Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Ladislav Bernát: Fotbalové dovednosti jsou na nižší úrovni než dřív. Hlavně, aby se děti hýbaly

 
úterý, 20. července 2021, 22:20

České Budějovice - Zkušený fotbalový trenér Ladislav Bernát má na letním příměstském kempu i letos funkci šéftrenéra. Jeho úkolem je, mimo jiné, dávat dohromady trenéry, kteří se dětem věnují. Koordinuje je a společně pak pro malé fotbalisty připravují tréninkové jednotky.

První turnus letního příměstského kempu Jihočeského fotbalu zhodnotil dlouholetý mládežnický trenér pozitivně. „Bylo vidět, že někteří kluci se v oddílech poctivě připravují, ale na jiných bylo znát, že se fotbalu věnují spíš jen okrajově. Hlavní však je, aby se děti hýbaly a aby je to bavilo. Z tohoto pohledu tedy kemp svůj účel splnil,“ myslí si Bernát.

Zkušený trenér ocenil odvahu Tomáše Zahradníka, klučiny, který dosud fotbal nehrál, ale měl chuť si ho vyzkoušet. Bernáta zaujalo, že Tomáš byl mezi fotbalisty druhým nejlepším exekutorem pokutových kopů. „Jenom se potvrdilo, že fotbal nemá logiku,“ směje se kouč.

Taky se potvrdilo, že letní kemp je otevřený skutečně pro každého, kdo se chce hýbat a poznat přitom fotbal ze všech úhlů pohledu. Malí fotbalisté trénují dvakrát denně a třetí den přichází podle hlavního trenéra největší únava. „Právě ve středu dopoledne proto byli kluci na exkurzi na Střeleckém ostrově, kde si prohlédli zázemí prvoligového Dynama. Odpoledne už jim ale zase dával do těla trenér Radim Pouzar,“ přibližuje takový běžný den v kempu Ladislav Bernát.

Jeho kolega Jiří Krauskopf se obává, že rok, kdy dětem chyběl kvůli covidu pravidelný trénink, budou mladí sportovci těžko dohánět. Pro trenéra Bernáta je to otázka. „Buď to doženou, nebo ne. V poslední době je každopádně patrné, že po fotbalové stránce jsou na tom hráči hůře, ať už jde o techniku nebo přihrávky. To ale ani tak nesouvisí s covidem, tento trend pozoruji už několik let,“ všímá si Bernát.

Dřív byli hráči podle něj fotbalovější, což prý souvisí s dobou. „Dnes mají mladí i jiné zájmy než fotbal. Současná doba zkrátka přináší jiné možnosti,“ srovnává Ladislav Bernát. Znovu zároveň připomíná, že nejdůležitější je, aby se děti hlavně hýbaly a pravidelný pohyb jim přinášel radost.

Napsal(a) Michal Havelka | Foto Michal Průcha