Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Střelec Štěpán Koreš: Zatím je to dobré, jsme ale teprve na začátku

 
čtvrtek, 19. srpna 2021, 11:58

Do nového ročníku ČFL vstoupili fotbalisté Písku nad očekávání dobře. Nejprve vyhráli senzačně na Vltavínu, pak sice padli doma s Domažlicemi, v neděli ale zase bodovali naplno v Příbrami. Písek je nyní se šesti body třetí. Jedním z hlavních strůjců úspěšného vykročení do sezony je Štěpán Koreš (32), jenž se do rodného města vrátil vloni na podzim. Na kontě už má tři přesné zásahy. Jeden gól zaznamenal proti Vltavínu a v Příbrami se trefil hned dvakrát.

Díky vašim dvěma brankám jste v Příbrami vyhráli 2:1. Jak byste ty své dvě trefy popsal?
Nám se zejména v prvním poločase dařilo získávat míče a po jednom takovém zisku jsem rozběhl akci do otevřené obrany. Dával jsem to doprava na Marka Kalouska, který střílel. V popisu práce každého fotbalisty je, aby dobíhal a byl připravený balony dorážet, když se někam odrazí. Bylo trochu i štěstí, že gólman ten míč vyrazil zrovna ke mně. Jak se ale říká, štěstí přeje připraveným.

Na začátku druhé půle jste vystihl špatnou rozehrávku soupeře a znovu poslal Písek do vedení...
Já se snažím narušovat přihrávky a vypíchávat míče i při tréninku. Mám na to docela čuch. Tentokrát jsem využil i suchého trávníku, po němž míč tolik nejezdí, a taky ledabylé rozehrávky jednoho ze stoperů. Snažil jsem se ho presovat a díky tomu dal kolegovi v obraně pomalou přihrávku, kterou se mi podařilo vystihnout. Byl jsem tam jen o malinko dřív než gólman, ale vyšlo to a mohli jsme se radovat z druhého gólu.

Takový styl hry vyžaduje výbornou fyzickou kondici. Po této stránce jste tedy dobře připraven?
Hodně jsme běhali a já jsem v létě absolvoval všechny tréninky. Fyzicky jsem tedy připravený dobře a to je pro fotbalistu to nejdůležitější. Soupeře se snažíme nahánět a i v přípravných zápasech se nám několikrát podařilo donutit soupeře tímto způsobem k chybám, jít do otevřené obrany a dát gól. Rádi bychom to praktikovali i v soutěži, pokud budeme mít dost sil.

Jaký byl zápas v Příbrami z vašeho pohledu?
Byl to zápas dvou rozdílných poločasů. Po tom prvním jsme mohli klidně vést o tři góly, i když Příbram měla taky nějaké šance. Asi nám víc vyhovuje hrát na brejky a chodit do otevřené obrany. Po přestávce Příbram úplně rezignovala na kombinační fotbal, o který se pokoušela v první půli. Snažila se k nám dostat přes vysoké hráče, jako je Dočekal, my jsme ale hráli v defenzivě dobře a naši obránci si s tím poradili. Ani my už jsme toho dopředu moc nevymysleli, takže druhý poločas byl hlavně o soubojích a fotbalu bylo méně. První poločas byl rozhodně lepší.

Se třemi góly jste nyní mezi třemi nejlepšími střelci celé ČFL. Čekal jste, že se vám bude tak dařit?
Abych byl upřímný, trochu jsem měl na začátku sezony obavy, protože odešlo hodně zkušených hráčů a tým hodně omladil. Nyní jsem ale spokojený, protože máme šest bodů ze třech zápasů. Stále jsme ale teprve na začátku soutěže, takže bych ty dosavadní výsledky nijak nepřeceňoval. Jinak góly jsem dával i dřív a asi se to ode mě očekává i teď. Každý máme na hřišti svoji roli a když ji budeme každý naplňovat, tak to, aspoň doufám, půjde.

Jakou roli máte vy?
Hraji na pozici podhrotového hráče, který by měl být kreativní. Mým úkolem je tedy zásobovat spoluhráče přihrávkami a občas dát i nějaký ten gól. Už se mi podařilo dát tři góly, za což jsem pochopitelně rád. Bylo by ale dobré, aby se střelecky chytli i další spoluhráči. Jde o to, aby se soupeř nezaměřil jen na jednoho hráče, ale aby mu hrozilo nebezpečí od všech.

Jak se vám líbí aktuální složení mužstva?
Máme docela úzký kádr a málo zkušených fotbalistů. Základní sestava je kvalitní, ale pokud by se někdo ze zkušenějších hráčů zranil, pak můžeme mít problém. Toho se trochu obávám. Na druhou stranu, mladí kluci čekají na šanci a je pouze na nich, jestli ji chytnou za pačesy.

Jaké ambice tento mladý tým má?
Před sezonou bych odpověděl, že bychom se rádi vyhnuli starostem se záchranou. Nyní máme po třech zápasech šest bodů, a to jsme hráli se samými silnými soupeři. Body, které jsme získali, jsou nesmírně cenné, musíme však zůstat obezřetní. Stále pořádně nevím, na čem jsme. Po třech kolech je asi předčasné dělat nějaká hodnocení, jak už jsem říkal. Uvidíme až tak po osmi kolech, jak na tom v tabulce budeme. Samozřejmě bychom se rádi pohybovali co nejvýše, k tomu hlavně potřebujeme být zdraví. 

Jak vám vyhovuje práce u písecké mládeže?
O tom, že budu pomáhat u mládeže a předávat své zkušenosti, jsme se bavili, už když jsem do Písku přicházel. Mě ta práce naplňuje, zrovna si dodělávám béčkovou licenci. Pomalu mládežnický tým přebírám po Martinu Jirsovi, který přechází na plný úvazek do regionální akademie. Pomáhají mi Honza Zušťák a Ráďa Houdek, který u písecké mládeže pracuje už dvanáct let a má tudíž velké zkušenosti. Přejeme si, aby mladí fotbalisté zůstávali v Písku a neměli důvod odcházet jinam. Chceme je připravit tak, aby jednou mohli nastupovat za písecké áčko. 

Co očekáváte od souboje s Benešovem, se kterým se utkáte tento pátek?
Bude to nepříjemný soupeř. Hraje tam Mario Lička obklopený šikovnými mladíky. Vloni u nás Benešov předvedl vyzrálý výkon. Určitě to bude jiný zápas než s Příbramí. Předpokládám, že se nebudou vrhat bezhlavě do útočení a naopak budou hrát disciplinovaně odzadu. Uvidíme, jak si s tím poradíme a jak budeme trpěliví. Zřejmě budou rozhodovat detaily jako standardní situace. Koukneme se na video a snad najdeme něco, co by na soupeře mohlo platit. 

Bude se hrát pozdě večer za umělého osvětlení. Jak se vám osobně hraje v takové atmosféře?
Mně nedělá problémy hrát večer za umělého osvětlení. Běžně se takto hrálo v lize. V Písku jsem ale ještě pod světly nehrál a sám jsem zvědavý, jak to bude vypadat. Doufám, že nás přijde podpořit co nejvíce lidí a že jim ukážeme lepší fotbal než s Domažlicemi. Musíme hrát lépe dopředu a snad zvítězíme.    

Napsal(a) Michal Havelka | Foto Jan Škrle
 


 
Reklama