Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Hnutí Nový fotbal – Nové tváře chce vymýtit korupci a zlepšit práci s mládeží

 
pátek, 26. března 2021, 20:25

Po zatčení bývalého místopředsedy FAČR Romana Berbra vzniklo několik platforem za očistu fotbalu, po které všichni voláme. K Čistému fotbalu a Výzvě 2021, které se přidaly k nové Fevoluci, se objevil Nový fotbal-Nové tváře v čele s Martinem Mulačem, který se vyhraňuje proti bývalým zaměstnancům svazu, tlačících se na ztracené pozice na Strahově. „Jen parazitují na fotbale, nejsou důvěryhodní,“ říká v rozhovoru pro Jihočeský fotbal Mulač, kandidující na místopředsedu či člena VV FAČR.

Co vás vedlo k rozhodnutí založit platformu Nový fotbal - Nové tváře?
To, že se zmíněné skupiny, které bojovaly za očistu fotbalu, spojily s lidmi z Fevoluce, kteří volají po pořádku a sami byli dlouhodobě u žezla. Také dlouhodobá nekoncepční a nesystémová práce s mládeží Grassroots, která má hlavni dopad na další výkonnost. Aktuálně vesměs neučíme návyky nýbrž zlozvyky, které lze pak jen těžko odnaučit. Více odbornosti, strategie, neexistuje metodické centrální vedení moderním směrem fungování na Grassroots oddělení. NFNT jsme založili, protože chceme nastavit systémovou změnu, zrealizovat ji a tím dát směr ke správné výchově mládeže v ČR, která po čase vyústí v konkurenceschopnost českého fotbalu na mezinárodní úrovni ve všech kategoriích.

Představte nám stěžejní body vašeho programu?
Věnovat se mládeži koncepčně. Vychovávat hráče, nejenom talenty. Systém, kdy všechny úrovně i Grassroots včetně trenérů budou vědět, co je jejich cílem. Jako ve škole. Osnova, centrální metodika, vědět, co by každý hráč ve svém věku měl fotbalově umět. Prostě učit fotbal. Nejenom v akademiích RFA 14 a 15leté, ale již 10, 11leté. Podchytit v okresech svými okresními fotbalovými centry, kde budou vybráni objektivně U12 a dána jim možnost tréninků jednou v týdnu nad rámec klubu. Zápasy reprezentací U12 okresů, konfrontace.  Zapojit školy, klást důraz na kvalitu trenérů. Zahraniční stáže i třeba v ČR se zahraničními trenéry. Nenamlouvat si, že fungujeme dobře.

Takže cílíte hlavně na mládež a regiony?
Ano, zejména zlepšit kvalitu trenérů v regionech, pomoci a to v každém klubu, který vychovává mládež. Je třeba s trenéry lépe pracovat, dát jim podporu, jak metodickou, tak finanční. Motivovat je, aby se chtěli zlepšovat, vzdělávat. Když budou vzdělaní, budou vědět, co dělají špatně a co mají v přístupu k dětem změnit. Naučí pak mladé kluky i holky nejen hrát líp fotbal, ale taky v nich rozvíjet komplexní osobnosti.   

Vy sám hodláte kandidovat na místopředsedu FAČR či do VV výboru. Nemíříte příliš vysoko?
Vysoko nemířím. Pokud chci prosadit tyto změny, je třeba nastavit systém a ten jde jedině shora. Mám odbornost, schopnosti i zkušenosti nejen fotbalové, ale i v řízení lidí, komunikační, kdy nazývám věci přímo, bez omáčky. Někomu se nemusí můj styl zamlouvat, ale jednám narovinu. 30 let se mluví. Všechny tyto parametry jsou zapotřebí. Věřím, že tuto misi zvládnu.

S jakou odezvou jste se setkal ve fotbalovém hnutí? Cítíte podporu?
Ano, podporu vyjádřily kluby a jednotlivci na všech úrovních, zejména na těch nejnižších. Někdo neveřejně, protože to je to vyčkávání jak to dopadne, aby si někdo neuškodil… Ti lidi, co s mládeží dneska na Grassroots pracují, necítí vůbec žádnou podporu právě z těch nejvyšších míst. Nikdo s nimi nekomunikuje, nikdo je metodicky neřídí a vidí jako problém, proto chtějí změnu na úrovni svazu. Krajské fotbalové svazy disponují jedním milionem korun na provoz, zbývá okolo deseti procent na mládež, a na OFS zůstane okolo 30 tisíc korun na mládež. A to je výsměch. FAČR obdrží 570 milionů korun, nesmí se plýtvat na letenky předsedů. Krajům chci zajistit minimálně 5 milionů, a to ještě podle velikosti členské základny. Kluby, kde se dobře pracuje s mládeží, musí být zvýhodněné i finančně. To vše se dá nastavit a objektivně měřit výkonnost.

Fotbalové volby jsou jako politika. Takže převládají pomluvy, urážky a vytahování špíny. Jde vůbec dělat předvolební kampaň na slušné úrovni?
Slušnost je nepomlouvat, nelhat. Naše hnutí a já osobně se o to snažím. Připomínáme kauzy, o kterých se ví, ale někdo je záměrně přehlíží, včetně některých novinářů. Taky herce a komika Čtvrtníčka jsem nepochopil, možná vůbec neví, komu točil klip. Ne každý ovšem hraje fér - urážky, napadání a obviňování je bohužel součástí předvolební kampaně a to jsme zdaleka ještě neviděli všechno. Já jsem připraven těmto útokům čelit, jsem čistý, nezkorumpovaný a nezkorumpovatelný a hlavně vím, že se svými zkušenostmi, znalostmi a odborností mohu mládežnickému fotbalu v ČR pomoci.

Vedete zároveň mezinárodní mládežnický projekt ProFútbolAnalytics, program zaměřený na trénování dětí. V čem předčí elitní akademie FAČR?
PFA nemá za úkol předčít akademie. My s akademiemi souhlasíme, jejich nastavení je potřeba doplnit. V programu PFA vidíme komplementaritu k akademiím. Je to jeden z doplňkových, ale zásadních motivačních, kontrolních programů a objektivita. Může změnu v přístupu k mládeži velmi urychlit a celý systém zefektivnit. Je to o sledování vývoje hráče v čase. Máme program PFA Grassroots a nově PFA Elite, kde je vyšší náročnost provedení disciplín. V obou případech nám objektivně ukážou trénovanost hráče a můžeme lépe a efektivně nastavit trénink. Práce s daty je dnes jedním z nejdůležitějších aspektů úspěchu a FAČR, co víme, žádná data na těchto úrovních nemá.

Není to střet zájmů?
V čem? Tím, že chceme pomoci, že máme světový program, že jej dáváme zdarma, a jdeme pracovat a máme cíl? Ti, co se tam chtějí vracet a nahradit stávající, se může zdát jako pozitivum, ale jen do chvíle, než zjistíte, že tam své „ne-kvality“ již předvedli. Ano, jsem kritický. Znám jejich myšlení. Mají hesla, nicméně to nestačí. Nám vyčítají, že jsme obchodníci s daty a že je chceme FAČRu prodat. Snažili jsme se čtyři roky pomoci a vždy to skončilo rozhodnutím lidí okolo Marušky, kteří měli svůj komerční program a ten FAČRu prodali! Nebylo žádné objektivní výběrové řízení, klasická malá domů.

Na co tím narážíte?
Zakládající člen Fevoluce Tomáš Maruška je celkem vhodný příklad. Pracoval u mládeže v Dynamu České Budějovice, seznámil se s evidenčním programem hráčů, za dosud nevyjasněných podmínek si osvojil jeho licenci, a když dostal nabídku od kumpánů z fotbalové asociace, pánů Řepky a Baráka, tak ten program vzal a prodal FAČRu. Psal se rok 2016 a licence tehdy stála 700 tisíc korun. Zasvěcení na svazu říkají, že předkládal smlouvu, kde chtěl za tu licenci téměř 2 miliony, ale prý ho s tím Berbr vyhodil. Nicméně smlouva byla stejně podepsaná tehdejším generálním sekretářem Řepkou za poměrně nestandardních podmínek s dvouletou výpovědní lhůtou. Měsíční platby za údržbu tohoto software jsou v průměru vyšší než 30 tisíc korun. Program se jmenuje Coach Manager, stejně jako firma, na kterou to Maruška fakturuje. Trenéři vědí, že program měl na FAČR celkem jepičí život. Dnes se již více jak dva roky nepoužívá, nahradil jej program XPS, protože byl pro širokou trenérskou masu složitý a nevyužitelný. Tato sranda stála český fotbal téměř 3 miliony. Příběh ještě stále nekončí, protože Maruška nepřistoupil na snahu FAČR se na výpovědi již nefunkčního software dohodnout. Nabídka dohody údajně zněla místo smluvní 24měsíční výpovědi jen na 12 měsíců s okamžitou výpovědní klausulí a platbou za tuto odstupní dobu, podotýkám za program, který již více jak dva roky na FAČR nefunguje. Vždyť je to ukázkový střet zájmů. On měl dobře placenou práci v akademiích na FAČR a pomocí spolupracovníků tam prosadil a prodal svůj software. To není dobrý příklad toho, že tento člověk má vést hnutí za očistu fotbalu a chce opět velet mládeži. Někdo bude říkat, uklidíme ho na OFS Tábor, stejně jako Řepku a jeho kauzu s dotací na UMT Junior Teplice, který se uklidil na OFS Teplice. Výčet je ještě delší, ale kde berou tito lidé vůbec morální právo sedět kdekoli ve fotbalovém hnutí?

Jak by měl pod vás vypadat ideální kandidát do vedení českého fotbalu?
Jde o to, co udělá, jaký má program a co je jeho motivací být předsedou. Jaký bude mít kolem sebe tým, jasná pravidla zodpovědnosti a pravomoci každého člena VV. Jen to něco změní. Měl by být nezkorumpovaný, nezkorumpovatelný, zajištěný, týmový hráč, ale rozhodný. Umět dobře komunikovat uvnitř svazu, směrem k regionálním, okresním úrovním, ale i navenek k širší veřejnosti. Bude respektován a respektovat názor ostatních a bude přirozenou autoritou.

K celkové očistě českého fotbalu vzniklo několik hnutí. Proč se mezi sebou nemohou domluvit, aby společně změnili náš nejpopulárnější sport?
Protože existuje mnoho různorodých zájmů. Viz. Řepka, Šmicer, Lípa, Maruška. Všechni bývalí zaměstnanci svazu. Mnoho lidí si chce udržet vliv i za cenu toho, že sleví ze svých morálních zásad, pokud nějaké měli. Naše integrita je neovlivnitelná, my do spolupráce půjdeme s kýmkoliv, kdo nebude mít žádné postranní úmysly a hlavně se nebude bát pojmenovat skutečné problémy českého fotbalu. Když jsme viděli skupinu Fevoluce na tiskové konferenci, bylo nám jasné, že tento spolek nemůže vést český fotbal, možná pana Bednáře dát do antidopingové komise (úsměv). Máme pocit, že kritická diskuse zatím nezačala. Média si vybrala Šmicera a teď se jim do toho vstoupil s kandidaturou Poborský, předtím Mulač. Všichni mluví o očistě fotbalu, korupci, rozhodčích, ale nikdo nenastiňuje skutečná témata. My máme práci s mládeží. Pro někoho málo, pro nás ale nejvíce. Státní peníze musí jít právě sem.

Jednal jste také na jihu Čech? Jaké je u nás situace?
Ano. Stejně jako s většinou ostatních předsedů KFS v Čechách i na Moravě jsem se krátce potkal se stávajícím předsedou Jílkem. Probrali jsme situaci na jihu Čech a líbil se mu náš program mládeže i s tím, že stál u zrodu akademie v Českých Budějovicích. Bereme jej jako člověka s vysokou edukací. Mládež není pro každého předsedu to nejdůležitější. Zde je tomu pozitivním opakem. Informovali jsme se samozřejmě nezávisle po některých okresech a oddílech a spokojenost s jeho prací je vesměs pozitivní.

Jihočech Karel Poborský jako první oznámil oficiální kandidaturu na předsedu FAČR. Splňuje vaše nároky hlavního představitele českého fotbalu?
My nemáme problém spolupracovat s každým, kdo bude schopen právě té kritické diskuse stran týkajících se systémové změny v přístupu k práci s mládeží. Karel Poborský stál u nastavení RFA a my víme, že tyto akademie přináší výsledky, nicméně i zde je možno rozšířit jejich působnost, navázat na dospělý fotbal. Jinak je bývalý reprezentant Poborský respektovaná osobnost v tuzemských i zahraničních fotbalových kruzích a má vysoký potenciál řídit český fotbal. Myslím si, že nebude pro něj těžké manažersky zvládnout a uřídit změnu na krajích a okresech. Velice rád bych se s ním potkal a představil mu náš koncepční mezinárodní program. Myslím si, že právě Karel Poborský by nám mohl rozumět a obohatit své programové cíle na FAČRu využitím našich zkušeností a programu. Opět podotýkám, program chceme nabídnout zdarma. Nechceme být ve střetu zájmů.

Kam se podle vás bude fotbal ubírat po volbách? Všechno nejde vyměnit naráz...
Ano, změna nenastane hned, bude pozvolná a může trvat i několik volebních období. Zásadní změna přeci nastala již tím, že není v čele dnes už bývalý místopředseda Berbr. Chce to například založení asociace rozhodčích a vše ostatní zefektivnit. K tomu není potřeba Fevoluce, nýbrž odbornost a nevracet se do minulosti s lidmi, kteří se již prezentovali a najednou cítí opětovnou příležitost, využít situaci a dostat se do pozic. Kandidáti za Fevoluci na OFS by sami za sebe ve většině neuspěli. Takto to mají trochu jednodušší. Přijede Šmicer, udělá si s nimi fotku a mají zážitek na celý život. To je přeci málo. Každý nový i stávající člen VV FAČR by měl něco pozitivního a realizovatelného přinést. Věřme, že si nový předseda FAČR vybere svůj tým, který povede český fotbal odborně a bude vycházet právě z tématů a programů každého jednotlivce. Nikam se netlačím, kdo bude chtít moderní fotbal, přidá se k nám, nebo využije našich zkušeností.

Napsal(a) Michal Průcha | Foto NFNT