Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Jiří Macák by si přál, aby podobných zápasů jako s Osekem bylo víc

 
pátek, 14. října 2022, 14:22

Trhové Sviny - Fotbalisté Trhových Svinů šlapou jak hodinky. V posledním kole rozdrtili Osek 6:0, předtím vyhráli v Prachaticích 5:1. Záložník Spartaku Jiří Macák přispěl k vysokému vítězství nad Osekem třemi góly a za svůj výkon si vysloužil ocenění Muž kola.

Jaký je to pocit porážet jako nováček týmy, které hrály vloni na špici krajského přeboru?
Je pro nás potěšující, že dokážeme hrát s takovými týmy, jako jsou Osek nebo Prachatice. Nicméně na špici v I. A třídě jsme se pohybovali několik sezón a už jsme toužili vyzkoušet si kvalitu krajského přeboru.

Mění na tom něco skutečnost, že Prachatice ani Osek zdaleka nejsou v takové formě, v jaké hrály tyto týmy v loňské sezoně?
Je fakt, že asi jsou v trochu horší formě. Na Osek jsem se byl podívat vloni, a je znát, že letos se zřejmě opravdu potýká s nějakými problémy. Určitě to ale nesnižuje naše výkony. V těch posledních dvou zápasech jsme hráli skvěle a ukázali jsme, že umíme hrát pěkný fotbal. Toho bychom se chtěli držet dál.

Do jaké míry se po postupu do krajského přeboru naplňují vaše očekávání od této soutěže?
Když to porovnám s I. A třídou, všechny týmy v krajském přeboru se snaží hrát otevřenější fotbal. Hra je rychlejší, silovější a my sbíráme cenné zkušenosti. Pro náš fotbal je to lepší a řekl bych, že i diváky v Trhových Svinech víc baví chodit se na nás koukat.

Když jsme u diváků, na vašich domácích zápasech je opravdu skvělá atmosféra. Fandí vám lidé víc než v I. A třídě?
Jak už jsem říkal, určitě jsme rádi, že se nám podařilo postoupit. Lidé si také přáli, abychom hráli vyšší soutěž, podporovali nás, a jejich podporu cítíme i nadále. Jsme jim za to vděční.

Jak jste spokojeni s aktuálním desátým místem?
Spokojení jsme, ale za sebe mohu říct, že bodů jsme mohli mít i víc. V některých zápasech nám scházelo potřebné štěstí. Do každého utkání jdeme s tím, že chceme bodovat naplno, a věřím, že to naše umístění ještě vylepšíme.

Cílem nováčka je obvykle záchrana. Vypadá to, že sestupové starosti se Spartaku týkat nebudou?
Nechtěli jsme hrát dole, naopak jsme si přáli pohybovat se někde v klidném středu tabulky. Zdá se, že tento cíl by se nám mohlo podařit splnit. Máme stálý tým, hrajeme spolu už od dorosteneckých let. K tomu máme vedle sebe zkušené fotbalisty, takže doufám, že krajský přebor budeme hrát i nadále.

Máte na to, abyste na jaře hráli v přední polovině tabulky?
To nedokážu říct, protože každý zápas je jiný a každý může porazit každého. Za naši současnou pozici jsme rádi, ale určitě by bylo příjemné bojovat o ještě vyšší příčky.

Jako žák jste to zkoušel také v českobudějovickém Dynamu a mluvilo se o vás jako o velkém talentu. Kudy vedla vaše cesta potom?
Na Dynamo vzpomínám rád, byla to dobrá zkušenost, na fotbal už jsem ale neměl potom tolik času, a proto jsem se vrátil do Trhových Svinů. Pak jsem to zkusil také v Rakousku, nyní jsem ale opět v Trhových Svinech.

Nesnil jste o tom, že si třeba jednou zahrajete za Dynamo první ligu nebo nějakou vyšší soutěž?
Samozřejmě jsem snil jako každý jiný kluk o tom, že jednou budu hrát ligu a dostanu se do nějakého velkoklubu, jakým je například Barcelona. Takové sny jsem měl, ale realita byla jiná (úsměv).

Na jaký zápas ve vaší kariéře nejraději vzpomínáte?
Nejvíc mi utkvěl v paměti loňský duel s Kaplicí v posledním kole soutěžního ročníku. Souběžně hrály Semice, na něž jsme ztráceli dva body, doma s Roudným a mezi námi třemi se rozhodovalo o celkovém prvenství. My jsme náš zápas s Kaplicí vyhráli a čekali jsme na výsledek ze Semic. Když jsme se ho dozvěděli, měli jsme neskutečnou radost a mohli jsme slavit postup.

A co zápas s Osekem, ve kterém jste dal hattrick?
Asi jsem odehrál i lepší zápasy, pamatuji si, že v přáteláku jsem dal jednou s Semicím pět gólů. Každopádně zápas s Osekem řadím určitě mezi ty nejlepší z mé strany. Marně vzpomínám, kdy naposledy se mi podařilo v soutěžním utkání dát tři góly. Vážím si toho, a doufám, že podobné zápasy ještě přijdou.

Nyní se utkáte s dalším nováčkem, kterému se rovněž daří, se Semicemi. S jakými ambicemi půjdete do tohoto duelu?
Se soupeřem se dobře známe, protože jsme proti sobě nastupovali v I. A třídě. Očekávám, že to bude vyrovnaný zápas. Bude to ale určitě těžké, protože Semice budou mít výhodu domácího hřiště, a to je vždy znát. Navíc jsem slyšel, že soupeř posílil o nějaké nové hráče, tak uvidíme, jak se s tím popereme. Určitě se ale dobře připravíme, a doufám, že vyhrajeme.

Ideální jedenáctka 10. kola krajského přeboru:

Matyáš Osvald (Prachatice)

Miloš Veselý (Dražice), Tomáš Vakoč (Milevsko), Adam Šmíd (J. Hradec), Tomáš Antoš (Hluboká)

Jiří Macák (T. Sviny), Vladimír Dobal (Týn), Jan Marvan (Milevsko), Daniel Štecher (Dražice), Kryštof Kadlec (Hluboká)

Dominik Dumbrovský (Týn)

 

Napsal(a) Michal Havelka | Foto Jan Škrle