Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Zemřel legendární kanonýr Jan Zušťák starší

 
středa, 22. ledna 2020, 14:31

V pondělí 20. ledna 2020 ve věku 75 let náhle zemřel bývalý útočník Jan Zušťák starší, legenda strakonického fotbalu a vyhlášený ostrostřelec Fezka, kde po ukončení hráčské kariéry trénoval muže a mládež.

S fotbalem začínal v žácích Fezka v roce 1956 a v 18 rocích již spolu s Miroslavem Žídkem posílili mužstvo mužů, které zrovna sestoupilo do I. A třídy. Po dvou letech je s 15 góly za půl sezony nejlepší střelcem Fezka.

V zimě 1964 obléká zelené sukno v Rudé hvězdě Č. Budějovice. Po dvou sezonách ve vojenském týmu se vrací zpět Na Křemelku. Stává se obávaným snajprem a na jaře pomáhá svými zásahy k návratu Fezka do krajského přeboru po pěti letech. V roce 1968 nastřílel 42 gólů, 1970 to bylo dokonce 45 branek. Zájem projevila Škoda Plzeň, ale k přestupu nedošlo. Krátce to zkoušel v Dynamu Č. Budějovice.

Góly střílí jako na běžícím pásu až do sezony 1981/1982. Tehdy společně s Františkem Vaškem se pak věnují výchově mládeže. Od jara 1984 trénuje muže A v KP až do podzimu 1989. V sezoně 1984/85 postupují Strakonice pod jeho vedením do divize, v níž působí pět let.

K fotbalu dovedl i své dva syny Daniela a Jana, který po něm zdědil střelecké vlohy. Za přípravku FC Písek hraje vnuk Jan Zušťák nejml.

„Na  Křemelce, kam chodil s manželkou na mistrovské nedělní zápasy, nám bude chybět. Honza byl nejen vynikající fotbalista, ale také kamarád. Nikdy nezapomeneme!“ poznamenal strakonický patriot a Zušťákův přítel Jan Malířský.

Poslední rozloučení s Janem Zušťákem st. se uskuteční v úterý 28. ledna od 10,30 hodin ve smuteční síni strakonického hřbitova. 

Fezko Strakonice z roku 1988, účastník divize: nahoře: Ing. I. Hrdlička, trenér Josef Chaluš, L. Peleška, J. Zušťák, R. Vlk, V. Mrkvička, V. Sokol, L. Sejrek J. Míšo, dole: J. Hlaváč, M. Krejčík, L. Brynda, M. Kostka, J. Jírava, J. Peterka, J. Herzig, M. Buchal.

Napsal(a) Redakce | Foto Jan Škrle, archiv