Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

1983: Sparta Praha vyřadila Real Madrid, Zdeněk Procházka vzpomíná na slavné vítězství

 
čtvrtek, 31. prosince 2020, 22:36

České Budějovice – Už je to dlouhých 37 let, co Sparta Praha v základní sestavě s Jihočechy Zdeňkem Procházkou a Františkem Strakou, jejichž mateřským klubem bylo Dynamo Č. Budějovice, porazila na vyprodané Letné slavný Real Madrid 3:2.

Jedním ze tří sparťanských střelců byl letos šedesátiletý křídelní útočník Procházka, který tak zaznamenal nejpamátnější gól kariéry. Odchovanec Rudolfova dal o sobě výrazně vědět po návratu z vojny, kdy se v dresu Dynama ČB blýskl hattrickem do sítě Poruby. A v zimě 1983 se už jako nejlepší podzimní střelec tehdejší I. ČNFL ocitl v kabině pražské Sparty.

Sparta narazila na španělský velkoklub již v 1. kole Poháru UEFA. Došlo i na očekávaný zájem fanoušků. Ochozy na Letné praskaly ve všech. „Stadion byl přeplněný. Nahlásili 42 tisíc lidí. Byla tam hlava na hlavě i v uličkách. Možná těch fanoušků bylo i víc,“ zavzpomínal Zdeněk Procházka s Jihočeským fotbalem před letošními vánočními svátky.

Vyprodané Letná viděla špičkový fotbal. Chvilku po trefě Jozefa Chovance z trestného kopu hlavičkoval Zdeněk Procházka do břevna. Velký okamžik českobudějovického útočníka nadešel sedm minut po přestávce. „Víťa Lavička mi strčil míč mezi beky. Jeden z nich šel do skluzu, ale já byl rychlejší. Propíchl jsem si to doprava a pravačkou zavěsil. Jméno gólmana si, bohužel, už nepamatuju. Ale někde doma mám to video ze zápasu schované,“ popsal Procházka, jak překonal Španěla Garcíu Remóna a zvýšil na 2:1. I když Juanito vyrovnal, deset minut před koncem rozhodl o výhře Stanislav Griga.

Sparta Praha ČKD – Real Madrid 3:2 (1:1)

Góly: 27. Chovanec, 52. Procházka, 78. Griga – 40. Santillana, 60. Juanito. Hráno 14. září 1983 na Letné.

Sparta: Olejár – Bielik, Chovanec, Straka – Jarolím (46. Berger), Hašek, Calta, Lavička – Denk (73. Drahokoupil), Griga, Procházka. Trenér: Ježek.

Real: Remon – Juan José, Metgod, Salguero, Camacho – Jan José, Lozano (73. Isidro), Angel, Bernardo – Juanito, Santillana. Trenér: Di Stéfano.

Hned druhý den se evropské noviny předháněly v superlativech na adresu sparťanského týmu, který změnil styl hry a ustrážil mladičkým Ivanem Haškem režiséra Lozana. Nepostradatelný Jan Berger seděl první poločas jen na střídačce. Real Madrid, který vedl bývalý skvělý hráč „bílého baletu“ Alfredo Di Stéfano, mohl být s porážkou 2:3 navýsost spokojený.

V odvetě na Santiago Bernabéu se Spartě nepodlomila kolena z nabitého svatostánku. „Už si nevybavuji úplně přesně atmosféru a své pocity při utkání na Realu. Někdo říká, že to musela být tíseň a respekt, ale my jsme přišli na stadión a hráli jsme. Jestli tam bylo několik stovek nebo tisícovek lidí, to nám v tu chvíli bylo opravdu jedno,“ zmínil k 90tisícové návštěvě Zdeněk Procházka, který krátce po změně stran přehodil brankáře Augustína, ale Němec Stielike (v prvním duelu nehrál) stačil míč vykopnout z brankové čáry.

To už vysoce favorizovaný Real držel potřebný náskok 1:0. Z počátečního tlaku vytěžil vedoucí trefu a dlouho to vypadalo na očekávanou výhru favorita, ale Sparta i bez vyloučeného Beznosky dokázala vyrovnat. V 74. minutě se po Bergrově centru trefil hlavou střídající, čerstvě 18letý Tomáš Skuhravý a zařídil prvořadou senzaci.

Letenští potvrzovali vysokou kvalitu a v Poháru UEFA byli v tomto ročníku (1983/84) blízko k postupu do semifinále. Vyřadili ještě Lodž a Watford, smolně vypadli ve čtvrtfinále s Hajdukem Split po nešťastné brance v 119. minutě prodloužení odvetného zápasu (0:2), kdy už všichni očekávali penaltový rozstřel… Sparťané dohrávali o desíti bez zraněného Bergra, brankář Olejár podcenil trestňák z téměř nulového úhlu. 

Za čtyři a půl roku získal Zdeněk Procházka se Spartou tři mistrovské tituly, vyhrál Československý pohár 1984, v evropských pohárech sehrál 15 zápasů a vsítil pět gólů. „V tom asi byla největší síla tehdejší Sparty - byla tam řada hráčů, kteří se chtěli prosadit, měli chuť do fotbalu a vůli dokázat, že právě oni jsou nejlepší. Samozřejmě, že to byla zejména práce trenéra Václava Ježka, který dal mužstvo dohromady,“ charakterizoval Zdeněk Procházka sparťanské mužstvo z 80. let minulého století, z něhož se řada hráčů později vrhla na trenérskou kariéru.

Napsal(a) Milan Šíma, Michal Průcha | Foto archiv JF, video Sparta TV