Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Hokejový internacionál Ladislav Kolda vzpomíná na výbornou partu v Roudném

 
úterý, 9. března 2021, 19:08

České Budějovice - Na Ladislava Koldu si dobře pamatují zejména hokejoví fanoušci. Udatný bek odehrál v osmdesátých letech za českobudějovický Motor jedenáct sezon. Byl členem týmu, který se v roce 1981 umístil v nejvyšší soutěži na stříbrné příčce, a připsal si i sedmnáct reprezentačních startů. Ne každý ale ví, že Koldovi šel docela slušně taky fotbal a na začátku devadesátých let kopal I. B třídu v Roudném.

„Hrál jsem ještě na starém hřišti v blízkosti návsi, to je pravda, ale za nějakého fotbalistu se nepovažuji. Za Roudné tehdy hrával můj brácha Petr a já jsem si chodil zakopat, protože fotbal byl pro mě dobrým doplňkovým sportem,“ vzpomíná Ladislav Kolda, pro něhož však byl hokej jasnou prioritou. Nebylo to tak, že by si rozhodoval mezi fotbalem a hokejem.

Urostlý hokejový obránce hrál fotbal na pozici předstopera a za Roudné si chodil zahrát hlavně kvůli výborné partě. „Právě kvůli kamarádům jsem chodil na zápasy i některé tréninky. Po nich jsme vždycky poseděli a rozebrali situaci. Někdy nám k tomu hrála i kytara,“ připomíná si Ladislav Kolda příjemné chvíle strávené s partou roudenských fotbalistů.

Muž, který jeden čas nosil v Motoru na dresu i kapitánské céčko, měl radost, že si s fotbalisty může zaběhat po zeleném trávníku a po zápase či tréninku se dobře pobavit. „To byl hlavní cíl, proč jsem tam chodil,“ vypráví. Doba, kdy hrál Kolda fotbalovou krajskou soutěž, se už stává čím dál tím vzdálenější minulostí, fotbálek na malé branky si ale někdejší hokejista chodí s partou zahrát ještě dnes. „Chodíme si zahrát ve Čtyráku, ale už jsem vyzkoušel i nové hřiště v Roudném. Tam jsme si také byli zahrát fotbálek,“ říká Ladislav Kolda, jenž předloni na podzim oslavil šedesáté narozeniny.

Fotbal už v současnosti chodí hrát s jinou partou, občas se ale potká s několika spoluhráči z roudenského manšaftu. „Na zimáku se někdy vídám s Karlem Dudou, který se tehdy točil okolo fotbalu v Roudném. Jeho syn tam chytal a vnouček teď hraje hokej. Z tehdejšího roudenského kádru se ještě stýkám s Honzou Třeštíkem,“ uvádí Kolda, jenž za svoji kariéru odehrál v nejvyšší soutěži během jedenácti sezon 403 zápasy a zaznamenal 49 gólů.

V současnosti se věnuje trénování žákovských kategorií v hokejovém Motoru. Se svými malými svěřenci je kvůli koronaviru v kontaktu pouze na dálku. „Dáváme jim pokyny online, aby mohli trénovat sami. Uvítali jsme, že zamrzly rybníky a že si kluci mohli chodit zabruslit na přírodní plochy. Nyní nám nezbývá než čekat, až se epidemiologická opatření rozvolní. Kluci to mají těžké, ale věřím, že situace se bude postupně zlepšovat a v létě už se snad budeme moci společně připravovat na další sezonu,“ uzavírá Ladislav Kolda, jedna z výrazných postav českobudějovického hokeje a bývalý fotbalista Malše Roudné.

Napsal(a) Michal Havelka | Foto Milan Šíma