Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Zemřel uznávaný trenér František Cipro

 
úterý, 7. února 2023, 14:26

Hluboká nad Vltavou – Fotbalový národ zasáhla smutná zprava. V úterý 7. února zemřel ve věku 75 let po dlouhé nemoci bývalý hráč a trenér Dynama a pražské Slavie František Cipro. Od jara 2020 bojoval s rakovinou tlustého střeva.

Pod Černou věž přišel s rodiči jako pětiletý z rodné Jihlavy. Vyrůstal ve Slavoji pod legendárním trenérem Kyslíkem, po sloučení dvou nejlepších českobudějovických klubů v roce 1962 přešel do Dynama, kde před vojnou nakoukl i do A-týmu ve druhé lize.

Po vojně v Táboře se prosadil do ligových Pardubic a odtud přes Zlín do Slavie, kde byl stálicí téměř 10 let. Z pozice útočníka se posunul do zálohy, poté do obrany. Při fotbalu vystudoval práva.

Po skončení aktivní hráčské kariéry se stal trenérem. Začínal v rakouském Gmündu, odkud se přesunul do Zbrojovky Brno a na jaře 1989 vyfoukl postup z druhé ligy na podzim suverénnímu Dynamu ČB. Slavii Praha dovedl v šestadevadesátém k mistrovskému titulu a do semifinále Poháru UEFA, což považoval za svůj největší trenérský úspěch. V Rakousku působil i v dalších klubech (Innsbruck, Linec, Freistadt) a na Kypru v Limassolu. Trenérskou kariéru končil na Hluboké, kde bydlel.

Kromě Slavie táhl Cipro do ligových bojů také Teplice (2001-02), Plzeň (2003-04) a v novém tisíciletí se stal třikrát trenérem Dynama (2005-07, 2011-12 a 2015). V Budějovicích odkoučoval 87 prvoligových zápasů s bilancí 25 výher, 17 remíz a 45 porážek se skóre 86:145.

Napsal(a) Redakce | Foto Jan Škrle