Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Protivín podržel výtečný Marek Hanus. Náš sazebník na Muže kola nepamatuje, směje se

 
pátek, 13. srpna 2021, 12:20

Protivín – V premiéře krajského přeboru nejvíce zaujal redakci Jihočeského fotbalu výborný výkon gólmana Protivína Marka Hanuse (29) na horké čimelické půdě. Velkou měrou se podílel na tak trochu nečekaném výsledku a vítězství hostující jedenáctky 2:1. Odchovanec SK Rudolfov hájí protivínskou svatyni už šestým rokem a udělení ocenění reagoval slovy: „Náš trenér by určitě řekl, že to muselo být hrozně špatné kolo, když tuhle cenu získá gólman,“ sdělila s úsměvem protivínská jednička.

Marku, vám se v Čimelicích dlouhodobě nedařilo. S jakými plány jste tam odjížděli?
Máte pravdu, v životě jsem do tohoto víkendu vyhrál v Čimelicích jen jednou, loni jsme tam prohráli, takže nepatří mezi naše oblíbená hřiště. A vzhledem k tomu, že nám odešli čtyři důležití hráči a neměli jsme dobrou přípravu, jsme do Čimelic jeli alespoň pro bod. Samozřejmě jsme věřili, že můžeme vyhrát, ale cílem bylo odvézt plusový bod z těžkého hřiště. Jsem rád, že jsem svým výkonem mohl přispět k vítězství a dobrému vstupu do sezony.

Především první poločas jste se rozhodně nenudil. Domácí měli velkou převahu, šance a vy jste musel být v neustále permanenci. Kdy vám bylo nejhůř?
Ano, domácí na nás vletěli, byli aktivnější a získávali odražené míče, takže jsme se k jejich brance příliš nedostávali. V první půli bylo těch těžších situací víc, ale nejhůř mi bylo, když jsem zaváhal s rozehrávkou a s domácím útočníkem jsme se dostali do kontaktu. Těch pár vteřin, kdy jsem čekal, jestli rozhodčí pískne nebo ne, bylo nekonečných. Naštěstí pro mě se rozhodl nepískat, a pak jsem to snad klukům vrátil.

Po přestávce jste vyrovnali hru. Byl to záměr nebo Čimelickým došel dech?
Samozřejmě jsme se nechtěli celý zápas bránit. Čimeličtí prý moc netrénují, takže možná jim i trochu došel dech, ale pořád byli víc na míči a nebezpeční. Ale i my jsme se už dostávali víc na domácí polovinu. Kluci navíc hráli hodně obětavě, skákali do střel, takže víc šancí už domácím nedovolili.

Dlouho nic a v rozmezí od 70. do 77. minuty padly všechny tři góly. Hodně divoká sedmiminutovka.
Ano, nám se v 70. minutě povedlo konečně dotáhnout brejk, který zakončil Jiskra. S domácími to evidentně zatřáslo a na 5 minut vypadli z role, což se jim stalo osudným a my přidali druhý gól. Jenže vzápětí dostali výhodu přímého kopu z ideální pozice a Říha to trefil pěkně.

Nakonec se ukázal jako rozhodující druhý gól, který padl po velké chybě domácího brankáře Javorského. Jak jste tu situaci viděl z druhé strany. Nebylo vám kolegy tak trochu líto? U gólmanů tu chybu už nikdo nenapraví.
Byl tam odražený vysoký míč, který si chtěl domácí gólman sebrat a vypadl mu z rukou. Vypadá to banálně, ale ten míč byl roztočený, padal z výšky, to není nic příjemného. Navíc když vás atakuje soupeř, snadno se pak zrodí chyba. Kolegy na druhé straně mi v tu chvíli trochu líto bylo, protože jak už jsem říkal, tu rozhodující chybu jsem mohl udělat v první půli já, ale samozřejmě nakonec převážila radost ze zisku tří bodů. Měli jsme zkrátka víc štěstí. Je třeba ale také pochválit Hrachyho, který tu situaci dohrál a tím ten gól vlastně zařídil, protože kdyby domácí gólman ten míč chytal v klidu, ke gólu by nedošlo. Hrachy měl ten den narozeniny, takže dostal pěkný dárek, a pak už ho do pondělí nikdo nezastavil...

Tři body z Čimelic budete muset potvrdit doma. V sobotu zajíždí do Protivína Č. Krumlov. Soupeř těžkého kalibru a jeden z favoritů. Vám se na něj už podařilo párkrát vyzrát.
Co si pamatuji, tak jsme na něj vyzráli jen jednou v posledním vzájemném zápase před dvěma lety, jinak to byl vždycky velmi kvalitní soupeř. To samé očekávám i tentokrát, odešel jim jen Tauber, takže tým mají velmi silný a pro mě je to největší favorit na postup. Nám nezbývá, než hrát podobně jako druhou půli v Čimelicích, aktivně, důrazně, obětavě a bez chyb, jinak to bude jednoznačná záležitost. Body ale doma určitě rozdávat nechceme.

Co jste říkal výsledkům úvodního kola. Překvapilo vás něco?
Nejvíce mě, na rozdíl od Hrbiho, překvapilo vítězství nového mužstva Prachatic nad silným Osekem. Takže posílám gratulace Žábovi a doufám, že my jim body nenecháme. Plus jsem ještě čekal vítězství Strakonic, ale tam si tým asi ještě sedá.

Jaké týmy tipujete na přední příčky?
Jak už jsem zmínil, pro mě je největší favorit Krumlov. Na prvních třech místech by ho mohli doplnit Osek a Olešník, případně zmíněné Prachatice.

Kde by se měl pohybovat Protivín? V létě jste omladili, sedlo si to?
V klidném středu, ideálně první polovina tabulky. Rozhodně bychom se nechtěli prát o záchranu, chceme být nepříjemní každému soupeři. Spíš se nám kádr značně zredukoval a doplnil se o naše dorostence. Navíc my, co tam jsme už nějakou dobu, taky nemládneme a průměr nám kazí hlavně Míra Zach. (smích) Ten bude ale hrát minimálně do 50. Teď ještě máme poměrně početnou marodku, takže hodnocení bych nechal až po podzimu, to (snad) budeme mít dostatečný vzorek zápasů, abychom si mohli říct, jestli si to sedlo nebo ne a na co reálně budeme mít.

Pokladník v kabině se nezměnil? O kolik vás obere za vyhlášení Mužem kola?
Klubový pokladník se změnil, ale naštěstí se nezměnil sazebník, ve kterém vyhlášení muže kola stále chybí, takže to pro mě vypadá dobře. U nás se tahle cena moc často neuděluje, ale asi sazebník budeme muset upravit.

Jistě se shodneme, že nejdůležitější je, že se už zase může hrát… Poslední dvě jara se kvůli pandemii ani nedohrála. Pauza bez fotbalu byla zdrcující.
Určitě je to dobře, všichni jsme se těšili, je to něco úplně jiného, než hrát jen přáteláky nebo když ani nemůžete pořádně trénovat. Kdo ví, jak dopadne tato sezóna, říká se do třetice všeho dobrého, ale s našimi vládními kouzelníky, kteří jeden den řeknou A, druhý B a to odpoledne změní na C, se může stát cokoli. Pro nás pauza zdrcující byla, přišli jsme o čtyři důležité hráče, hlavně Jandysova situace nás zasáhla a přejeme mu, aby se vše v dobré obrátilo.

Ideální sestava 1. kola krajského přeboru

Marek Hanus (Protivín)

David Žáček (Strakonice), Martin Nýdl (Olešník), Jakub Kabele (Č. Krumlov)

Marek Sedláček (Prachatice), Filip Radosta (Třeboň), Roman Maršík (Čimelice), Jan Turek (Dražice), Jakub Kortan (Milevsko)

Patrik Hrachovec (Protivín), Tomáš Pecka (Prachatice)

Napsal(a) Michal Průcha | Foto Jan Škrle