Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Předseda FC Písek Leoš Gornický: Mužstvu a realizačnímu týmu věříme

 
pátek, 30. července 2021, 22:32

Písek - V pořadí třináctá ligová sezona odstartuje pro oddíl vyznávající žlutomodré barvy v sobotu dopoledne zápasem v pražských Holešovicích. Písecký tým prošel v poslední době silným zemětřesením. Mládí má od vedení klubu zelenou. „Vsadili jsme na zkušenou kostru týmu, která je pro tuto soutěž nadstandardní, a okolo nich zabudováváme mladé perspektivní hráče,“ říká k velkým změnám v kádru šéf klubu Leoš Gornický.

Měsíc letní přípravy je za námi. Co všechno jste musel z pozice předsedy absolvovat?
Uplynulá sezóna byla nejen pro nás komplikovaná, a to jak na úrovni mládežnického, tak i dospělého fotbalu. Covid byl a asi ještě bude náš nepřítel. Po koronavirové pauze startujeme naši fotbalovou akademii při ZŠ TGM, která bude oproti loňsku v novém hávu. A máme velká očekávání. Jednání s hráči je tradičním koloritem tohoto období, navíc neřešíme pouze hráče A-týmu, ale také mládeže. Sponzoring je stálé téma, nicméně toto je asi nejtvrdší oříšek, který nemáme pouze my, ale většina sportovních organizací.

Máte obavy, aby se nová sezona kvůli nemoci covid-19 dohrála? 
Obavy samozřejmě tady jsou, je ale určitě dobře, že sezóna začíná dříve. Většina podzimních soutěží končí již 30. října 2021. Všichni hráči již tři měsíce jen trénují, určitě se už těší na mistrovské zápasy o body.

Nový majitel prvoligového Dynama Vladimír Koubek znovu oživil projekt Jihočeský fotbal. Jak se bude přímo dotýkat FC Písek?
Tuto myšlenku vítáme. Jedná se realizaci projektu, který se na několik let odmlčel. Jsme rádi, že JUDr. Koubek a tím pádem Dynamo ČB je iniciátorem, tak by to mělo být. Největší klub v kraji musí mít zájem o zlepšení vývoje fotbalu na jihu Čech. Musí udávat směr. My jej určitě podpoříme. Chceme, abychom v celých jižních Čechách měli kvalitní a finančně motivované trenéry mládeže, kteří budou v rámci tohoto projektu pracovat koncepčně. Myslím si, že v tomto směru má náš fotbal obrovské mezery. Chybí větší zapojení kvalitních trenérů.

V kádru A-týmu FC Písek došlo k zásadním změnám. Většina starších hráčů skončila. Rozhodli jste se dávat příležitost vlastním odchovancům?
Uplynulá „nesezóna“ nás přivedla před rozhodnutí, jakým směrem se dál vydáme. Rozhodli jsme se jít cestou, která bude mít nejen pro náš klub, ale i pro jihočeský region z dlouhodobého hlediska význam. Chceme mít mužstvo se zdravým charakterem, mužstvo, ve kterém se chtějí hráči zlepšovat a posouvat se výkonnostně dál než je ČFL. Vsadili jsme na kostru, kterou tvoří písečtí hráči a dle mého jsou kvalitou pro tuto soutěž nadstandardní – Satrapa, Sajtl, Běloušek, Koreš, Voráček, Hrachovec. Tito hráči jsou pro nás základním stavebním kamenem. Okolo nich zabudováváme mladé, perspektivní hráče, kteří mají zdravé sportovní ambice a chtějí pro fotbal udělat maximum. Prostor dostanou jak naši, tak i odchovanci Dynama ČB nebo Táborska. S těmito kluby jsme se dohodli na vzájemné spolupráci, kterou vítáme a velice si od ní slibujeme.

Na druhou stranu každý objektivní fanoušek ví, že jen s vlastními hráči z dorostu by se třetí liga asi jen těžko udržela…
ČFL je velice kvalitní soutěž, máme k ní respekt. My chceme hráče výkonnostně posouvat, chceme hráč náročný fotbal, založený na fyzické kondici, přístupu a nasazení. To je základ, který požadujeme po našich hráčích. Bez těchto vlastností nemají šanci dosáhnout v současném fotbale úspěchů. Chceme dávat prostor mladým, ti mají možnost se neustále zlepšovat. V případě, že budou pracovití, není důvod jim nevěřit. Naopak. Trenéři mají prostor pro práci a věříme, že skladba týmu je zdravá, dobře vyvážená a přinese nám nejen týmový úspěch, ale také hráče posune dál.

Jedinou posilou byl v sobotní generálce Kalousek z béčka Dynama ČB. Jak to vypadá s příchodem dalších hráčů?
Marek Kalousek už není jedinou posilou. V tomto týdnu ještě přišli z Dynama David Pravda a Štěpán Pineau. V průběhu příštího týdne bychom měli dotáhnout působení ofenzivního hráče z druholigového hráče Táborska. Všichni příchozí splňují naše představy, jsou mladí, perspektivní a chtějí.

Vloni zahájila první ročník rozšířená klubová akademie FC Písek při ZŠ T. G. Masaryka. Byť toho pandemie moc nedovolila, je to další výrazný krok k tomu, aby si klub vychoval vlastní talentované fotbalisty.
Projekt klubové akademie jsme pro nadcházející školní rok výrazně personálně posílili - vedoucím akademie je Petr Janda, bývalý hráč Slavie, šéftrenérem je Karel Syrovátka a trenérem Štěpánem Korešem, také mj. bývalý hráč Slavie, Zlína, Dukly a v současnosti FC Písek. Cílem tohoto projektu je vytvořit nadstandardní podmínky pro mladé hráče FC Písek, které je posunou výkonnostně mnohem dál, ať už do větších klubů nebo do našeho A-týmu. Chceme věnovat maximum sportovní připravenosti, všestrannosti, které jsou nedílnou součástí pro vývoj mladého fotbalisty. Samozřejmě za podmínek dobrého prospěchu ve škole. Aktuálně máme okolo 60 žáků ve sportovních třídách ZŠ TGM. Máme tam nadstandardní spolupráci a velice si ji vážíme.

V sobotu zahájí třetí liga a Písečtí vyráží tradičně za premiérou do Prahy na Vltavín. S jakými ambicemi vstupujete do podzimní části?
Hrát pohledný fotbal a pokusit se uhrát co nejlepší výsledek. Naše ambice jsem již nastínil. Chceme se prezentovat zdravým fotbalem, kterým znepříjemníme život soupeřům. Pokud hráči nechají na hřišti maximum, tak nemusíme mít o naše mužstvo obavy. Výsledky se zákonitě dostaví. To je naše cesta. Našemu mužstvu a realizačnímu týmu věříme.

Soupiska FC Písek

Brankáři: Jan Satrapa, Lukáš Lalák

Obránci: Ondřej Běloušek, Václav Kulík, Miroslav Mařík, Štěpán Pineau, Lukáš Vojta, Karel Kulík, Ondřej Sajtl, Adam Kotrba

Záložníci: Marek Kalousek, David Pravda, Daniel Velek, Matěj Volf, Václav Hrachovec, Jakub Stejskal, Štěpán Koreš

Útočníci: Martin Voráček, Adam Petr

Realizační tým:
Milan Nousek ml. (trenér), Rostislav Baďura (asistent), Radek Charvát (trenér brankářů), Miroslav Grobár (vedoucí mužstva), Pavla Sajtlová (masérka)

Napsal(a) Michal Průcha | Foto Jan Škrle
 


 
Reklama