Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Aby se stal fotbal zase lidovou zábavou, říká prachatický GTM Milan Pánek

 
středa, 3. ledna 2024, 20:15

Prachatice – Od podzimní sezóny má OFS Prachatice nového pracovníka na postu Grassroots trenér mládeže, jenž pomáhá klubům v okrese. Milan Pánek má za sebou půl roku činnosti.

Můžete se našim čtenářům představit?

Narodil jsem se v Prachaticích v roce 1971, jsem ženatý a máme dceru Lucii a syna Patrika. S fotbalem jsem začínal v 6 letech v Tatranu Prachatice v přípravce pod vedením trenéra Zdeňka Prince, který mi dal svým přístupem a nadšením prvotní lásku k fotbalu. Rád vzpomínám na společné jízdy na zápasy v jeho trabantu. V Tatranu jsem prošel všemi mládežnickými kategoriemi a také v žácích jsem si zahrál za krajské výběry s dvěma starty za výběr ČR. Jako povinný mladík jsem dostal šanci v dorosteneckém věku zahrát si pod vedením trenéra Jeřábka v divizi mužů, kde jsem hrál až do roku 1989, kdy jsem narukoval na vojnu a hrál jsem divizi za RH Okula Nýrsko. Po vojně dva roky v Německu v Arrachu a pak jsem se vrátil zpět do Tatranu, kde jsem si ve výborné partě užil postupové oslavy do ČFL. Po půl roce jsem z pracovních důvodů odešel do divizních Vodňan a hráčskou kariéru ukončil krásným obdobím ve Lhenicích.

Pak jste se vrhl na trénování?

Po skončení hráčské kariéry jsem se zapojil jako asistent Míši Novotného u žáků Tatranu pod vedením trenérského mentora pana Přibíka. Po půl roce jsem převzal jako hlavní trenér odložený tým kluků, ročníky1995-96, a začali jsme jej společně manželi Trojanovými budovat. Postupně jsem se zapojil jako trenér k okresním výběrům, kde jsem jako mladíček sbíral zkušenosti od okresních trenérských matadorů (Přibík, Mareš, Sláma). Největším trenérským úspěchem u výběrů bylo vítězství Okresního výběru r.1992. V jednom roce vyhrál jak halovou, tak venkovní soutěž okresních výběrů. Největší trenérský úspěch u oddílu byla spolu s kolegy Slámou a Caisem účast na dvou mistrovstvích republiky amatérských žákovských mužstev v Hluku a Roudnici nad Labem a také 3. místo s mladším dorostem Tatranu Prachatice v divizi dorostu. Jeden rok jsem také učil ve sportovní fotbalové třídě na škole ZŠ Národní Prachatice, než ji převzal a výborně vedl Jaroslav Frnoch.
Po přerušení trenérské štace jsem začal pískat v Okresním přeboru na prachatickém okrese. Následně jsem přestoupil do krajských soutěží, kde mimo mládeže řídím do dnes utkání v 1. B třídě. V zimních měsících řídím Celostátní ligu v sálovém fotbale. Od letošního září jsem začal pracovat jako GTM pracovník v okrese Prachatice.

Co všechno práce GTM obnáší?

Práce ve fotbalových oddílech na okrese a pomoc trenérům, sledování a ukázka tréninkových jednotek, sledování hráčů, pomoc při náboru nových hráčů ve školách a školkách. Přináší to mimo jiné: vzdělávání trenérů - pořádání a organizování školení pro trenéry v okrese, vyhledávání hráčů a hráček a vytváření výběrů OFS. Fotbal ve školách - účast při hodinách tělesné výchovy, pořádání a pomoc při organizaci turnajů pro školy, pořádání a pomoc při organizaci seminářů pro učitele. Mládežnické turnaje - jejich pořádání a organizování pro FAČR (turnaje KFS,OFS, pro 2. stupeň ZŠ, turnaje komise mládeže FAČR), halové turnaje OFS a sportovních akcí pro MŠ.

Jak funguje spolupráce s okresními celky?

Spolupráce na okrese s oddíly a trenéry je podle mě výborná. Stejně i v nově vytvořené komisi mládeže panuje bezvadná nálada. Při vyhledávání talentů i při uvolňování kluků a holek na akce okresních výběrů oddíly trenéři výborně spolupracují.

Jaké jsou kategorie, které máš na starost a co vás nyní přes zimu čeká?

V našem okrese máme výběry chlapecké U11,U12,U13,U15,U17 a nově jsme založili mužstvo dívek. Výběry hrají celoroční meziokresní turnaje. V prosinci od 27.-30.12. se výběry U11,U13,U15,U17 zúčastní Halového turnaje Straky v Českých Budějovicích.

Jak je to se  fotbalovou mládeží na okrese?

Problém u mládeže na našem okrese vidím v kategorii starších žáků a dorostu, kde je málo mužstev a veliký odliv hráčů. I když v kategoriích přípravek je celkem dost mužstev a tím i hráčů. Také je škoda, že některá mužstva hrají v jiném okrese stejnou soutěž, i když je to značně náročnější na čas, finance a výsledek by byl vlastně stejný.
Také zastávám názor, že jsou divize dorostu a žáků v dnešní době přepychem a děti více cestují, než hrají a také chybí v oddílech na okrese. Za mého mládí byl krajský přebor dorostu a žáků a vychoval spoustu talentů, kteří odcházeli do středisek, kde byli ti opravdu nejlepší a byla tam velká konkurence a výborná úroveň soutěží.

Sám jste i fotbalový rozhodčí krajské i okresní úrovni. Jaký je počet rozhodčích na OFS a jak daří získávat nové mladé rozhodčí?

Počet rozhodčích v okrese není velký a je zde veliký odliv. Jen já měl spoustu mladých kluků, co se mnou pískali a dodnes vydržel pískat pouze jeden. Důvodem je asi spousta jiných zájmů a také někdy až moc nepřátelské prostředí na utkáních je následně odradí. Získat se dají náborem a také změnit přístup k nim, být více tolerantní a naopak jim při jejich začátcích pomáhat, jak mužstva, funkcionáři i starší rozhodčí. Každý člověk udělá chybu.

Jaký je program mládeže v zimě?

Zimní období se snaží Komise mládeže OFS Prachatice vyplnit halovými turnaji, které se hrají ve Sportovní hale v Prachaticích a Netolicích. Na měsíc únor se připravuji pro kategorie ml., st. přípravka a ml., st. žáci turnaje o Pohár předsedy OFS Prachatice, které se budou hrát ve SH v Prachaticích. Okresní výběry U11,U13,U15,U17 se v prosinci zúčastnily halového Memoriálu A. Straky v Českých Budějovicích. Výběr dívek si v únoru zahraje na turnaji v Milevsku, účastní se turnajů chlapců U11, a také se připravují turnaje na měsíc únor, březen, které se budou hrát ve SH v Netolicích.

Jak by znělo novoroční přání Milana Pánka, GTM okresu Prachatice?

Mé přání je, aby všichni v okrese, co se točí okolo fotbalu, táhli za jeden provaz. Bylo to zase setkání kamarádů, co se fotbalem baví v přátelském prostředí a fotbal se stal zase lidovou zábavou plnou smíchu a ne agrese a zloby.
Rád bych touto cestou popřál všem lidem, sportovcům a zvláště fotbalistům pevné zdraví, štěstí v životě a co nejméně problémů v novém roce 2024.

Milanu Pánkovi děkuji za rozhovor a pěkná slova. Přeji i jemu stejně jako ostatním pracovníků GTM v dalších okresech hodně štěstí, trpělivost a radost z úspěchů. V roce 2024 hodně zdraví, rodinnou pohodu a radost z úspěchů.

Napsal(a) Ladislav Beran | Foto Ladislav Beran
 


 
Reklama