tak chodím místo na tenis na rehabilitaci,“ říká Jirsa, který jinak zůstává sportovcem tělem i duší.

Pokud zdraví slouží, chodí si zabruslit na okolní rybníky, lyžuje, hraje tenis, fotbal a ani hokeji se nevyhýbá. Tentokrát ale nejrychlejší kolektivní hra na světě nebude tím pravým pro Tomáše Jirsu, byť v podání bývalých fotbalistů bude lepší mluvit o hokeji. Na vhazování buly se ale pan senátor těší a taky je potěšený, že už nyní se na Erika a Edvina vybrala slušná částka, která by chlapcům mohla pomoci v jejich nelehkém životě.

Tomáš Jirsa připomíná dobu, kdy hokejisté v Hluboké vstávali ve čtyři hodiny ráno, aby postříkali prostranství před sportovní ubytovnou a odpoledne po návratu ze školy mohli hrát hokej. „Všichni snili o zimním stadionu, a když spadly z nebe peníze za prodej Jihočeské energetiky, postavili jsme zimák, který nám slouží už dvacet tři let,“ říká hlubocký starosta a senátor.

Prozrazuje i to, co už se mezi lidmi delší dobu šušká, tedy že by v Hluboké nad Vltavou mohl brzy vyrůst zastřešený zimní stadion. Na projektu se podíleli všichni zdejší hokejisté, kteří v minulosti hráli NHL a mohli přispět svými bohatými poznatky. „Stavební povolení už máme, jenom těch peněz se zatím tolik nedostává. Třeba ale zase nějaké spadnou z nebe. Chybí nám asi sto milionů, co to je,“ dodává Jirsa se svým typickým humorem. Krytou halu by pak podle jeho slov rádi využívali i hokejisté Black Dogs Budweis hrající univerzitní ligu.      

Napsal(a) Michal Havelka | Foto archiv
 


 
Reklama