Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Prvními členy Síně slávy OFS České Budějovice se stali Václav Prospal I., Jan Budinský a Otta Horčička

 
středa, 30. června 2021, 20:54

České Budějovice - Od února do posledního červnového pondělí odsouvala covidová pandemie slavnostní předání čestných plaket pro historicky první tři členy Síně slávy OFS České Budějovice. Laureáty se stali Václav Prospal I. in memoriam, Jan Budinský a Otta Horčička. Čestné plakety převzali v sídle OFS v pondělí 28. června Václav Prospal II. s Ottou Horčičkou, zatímco Jan Budinský se chystá převzít ocenění dodatečně.

Václav Prospal I., plným jménem Václav Vojtěch Prospal (21. 9. 1908 – 15. 2. 1984), byl fotbalistou, ale již v dorosteneckém věku přešel mezi funkcionáře. Působil v AC Stadionu, budějovické Spartě a Igle. O jeho precizním přístupu k povinnostem kolují legendy. Jan Budinský (18. 3. 1936) vstoupil do historie jako poctivý krajský rozhodčí, zároveň hrál hokej a mezi hokejovými soudci se vypracoval na mezinárodní úroveň. Otta Horčička (1. 2. 1946) vyrůstal jako typický „obojživelník“, hrál stejně dobře fotbal i hokej. Po absolvování vojenské služby se definitivně rozhodl pro fotbal a prožil mnoho úspěchů i pádů v černobílém Dynamu.

Síň slávy OFS České Budějovice vznikla počátkem letošního roku z iniciativy čelních funkcionářů. „Přichystali jsme toto ocenění společně s Michalem Průchou hlavně proto, že čas plyne velmi rychle a současné děti mají problém, aby znaly třeba Pavla Nedvěda, který byl aktivní ještě před deseti léty. Natož aby jim něco říkala jména borců z generace Antonína Panenky,“ vysvětluje předseda OFS Libor Šolc a duše fotbalu v Roudném na Českobudějovicku. „Mám velikou radost, že Michal na úvod vytipoval trojici Prospal I., Budinský, Horčička – funkcionář, rozhodčí a hráč. Díky Síni slávy připomeneme veřejnosti, že sport v jakémkoliv čase přinášel mezi lidi opravdová přátelství.“

Kopačky obouval do sedmdesáti

Čestné plakety při slavnostním aktu převzal Václav Prospal II. za svého otce a Otta Horčička osobně. První z nich hrával fotbal od žáků za Dynamo, nosil dres budějovické Igly, v dospělosti válčil za Čtyři Dvory. Upřednostnil však hokejovou kariéru v Motoru, Dukle Písek, Táboře či Vimperku. Po jejím skončení se stal vášnivým tenistou. „Děkuji zástupcům okresního fotbalového svazu, že si vzpomněli na mého tátu. Byl velmi poctivý, férový, ale také nekompromisní funkcionář. Přijetí do Síně slávy je velká pocta,“ říká člen rodu, na jehož hokejovou linii navázali Václav Prospal III. a stále hráčsky aktivní Václav IV. působící aktuálně v zámoří. 

Fotbalový a původně i hokejový útočník Otta Horčička pocházel z Nového Vráta. Od deseti let hájil barvy Dynama, kde strávil dlouhou řadu sezon. Pocítil na vlastní kůži administrativní pád divizních přeborníků do 1. A třídy, následně asistoval při cestě vzhůru soutěžemi. Loučil se v Igle, kde nastupoval za starou gardu do svých sedmdesáti. „Poslední gól jsem dával kuriózně proti Dynamu. Kluci nadávali Jirkovi Lerchovi, že mě neuhlídal,“ konstatuje pobaveně muž, který v roli kapitána přivedl hokejové dorostence Slavoje k mistrovskému titulu a na vojně bojoval s Duklou Trenčín o postup do celostátní ligy. Po návratu do civilu ale pověsil brusle na hřebík. „Zvolil jsem fotbal. Kvůli partě,“ vysvětluje.

Napsal(a) Ladislav Lhota | Foto Ladislav Lhota