Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Zemřel Jaroslav Hošna, kapitán dorosteneckých šampionů z Igly

 
pondělí, 23. října 2023, 17:55

České Budějovice – V neděli zastihla naši redakci velmi smutná zpráva. Ve věku 70 let nás navždy opustil Jaroslav Hošna, brankář dorosteneckého týmu Igly České Budějovice, která v roce 1972 získala titul dorosteneckého mistra ČSR a vicemistra ČSSR. Byl kapitánem, kterého spoluhráči po finálovém turnaji v Ústí nad Orlicí nosili i s pohárem na ramenou.

Hošna v českobudějovické Igle s fotbalem začínal a svoji bohatou kariéru v tomto klubu také zakončil. Jeho prvním trenérem v žákovském týmu Igly byl Miroslav Voráček.

U Sirkárny hrál Jaroslav Hošna až do dorostu a mládežnická léta zakončil ziskem zmíněného mistrovského titulu. Na památnou sezónu zavzpomínal bývalý vynikající gólman spolu se svými tehdejšími spoluhráči vloni v květnu v českobudějovickém Metropolu na křtu knihy Mistry navzdory. Ta mapuje počátek sedmdesátých let minulého století, kdy Igla dosáhla mimořádného úspěchu, na který žádný jihočeský klub dosud nenavázal.

Z mistrovské sezóny 1971/72 (více zde) nejvíce utkvěly Jaroslavu Hošnovi v paměti tři zápasy, s ČAFC Praha, v Hradci Králové a v Liberci. „Před utkáním v Praze jsme se zdrželi s několika spoluhráči do pozdního večera na Zemi Živitelce. Dostali jsme pořádně vynadáno, protože do Prahy jsme odjížděli druhý den brzy ráno. Naštěstí jsme vyhráli 6:0, takže náš prohřešek byl zapomenut. V Hradci Králové jsme zase zcela vyrovnané utkání vyhráli 4:0. Po zápase jsem šel jako kapitán podepsat zápis o utkání a hlavní rozhodčí kroutil nevěřícně hlavou, protože ty čtyři góly jsme dali ze čtyř střel na bránu. No a v Liberci mi rozhodčí zakázal mít na hlavě čepici s kšiltem, protože prý je to nebezpečné,“ vzpomínal Hošna vloni v Metropolu, kdy byl ještě plný energie.

Hošna byl povoláním učitel a kromě Igly si zahrál rovněž v českobudějovickém Dynamu, ve Vodňanech, v Kaplici, v Českém Krumlově, kde slavně zvítězili v divizi a postoupili do třetí ligy (tehdejší II. ČNFL) a také ve Velešíně. Během účinkování ve Vodňanech se mu povedl husarský kousek, když v přátelském utkání proti Bohemians Praha chytil penaltu Antonínu Panenkovi.  A to ještě před památným finále v Bělehradě 1976 (více zde).

Jaroslav Hošna chytal mezi třemi tyčemi až do svých sedmatřiceti let za béčko Igly a za starou gardu Dynama. Později hrál ještě sálovou kopanou, futsal a donedávna se věnoval tenisu. „Bylo to výborný kamarád, kapitán a opora našeho týmu. Od té doby jsme se občas stýkali a vloni mi hodně pomohl s vydáním knihy, protože měl počítačovou firmu. V životě to taky neměl úplně jednoduché, nikdy to ale na sobě nedával znát. Pamatuji si ho jako ochotného člověka, na kterého bylo možné se kdykoliv obrátit, když bylo potřeba. Bylo na něj spolehnutí,“ vzpomíná na Jaroslava Hošnu jeho spoluhráč z dorosteneckého týmu Igly Jiří Krauskopf.

Poslední rozloučení proběhne v úzkém rodinném kruhu (termín není znám). 

Napsal(a) Michal Havelka | Foto archiv Jihočeského fotbalu
 


 
Reklama