Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Béčko Dynama si po dlouhé době zahraje třetí ligu

 
čtvrtek, 4. srpna 2022, 16:24

Výborné výsledky ve druhé půlce jarní části divize platily v konečné tabulce dvojnásob, neboť béčko českobudějovického Dynama dokázalo bodově předskočit i konkurenty z dalších dvou skupin na druhých místech a po odřeknutí účasti příbramské rezervy bylo dynamácké béčko první náhradníkem do České fotbalové ligy. Ligová soutěž už je adekvátní k rezervě týmu z nejvyšší soutěže. A jak na třetí ligu nachystali svěřenci trenéra Dušana Žmolíka?

Nakonec se vám podařilo postupem do ČFL splnit svůj hlavní cíl.
Celé jaro jsme se hnali za alespoň druhým místem, abychom měli aspoň teoretickou naději postoupit. Podařilo se nám uhrát to kýžené druhé místo, ale stále jsme neměli nic jistého. Nakonec z toho máme všichni velkou radost, že to s postupem vyšlo. Celému klubu to obrovsky pomůže.

Oslavili jste dodatečně postup?
Na to už nebyl prostor. Oslavili jsme už předtím to druhé místo, protože jsme díky dobře zvládnutému jaru považovali sezonu za úspěšnou. I když jsme původně nesplnili cíl, kterým bylo postoupit. Dárek v podobě postupu přišel až dodatečně.

Jak jste spokojený s průběhem letní přípravy?
Spokojený být nemohu, protože jsme se chtěli utkat s třetiligovými týmy, ale nakonec jsme s nimi hrát nemohli. Program přípravy jsme lepili na poslední chvíli a neodehráli jsme tolik zápasů, kolik jsme potřebovali.

Kolik utkání jste tedy nakonec odehráli?
Utkali jsme se s Českým Krumlovem, Příbramí a béčkem Jihlavy. Taky jsme si zahráli modelové utkání mezi sebou, přičemž vypomohlo několik hráčů z áčka.

Co vám přípravné zápasy ukázaly?
Ukázaly nám, že spoustu věcí už máme zautomatizovaných a víme, co chceme hrát směrem dopředu. Taky nám ukázaly nějaký nedostatky zejména ve hře dozadu. Některé situace řešíme zbytečně složitě. Takže nám ukázaly pozitivní i negativní věci.

Na první mistrovský mač proti Písku jste dobře připraveni?
Nejsem trenér, který by ladil formu na první mistrovský zápas. Připravuji mužstvo tak, aby se postupně zvedalo v průběhu celé sezony.

Jak se změnila podoba kádru ve srovnání s minulou sezonou?
Kádr stále řešíme, protože o některé naše mladíky je zájem v okolí. Kádr by měl čítat zhruba čtrnáct hráčů plus dva gólmani. Tým se ale moc neliší od toho loňského divizního. Odešli pouze Bízek, Pařízek a Perina, což byli dost důležití kluci pro tým. Kostra mužstva je tím trochu narušena, myslím ale, že nijak razantně.

Kteří hráči jsou v mužstvu nováčky?
Z nových hráčů bych jmenoval Coufala, Pecha, Hendrycha, Práška nebo Bastla. Vesměs se jedná o kluky z dorostu. Nerad bych na někoho zapomněl, protože se to hodně točí. Další fotbalisty máme na hostování, jedná se o Němečka, Maška, Trmala, Matušku a Koláře. Do mužstva rovněž patří hráči, kteří jsou momentálně na marodce. Sem patří Kočí nebo Vítovec, tedy hráči s dlouhodobými zdravotními problémy.

Říkal jste, že kádr bude mít bez brankářů asi čtrnáct lidí. Není to málo?
Počítáme, že k nám budou chodit také hráči z áčka. Dále chceme pokračovat ve spolupráci s trenérem týmu U19 Rožboudem. Už na jaře jsme zapracovali do sestavy Šimoníka a Háka z devatenáctky a ti nejlepší by k nám měli chodit v případě potřeby i nadále. 

Změní se po postupu do České fotbalové ligy nějakým způsobem spolupráce s prvoligovým áčkem?
Pro trenéry ligového týmu je ČFL určitě atraktivnější soutěž a jistě pošlou hráče raději do třetiligového týmu, než kdybychom hráli divizi. Třetí liga dá mladému hráči určitě víc, umožní mu lépe se připravit na dospělý fotbal. I prvoligový hráč se po zranění lépe rozehraje v ČFL než v divizi.

S jakými cíli půjdete do nové sezony?
To nemohu říct, protože jsme se o tom zatím s hráči nebavili. Nepůjde ani tak o umístění, ale spíš o to, kam by se měl každý jednotlivec v průběhu sezony posunout. Věřím, že to přinese výsledky a zároveň takové umístění, které nám umožní být v klidu a soustředit se pouze na fotbal. Doufám, že se vyhneme nepříjemným situacím, kdy bychom museli klást důraz na výsledek a nikoliv na hru, jež by nám měla přinášet uspokojení.

Napsal(a) Michal Havelka | Foto Ján Honza