Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Fotbal + Maxová = ANO

 
pondělí, 9. října 2017, 12:43

Radka Maxová, lídr jihočeské kandidátky Hnutí ANO pro následující volby, hovoří v rozhovoru pro Jihočeský fotbal o aktuálním dění a propojení politiky a sportu. Pravidelně chodí na utkání FC MAS Táborsko a těší se na podzimní derby s SK Dynamo České Budějovice.

Hnutí ANO a sport. Jak toto spojení funguje?
Krátce - velmi, velmi dobře.

Jak by podle vás měla fungovat podpora sportu od kraje?
Podpora sportu by měla být celoplošná, tedy začínaje od obcí, měst, státu a kraje nevyjímaje. Rozdělme to na dvě oblasti. Jednou jsou investice do nutné sportovní infrastruktury, kde by se mohl kraj, dle mého soudu, výrazněji zapojovat. Druhou složkou jsou neinvestiční dotace, takzvané dotace na činnost. Tyto dotace na kraji fungují, letos poprvé se bude rozdělovat také dotace pro výkonnostní sport dospělých (což již řadu let naprosto standardně funguje v jiných krajích). Co ovšem  nejvíce trápí subjekty věnujícím se sportu je, že neví ani přibližně, s jakými financemi mohou ve svých plánovaných rozpočtech počítat a co je horší, neví, kdy tyto částky obdrží. V kontextu s tím, co se stalo s „ministerskými“ penězi, především Programem IV a V, řada spolků musela omezit činnost, rušily se významné akce. Zde by kraj měl hrát výraznější roli a dávat tak spolkům do jisté míry určitou stabilitu.

Pomohli jste prosadit stavbu stadionu pro klub FC MAS Táborsko. Jaká to byla jednání a plánujete s klubem další spolupráci?
Je pravdou, že jsme se výraznou měrou zasadili o poskytnutí dotace pro výstavbu stadionu a na zastupitelstvo města Tábora jsme tento návrh předložili právě my. Návrh nakonec získal širší podporu, a jak se ukázalo při posledním hlasování, modernizace stadionu získala podporu zastupitelů, kteří byli původně proti. Je nutno si uvědomit, že výstavba stadionu je etapová záležitost. Klub ani město nemá sílu provést celou investici najednou. Se zástupci klubu jsme naplánovali etapy a já věřím, že se nám je postupně bude dařit plnit. Právě zde bych si dokázala představit také kofinancování ze strany kraje.

Chcete ve financování sportu výrazně rozlišovat amatérský a profesionální sport či kluby?
Jsem pro rozlišování sportování na úrovni amatérské a na úrovni profesionální. Vychází to také ze samé podstaty, kdy kluby na profesionální bázi prochází každoročním licencováním ze strany svých asociací a je na ně kladena větší agenda. A vzhledem k tomu, že je nutné podporovat sportování ve všech vrstvách, ve městech i na vesnicích, je nutné právě proto rozlišovat amatérský a profesionální sport, aby se nastavila vhodná kritéria. Na základě těchto kritérií budou poskytnuté finanční prostředky rozdělovány tak, aby se dostaly opravdu ke všem.

Co vy osobně? Kterému sportu a klubu fandíte?
Hokej byl mojí první zkušeností s fandovstvím ještě na základní škole a na půdě hokejového klubu Pardubice. A v tomto fandovství pokračuji zatím  jen v Táboře. S fotbalem jsem se sblížila při prosazení stavby stadionu v Táboře. Kluci, kteří mě do toho vtáhli, mě přesvědčili, že jsou to srdcaři a proto i teď se snažím chodit aktivně fandit. Mám ráda tu atmosféru jak při zápasech hokeje tak fotbalu.

Chodíte osobně na zápasy? Kdy jste se byla podívat naposledy?
Ano, dalo by se říci, že jsem již pravidelnou návštěvnicí utkání Táborska. Z podzimních utkání na domácí půdě jsem neviděla pouze pohárové utkání MOL Cupu s Teplicemi. A zápas, který si rozhodně nenechám ujít je jihočeské derby s Dynamem České Budějovice 28.10. Dynamo má velmi dobrou formu, tak si myslím, že nás čeká hezký a napínavý zápas.

PR text