Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Znovu se potvrdilo, že věk je jenom číslo, Antonín Panenka je stále fotbalová osobnost

 
úterý, 28. listopadu 2023, 16:20

Písek – V pondělí 27. listopadu vpodvečer se v zaplněné písecké restauraci Ostrov slavilo, sice předčasně, ale zato hlasitě. Však byl k tomu důvod. Obecní úřad Dobev ve spolupráci se stavebními firmou Holan a zmiňovanou restaurací připravily pro fotbalové příznivce besedu s opravdovou legendou, mistrem Evropy z roku 1976, Antonínem Panenkou, a to u příležitosti jeho nadcházejících 75. narozenin.

Ti, co v deštivém počasí dorazili na besedu, určitě nelitovali. Celý program této dvě a půl hodiny trvající akce zkušeně moderoval Vlastimil Vlášek, sportovní komentátor ČT. Nejen on, ale i diváci se obraceli na Antonína Panenku s dotazy, které se, jak se dalo očekávat, týkaly hlavně památného finále na mistrovství Evropy 1976, mezi týmy NSR a Československa. A samozřejmě na populární penaltu, zvanou "vršovický dloubák", kterou Panenka celé finále rozhodl.

Otázky se týkaly i současného týmu Bohemians Praha 1905, jeho ambicí v probíhajícím ligovém ročníku, na výsledky českého národního týmu v nedávno skončené kvalifikaci o postup na EURO 2024, a také na nepříjemnosti, které se v týmu udály před posledním zápasem s Moldavskem.

Jak Panenka zmínil, i když by si moc přál, aby naše reprezentace pod vedením nového trenéra uspěla na tomto evropském šampionátu, myslí si, že tak, jak se mužstvo herně prezentovalo v kvalifikačních zápasech, nedává mu moc šancí na dobré umístění. Otázek padlo opravdu hodně, překvapivá byla ta od jednoho diváka, který měl na krku šálu týmu Bohemians 1905, ale jak se vzápětí ukázalo, byl to občan Turecka, podnikající v Písku a velký fanoušek klubu Besiktas Istanbul. Pomalu, ale vcelku dobrou češtinou připomněl Antonínu Panenkovi zápas týmu Bohemians Praha před mnoha lety právě na hřišti Besiktasu. A aby toho nebylo málo, po skončení besedy předal Panenkovi na památku šálu tohoto předního tureckého klubu.

Nejen dotazy, ale také spoustu dárků obdržel Antonín Panenka v průběhu besedy k významným narozeninám, které oslaví v sobotu 2. prosince. Partneři akce byli opravdu štědří, fotbalové legendě věnovali například tři památná trika s číslem 75 na zádech, dort, dobré pití, dárky převzal od starosty Dobeve ing. Petra Kaliny, ale také velkoformátový banner, zhotovený píseckou reklamní firmou z fotografie Panenky pořízené během besedy. Většinu dárků předal Antonínu Panenkovi jeho kamarád a jeden z hlavních pořadatelů této besedy, František Holan.

Mnozí návštěvníci besedy využili možnosti zakoupit si na místě nedávno vydanou knihu PANENKA, legenda z Ďolíčku, kterou si, stejně jako pořadateli připravené kartičky, nechali od populárního fotbalisty podepsat. A že těch autogramů rozdal opravdu hodně.

Co říci na závěr. Organizátoři věří, že se beseda s Antonínem Panenkou vydařila a doufají, že stejného názoru jsou i její návštěvníci. Antonín Panenka byl ke všem, kteří ho oslovili, velice přístupný, ochotný si popovídat či nechat se vyfotografovat bez jakýchkoliv hvězdných manýrů, se kterými se často setkáváme u některých současných hráčů. I o chování těchto rádoby hvězdných fotbalistů hovořil Panenka v průběhu besedy, a lze jen doufat, že mladí kluci v hledišti pozorně poslouchali tato jeho slova.

Ještě než se Antonín Panenka vydal na zpáteční cestu domů, přijal od jednotlivců gratulace k jeho blížícím se narozeninám. A jaká byla nejčastější přání? "Pane Panenko, hlavně hodně zdraví!"

Napsal(a) František Bořánek | Foto Jan Škrle