Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Daniela Haise pro Dynamo objevil roudenský trenér Jiří Vlček. Za poločas nám dal čtyři góly, byl skvělý

 
středa, 23. března 2022, 19:29

Nebýt gólového galapředstavení v utkání dorostenecké divize Roudné – Klatovy, kdo ví, kudy by se dál ubírala cesta Daniela Haise. Klatovský útočník tehdy do zápasu mladšího dorostu naskočil až po změně stran a poločasový stav 2:1 otočil čtyřmi góly na konečných 2:5.

„Byl skvělý. A to hrál už předzápas starších dorostů, v němž také skóroval. Rychlý, důrazný, se slušnou technikou. Naši beci si s ním nevěděli rady,“ vzpomíná Jiří Vlček na zápas ze sezony 2019/20.

Třiasedmdesátiletý legendární mládežnický trenér českobudějovického SK Dynamo si už jako penzista posledních pár let užívá u dorostů Malše. Tehdy mladšího, aktuálně toho staršího. Po zápase za ním šel a říkal, že ho koupí do Dynama. Což Haisovi vyvolalo úsměv na tváři.

Ale Vlček nemluvil do větru. Nelenil a druhý den zašel za tehdejším šéftrenérem mládežnické akademie Pavlem Malurou. A věci se daly do pohybu. Na zápas Klatov v Domažlicích vyjel skaut Roman Lengyel, do Strakonic zase Stanislav Rožboud. Sám Malura pak rodinu přemluvil, aby syna pustila na týdenní zkoušku. A po ní už v Dynamu zůstal. To patřil do kategorie U17, kterou ale brzy přeskočil.

„Mladých fotbalistů jsem v životě viděl tisíce, těch talentovaných stovky. Ale opravdových talentů, kdy si řeknete, že v tom klukovi to je, jsou jen desítky. Ty nepřehlédnete. A pak to je jen na nich, jak šanci využijí, jak se s tím poperou. Opravdu jsem rád, že tohle Daniel Hais zvládá. Nelekl se šance, kterou dostal, je agresivní při presinku, má-li balon, ví co s ním. To je u tak mladého kluka pozoruhodné,“ říká Vlček.

Ligové minuty začal 18letý Hais, poté co v zimě zvládl celou přípravu s prvním mužstvem, sbírat hned zjara. Poprvé proti Plzni, naposledy o víkendu na Slavii. A když se na hřišti rozkouká, ukazuje, co ho vždy zdobilo. Není líný na krok, nevypustí souboj. Tak to má odjakživa nastavené.

Českobudějovické Dynamo tak má po dlouhých letech v sestavě dalšího vlastního mladíka. To těší nejen majitele klubu Vladimíra Koubka, který výchovu odchovanců pro ligový tým označil hned po svém loňském příchodu za jednu z priorit, ale i roudenského lodivoda Jiřího Vlčka.

„Jen to potvrzuje, že mládežnické akademie jsou sice důležité, ale nepodchytí všechny talenty. Tu a tam jejich sítem někdo propadne. Mne už tehdy překvapilo, proč není takový hráč v Plzni. Zvládne-li ten tlak, Dynamo v něm jednou může mít opravdový poklad,“ zamýšlí se Jiří Vlček.

A dodává, že talentovaní mladíci byli v Dynamu i v nedávné minulosti, ale podlehli tlaku manažerů a odešli „za lepším“ do větších klubů, kde ale šanci nedostávali nebo se v silnější konkurenci už neprosadili. „Ale jak jsem ho poznal, má to v hlavě srovnané. Je to prostě správný venkovský kluk,“ říká o Haisovi, který pochází ze Sobětic, vesnice kousek od Klatov, kde hrál po začátcích ve Startu Luby za mladší a starší dorost.

Daniela Haise teď čeká maturita a na budějovické obchodní akademii, kde má díky pochopení vedení školy individuální studijní plán. A pak si chce plnit své sportovní cíle - dostat se do základní sestavy, dát první ligový gól a jednou si třeba zakopat německou bundesligu.

A to i díky všímavému trenérovi mládeže Vlčkovi, který tenkrát po zápase v Roudném za urostlým mladíkem vyrazil.

Napsal(a) Zdeněk Zuntych | Foto Jan Škrle