Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Lom půjde do nové sezony s novým trenérem

 
středa, 13. července 2022, 19:30

Lom - Na začátku sezony měl Sokol Lom ambice bojovat o čelo tabulky a pokusit se postoupit do České fotbalové ligy. Tomu odpovídal i parádní podzim. Lom v prvních deseti utkáních neztratil ani bod a po patnácti kolech přezimoval na druhém místě se čtyřbodovou ztrátou na vedoucí Přeštice. Na jaře ale přišel útlum a Sokol se musel spokojit jen s pátým místem. O sezóně jsme pohovořili se šéfem klubu Petrem Kolářem.

Jak jste spokojený s konečným pátým místem?
V zásadě spokojený jsem. Bohužel jsme na jaře měli spoustu zraněných hráčů a mužstvo bylo tak oslabené, že páté místo je nakonec solidní výsledek.

Jarní výpadek byl tedy zapříčiněný velkým množstvím zraněných hráčů?
Rozhodně, hned šest hráčů nám marodilo. Neužil byl po operaci achilovky, dlouhodobé zranění vyřadilo Pfeifera, který chyběl osm zápasů. Stále není v pořádku Kučera, jenž se zranil v posledním podzimním zápase, takže marodka byla tak zásadní, že jsme prakticky celé jaro odehráli ve třinácti lidech. Zraněné hráče jsme nedokázali kvalitativně nahradit, a proto bylo jaro tak náročné.

Po 26. kole jste odvolali trenéra Marka Císaře. Jakou vinu nesl na neúspěšných výsledcích týmu právě on?
Mužstvu se přestalo dařit, nedávalo góly a nervozita se přenesla i do kabiny mezi hráče. Marek Císař byl u týmu pět let, a cítil jsem, že mužstvo už potřebuje změnu. To není nic proti Marku Císařovi. Kádr ale jen tak vyměnit nelze a výměna trenéra tak vyšla jako jediná možnost, jak mužstvo znovu namotivovat.

Každopádně po trenérské rošádě se začalo Lomu dařit a ve zbývajících čtyřech zápasech Sokol nasbíral devět bodů. Vše začalo domácí výhrou nad Katovicemi…
Změna na trenérském postu vždycky přinese nový impuls a v tom zmíněném utkání s Katovicemi se nám opravdu dařilo. Postupně se navíc začali uzdravovat zranění hráči a na poslední dvě kola už jsme byli kompletní. V těch posledních dvou zápasech už jsme taky nehráli pod tlakem, což se projevilo na výsledcích i počtu vstřelených branek. V závěrečných dvou duelech s Mýtem a Mariánskými Lázněmi jsme dali dohromady deset gólů.

Mužstvo v závěru sezony převzal asistent Lukáš Zeman. Kdo bude Lom trénovat v nadcházející sezoně?
Mužstvo nově povede jako hlavní trenér Martin Bárta z Táborska a Lukáš Zeman mu bude dělat asistenta.

Můžete nového kouče blíže představit?
Pan Bárta působil v Táborsku u mládeže a potom dělal asistenta trenéru Brožkovi u druholigového áčka. Pan Brožek si ho velmi chválil a vřele mi ho doporučoval. Doufám, že angažováním Martina Bárty jsme udělali správný krok.

Myslíte, že pokud byste byli kompletní, atakoval by Lom čelo tabulky?
Tak především musím říct, že Přeštice byly bezpochyby nejkvalitnějším mužstvem, v divizi neměly konkurenci a zaslouženě postoupily do ČFL. Přeštice neprohrály za sezonu jediné utkání. Věřím však, že pokud bychom byli kompletní, mohli jsme si to s béčkem Dynama rozdat o druhé místo. Právě v jarním souboji s Dynamem se naplno projevil rozdíl v počtu hráčů. V našem vzájemném utkání jsme dvakrát vedli o dva góly, ale utkání nakonec skončilo 3:3. O výsledku rozhodlo posledních dvacet minut, kdy soupeř prostřídal pět fotbalistů, zatímco my jsme měli na lavičce jen jednoho hráče na střídání.

Dojde také na nějaké změny v hráčském kádru?
Z Táborska přišel brankář Pecháček, který je hráčem Sparty. Z Rakouska přichází útočník Tomáš Tauber, který hrál předtím v Českém Krumlově. Dalšími nováčky jsou Jakub Kubovský z béčka Táborska a Škarda ze Sezimova Ústí. Velkou posilou by měl být i Rydval z Táborska. S druholigovým týmem jsme se dohodli, že nám pomůže v příští sezoně. Další jména bych si nechal pro sebe.

Jinak všichni stávající hráči kádru budou pokračovat v Lomu dál?
Na Hlubokou přestoupil z rodinných důvodů a také kvůli práci Jiří Rabiňák. David Do Trung odchází studovat, tuším, do Anglie. Skončil také brankář Pavelec, jenž zamířil do Rakouska. To by mělo být z odchodů všechno.

Jak bude vypadat vaše letní příprava?
Ta začala již v pátek 1. července, neboť první mistrovský zápas hrajeme v Rokycanech 6. srpna. Pro kluky je to velice náročné, protože měli pouze jeden volný týden, během něhož si mohli odpočinout od fotbalu. Jsme však amatérský tým, takže i nyní si hráči ještě vybírají dovolené, což má vliv na účast v trénincích. Během letní přípravy sehrajeme pět zápasů. První odehrajeme ve Vlašimi příští sobotu a generálkou bude duel s Pískem.

Jaké ponaučení z letošní sezony si vezmete do té příští?
Ponaučení je takové, že s patnáctičlenným kádrem divizi hrát nelze. Na každém postu potřebujeme minimálně ještě jednoho kvalitního fotbalistu, který je schopen zastoupit v případě zranění kolegu. Dobrý kolektiv, zdraví a zastupitelnost v případě zranění jsou nejdůležitější. Tým musí mít minimálně dvacet hráčů, kteří jsou na podobné úrovni. Podařilo se nám kádr výrazně posílit a nyní je na trenérovi, aby nové posily dokázal dobře do mužstva zabudovat. Věřím mu, že to dokáže a bude to fungovat.

Aby mohl mít klub široký kádr, potřebuje peníze. Po ekonomické stránce se Lomu daří?
Doba není příznivá a každý musí šetřit. I nadále však chceme postoupit a podle toho jsme nastavili podmínky. Co bude dál, to se uvidí.

Jak probíhají další rekonstrukce stadionu na Svépomoci?
Město Tábor staví na Svépomoci nové šatny a zkolaudováno by mělo být do konce roku. Myslím, že všichni, kdo stadion na Svépomoci využívají, budou mít k dispozici kvalitní zázemí. Jinak na Svépomoci momentálně probíhá regenerace trávníku, takže se připravujeme na hřišti v Lomu, kde bude hrát v okresním přeboru mistrovské zápasy nově založené béčko.

Před časem jste začali spolupracovat se Sokolem Sezimovo Ústí na výchově mládeže. Jak tato spolupráce funguje?
Jako divizní manšaft potřebujeme mít podle regulí čtyři mládežnické týmy. Dva z nich hrají pod hlavičkou Lomu a dva pod hlavičkou Sezimova Ústí. Tuto podmínku jsme pro letošek splnili, a uvidíme, jak to bude v příští sezóně. Mládež ale bude určitě fungovat dál, jenom musíme vymyslet, jak to budeme řešit do budoucna.

Napsal(a) Michal Havelka | Foto Daniel Pekař
 


 
Reklama