Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Jiří Krauskopf: Kemp je určený pro každého, kdo si chce užít hezký prázdninový týden s fotbalem

 
úterý, 3. srpna 2021, 12:04

České Budějovice - Druhý ročník letního příměstského kempu Jihočeského fotbalu je historií. Malým fotbalistům se po celé dva týdny věnoval trenérský štáb v čele se šéftrenérem Ladislavem Bernátem, Jiřím Krauskopfem, Jaroslavem Vondráškem st. a organizátorem Michalem Průchou.

Dětem trénink obohatili trenéři z Regionální fotbalové akademie či GTM trenéři z OFS. Týden – jeden turnus – se mohly připravovat pod trenérem Jiřím Prokešem ze Strakonic ve speciální a samostatné Brankářské škole. K besedě přijali pozvání Rudolf Otepka, Jaromír Plocek, který vedl i jednu tréninkovou jednotku, či prvoligový rozhodčí Jiří Pečenka ml.

Průběh fotbalového kempu zhodnotil pro portál Jihočeský fotbal jeden z trenérů Jiří Krauskopf. Zkušený organizátor, který šéfoval mládeži českobudějovického Dynama či byl jeden čas předsedou Jihočeského KFS.

Je náročné uspořádat pro malé účastníky kempu program na celý týden?
Jednoduché to určitě není, zvláště při neustále se měnících hygienických opatřeních. Vlastní tréninkový týden je poměrně náročný pro všechny. Střídají se trenéři a občas se stane, že některému z nich se změní podmínky a nemůže přijít. Musíme podle toho upravovat program, ale musíme si poradit.

Jak se liší tréninky na kempu od těch klubových?
Kemp je něco jiného než klasické soustředění klubu. Dá se to nazvat jako týden s fotbalem. Již zmínění trenéři se snaží kluky naučit něco nového, co ze svého domovského klubu třeba neznají, vysvětlit souvislosti cvičení se hrou, přínos cvičení.

Co například?
Dozví se, že fotbal není jenom o běhání po hřišti a kopání do míče. Ale že je například potřeba dodržovat životosprávu a vhodně se stravovat, dbát na regeneraci apod. Baví se také s trenéry o fotbalu jako o celku, což jim může pomoci lépe se připravit na jejich fotbalovou kariéru.

Poznáte, jak se s mladými kluky v jednotlivých oddílech pracuje? Jsou někteří kluci připravení lépe?
Určitě. Máme tady kluky ve věkovém rozmezí až tří roků. Už z toho je patrné, že jsou mezi nimi přirozené výkonnostní rozdíly. Na práci v klubu proto lépe ukazuje reagování kluků na pokyny trenérů. Podle toho se pozná, jestli jsou ve svém klubu vedeni k nějaké disciplíně, nebo jestli si dělají, co chtějí.

Poslouchají kluci?
Myslím, že ano. Ale to víte, jsou to ještě relativně malí kluci. Občas se pošťuchují, ale je to v normě. Asi by ani nebylo normální, kdyby tomu tak nebylo. Nebylo potřeba používat žádných donucovacích prostředků (smích), maximálně si kluk udělá pár dřepů.

Kolik trenérů se klukům denně věnuje?
Vedle dvojice stabilních trenérů pro hráče v poli a trenéra pro brankáře pak každý den trénink zpestřil další trenér. Tréninkovou jednotku řídili vždy minimálně dva trenéři. Jeden jako hlavní a ten druhý jako jeho asistent, aby byl čas pro trénink efektivně využit. Snahou trenérů bylo přesné provádění jednotlivých cviků, aby si kluci jejich nesprávným provedením ještě neublížili. Proto je vhodné, když na ně dohlíží víc trenérů.

Může kemp obohatit i trenéra?
Pro trenéra je to něco jiného než práce v klubu. Na kemp se může přihlásit kdokoliv. Měli jsme tu například kluka, který fotbal normálně nehraje a chtěl si ho jen zkusit. Nejsme tedy zaměřeni jenom na děti, které se specializují výhradně na fotbal. Kemp je určený pro každého, kdo si chce užít hezký prázdninový týden s fotbalem.

Jak jste byli spokojeni s počtem přihlášených dětí?
Kapacita kempu nebyla zcela naplněná. Zdá se, že mezi rodiči i dětmi stále přetrvává obava z kontaktů. Podle aktuálních opatření je nutné mít potvrzení o očkování, o negativním testu nebo o prodělání covidu, a i to mohlo některé odradit. Na druhou stranu jsme se mohli dětem lépe věnovat, když jich bylo o něco méně. Kluci si z kempu na památku odnesli tričko s vlastní přezdívkou, štulpny a trenýrky. Součástí kempu byly různé dovednostní soutěže. Díky menším sponzorům si odnesli docela hodnotné ceny. Po stránce finanční byl kemp celkem dobře zajištěný.

Napsal(a) Michal Havelka | Foto Michal Průcha