Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Univerzitní fotbal dostal v Českých Budějovicích silný impuls. Dynamo a VŠTE podepsaly memorandum o spolupráci

 
středa, 8. prosince 2021, 16:38

Nejen na rozvoj univerzitního a mládežnického fotbalu, ale i na vzdělávání a výchovu jeho aktérů se zaměřuje Memorandum o spolupráci, které dnes podepsali představitelé českobudějovické Vysoké školy technické a ekonomické (VŠTE) a prvoligového SK Dynamo, jehož součástí je i mládežnická akademie.

„Podpora sportu je zanesena přímo v našem strategickém záměru a patří tak k základním kamenům, na nichž stavíme a které chceme v případě sportu rozvíjet v různých odvětvích. V současnosti ale nemáme potřebnou sportovní infrastrukturu a v tom nám může akademie Dynama hodně pomoci,“ říká Vojtěch Stehel, rektor VŠTE.

Podle Vladimíra Koubka, předsedy představenstva SK Dynamo, jde o ojedinělou platformu spolupráce, završující probíhající dialog. „Když jsem v létě s touto iniciativou přišel, našli jsme rychle společnou řeč a pak poskytli i zázemí vznikajícímu univerzitnímu mužstvu. Škola i Dynamo mají městu a regionu co nabídnout. Těším se na to,“ uvedl šéf klubu.

Vedle podpory činnosti vysokoškolského týmu, hrajícího letos založenou Univerzitní fotbalovou ligu, si memorandum klade za cíl v akademii Dynama významně propojit sportovní činnost s výchovně vzdělávacím procesem. Tedy, aby se vzdělávání stalo nedílným nástrojem budoucího uplatnění sportující mládeže v jejím dalším životě. Ať již po skončení studia nebo sportovní kariéry. Prostor pro spolupráci dokument dává i v oblasti marketingu, online prostředí sociálních sítí nebo při společných akcích.

„Všechno je to o lidech, o jejich postojích a zájmu. Sport lidi spojuje a ten akademický má velký potenciál. Máme výborný hokejový tým Black Dogs, úspěšnou Šachovou akademii, basketbalový celek žen Black Cats a nově i florbalový tým. S Victoria VSC jednáme i o podpoře sedmi individuálních sportovců, kteří u nás studují,“ říká Vojtěch Stehel.

Podepsání memoranda je tedy dalším krokem k naplnění cílů, které obě organizace v regionu při výchově a vzdělávání mládeže mají.

„Už po příchodu do klubu letos na jaře jsem říkal, že chci, aby Dynamo lidi spojovalo, bylo součástí společenského života a jeho akademie pro profesionální tým připravila víc odchovanců. To není jen o tom, jak kdo umí ovládat míč, ale i jak umí čelit nástrahám běžného života a jak se v něm uplatní. Tedy o výchově a vzdělání. A v tom nám mohou zkušení pedagogové VŠTE velmi pomoci,“ uzavřel Vladimír Koubek.

Akademie SK Dynamo vznikla na jaře 2018 jako jedna z deseti národních klubových akademií za podpory Fotbalové asociace ČR, města České Budějovice a Jihočeského kraje. Působí v ní na 300 dětí a mládeže od přípravek po dorost.

VŠTE byla jako veřejná vysoká škola založena na jaře 2006. Studuje na ní přes 4000 posluchačů v bakalářských a magisterských programech zaměřených na strojírenství, dopravu a logistiku, stavebnictví, ekonomiku a znalectví.

Napsal(a) VŠTE | Tisková zpráva | Foto Michal Průcha