Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Snad si fotbal získá zpět ztracený kredit a důvěru, přeje si David Štojdl

 
neděle, 7. února 2021, 13:54

České Budějovice - David Štojdl (39) patřil k rychlonohým fotbalistům už v době, kdy se tahle vlastnost necenila tolik jako dnes. Oblékal dresy SK Čtyři Dvory, Malše Roudné, Marineru Bavorovice a Spartaku Trhové Sviny. Od roku 2016 je vedoucím odboru školství a tělovýchovy Magistrátu města České Budějovice.

Před pár lety radnice razila slogan České Budějovice – město sportu. Platí to ještě?
Z mého pohledu určitě ano. Pokud bych se měl zaměřit pouze na finanční podporu, tak pokud porovnáme výdaje na sport plynoucí z rozpočtu města s ostatními krajskými městy. Jsou České Budějovice na samé špičce.

Ptám se proto, že pronajmout si tělocvičnu nebo třeba ledovou plochu v rozumných hodinách je problém. Zájem je větší než nabídka. Může to magistrát nějak ovlivnit?
Tohle je problém a velké téma. Nicméně s nedostatečnou kapacitou vnitřních sportovišť se nepotýkají pouze České Budějovice, ale i ostatní města. Samozřejmě pro sportovní organizace, zájmové organizace či jednotlivce je ideální odpolední doba. Většinou v rozmezí mezi 14:00 – 19:00 (všední den). Ale kapacity v této době nejsou „nafukovací“.

Co s tím?
Pokud se bavíme pouze o vnitřních sportovištích, jedná se o výstavbu nových kapacit včetně kofinancování projektů, které realizují například sportovní spolky. V nedávné době město například vybudovalo novou halu a atletický koridor v ZŠ O. Nedbala, finančně se podílelo na rekonstrukci části Sokolského ostrova a výstavby víceúčelového hřiště SK Pedagog. V současnosti se jedná o výraznou finanční podporu modernizace areálu Lídy Polesné či projektu „Složiště“, které má velký potenciál a počítá se zde s výstavbou například nové haly atd.  

Jaká je tedy role samosprávy? Co podporuje, co může ovlivnit?
Nevím, jestli se obecně ví, že každé město musí mít, respektive by mělo mít zpracovaný plán rozvoje sportu. Z toho dokumentu vychází i město České Budějovice. Ale jinak je odpověď jednoduchá: jedinou možností je výstavba nových hal či tělocvičen pro širokou sportovní veřejnost. Ještě bych doplnil, že město úzce spolupracuje například s Jihočeskou univerzitou, dále se soukromými investory a spolky, kteří mají v této oblasti své záměry a je důležité na těchto aktivitách spolupracovat a koordinovat je. Samozřejmě město každoročně vypisuje řadu dotačních titulů, které jsou zaměřeny především na podporu práce s mládeží. Podporuje činnost akademií - hokej, fotbal, v příštím roce volejbal.

Co naopak ovlivníte jen těžko?
Neovlivníme finanční možnosti města… Nicméně je nutné otevřeně říct, že stát prostřednictvím nově vzniklé Národní sportovní agentury finančně výrazně podporuje činnost sportovců na všech úrovních a v současnosti jsou například „vypsané“ velmi zajímavé investiční dotace, které mohou zásadním způsobem nedostatek sportovišť vyřešit. 

Jaké jsou tedy vaše priority, zůstaneme-li pouze u tělovýchovy?
Těch věcí je celá řada, ale pokud bych měl vyjmenovat ty zásadní, jedná se o již zmíněnou výstavbu hal a tělocvičen, rekonstrukci a modernizaci stávajících objektů, výstavbu venkovních sportovišť, stanovení rozvojových území pro sport a rekreační aktivity atd. Co zde ale nezaznělo, je, že město zřizuje 16 základních a 15 mateřských škol a každoročně finančně podporuje projekty, které jsou sportovně zaměřeny. Ať už se jedná podporu bruslení, lyžování (Insky), sportovní dny pro děti z MŠ, které organizuje SK Dynamo v nafukovací hale, florbalové turnaje ve Sportovní hale pořádané FCB Štíři a takto bych mohl pokračovat dál.

Sám jste hrál mnoho let velmi slušně fotbal, jste předsedou TJ Spartak Trhové Sviny a místopředsedou tamního fotbalového klubu. Jak pak vnímáte „fotbalovou evoluci“, která se v Česku spustila po zatčení Romana Berbra, exmístopředsedy FAČR?
Předně musím říct, že fotbal dostal po kauze pana Pelty v roce 2017 další ránu. Bohužel se fotbal stává pro řadu lidí, sponzorů či politiků nedůvěryhodným. A nutno říct, že se není čemu divit. Změna měla přijít už dávno, to víme všichni. Nicméně osobně fandím jakékoli změně, která opět vrátí fotbalu důvěru a ztracený kredit. To ovšem nepůjde bez lidí, kteří nejsou jen tvářemi, ale jsou ze své podstaty schopni okamžitě se zapojit do vedení či jednotlivých komisí FAČR a začít pracovat.

Tahle iniciativa má své zástupce i v Jihočeském kraji a okresech. Zaregistroval jste ji? Co o jejich plánech soudíte?
Nejenom zaregistroval, ale byl jsem za náš fotbalový oddíl přítomen na schůzce, kterou organizovali zástupci Čistého hattricku, abychom nejenom já, ale i moji kolegové měli možnost seznámit se detailněji s touto iniciativou. Téměř všechny zástupce osobně znám a je jenom dobře, že po dlouhé době, kdy zájem o funkce ve výkonném výboru či v komisích byl téměř nulový, budou mít oddíly na valné hromadě možnost volby z velkého počtu kandidátů.

Překvapuje vás velký zájem nových kandidátů do výkonného výboru OFS Č. Budějovice?
Jen si kladu otázku, proč nikdo v minulosti neměl o práci ve výboru zájem… Čím jsou teď tyto pozice tak zajímavé oproti minulosti? Někde jsem se dočetl, že to bylo kvůli „systému“, ale vždyť každý, kdo každodenně pracuje v klubu, byl jeho součástí... Budu věřit, že nejde o osobní ambice jednotlivců, ale o skutečnou pomoc fotbalu na okresní úrovni.

Vy sám nemáte chuť do téhle debaty přispět?
Nikdy jsem podobné ambice neměl. Ale upřímně musím říct, že jsem byl osloven lidmi, kterých si velmi vážím za jejich dosavadní činnost ve fotbalovém prostředí. O kandidatuře do VV OFS uvažuji. Ale musím posoudit všechny okolnosti, ať už pracovní či soukromé. Času není nazbyt a nerad dělám něco napůl. Narovinu a otevřeně ale říkám, že za fotbalový oddíl Trhové Sviny budeme jednoznačně podporovat na předsedu OFS Libora Šolce. Za mě se jedná o kandidáta, který se veřejně vymezoval proti poměrům ve fotbalovém vedení už v Berbrově éře a pracoval pro OFS v době, kdy nebyl o tyto pozice tak obrovský zájem jako je nyní. 

Jak tedy okresní fotbal, zůstaneme-li na domácím hřišti, rozvíjet?
Nejen fotbal ale i ostatní sporty jsou o lidech, kteří v klubech každodenně pracují. Tím, jaké hodnoty a názory prosazují, jak pracují s mládeží, vystupují na hřišti i mimo něj v podstatě vytvářejí fotbalové prostředí. A tohle žádný VV OFS neovlivní. Vypůjčím si názor kolegy z florbalového prostředí: VV by hlavně neměl překážet, ale pomáhat vytvářet podmínky pro rozvoj v tomto případě fotbalu. Můžeme se bavit jakým způsobem, jak pracovat lépe s mládeží, jak udržet děti u fotbalu v rizikovém věku… Těch témat je mnoho a je dobře, že noví kandidáti do VV budou do jednotlivých komisí navrhovat lidi, kteří nejenom tyto oblasti pomohou vyřešit.

Co je pro vás, jako klubového činovníka, důležité?
Za mě je velmi důležité, aby byl okresní fotbal jednotný a aby na lednových volbách volili zástupci klubů jednotlivé členy podle toho, co pro fotbal doposud udělali, nebo do budoucna mohli udělat. Věřím, že nové vedení, ať už bude jakékoliv, přispěje svou prací k tomu, aby fotbal opět získal v současné době ztracený kredit. 

Na závěr se musím zeptat, zda se ještě chodíte proběhnout po hřišti nebo jste už definitivně předal štafetu mladším?
Asi před dvěma roky mě „přemluvil“ můj dlouholetý kamarád Jirka Martiš a i přes mé problémy s kolenem šel hrát fotbal do Římova a musím říct, že jsem tam poznal partu lidí, kteří fotbal dělají skutečně srdcem, a jsem za tuhle zkušenost upřímně rád. V současné době se snažíme s kamarády v čele s Petrem Hadačem, Davidem Novákem, Honzou Antonem (se kterými jsem hrál jak v Roudném, tak právě v Bavorovicích) a zrovna Jirkou Martišem „obnovit“ fotbal v Bavorovicích. Fotbal do Bavorovic patří a já pevně věřím, že se nám tento cíl podaří dotáhnout do zdárného konce.

Napsal(a) Michal Průcha | Foto Petr Vlasák