Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Simova pohádka 2020. S Táborskem vyhrál Letní ligu, teď oslňuje fotbalovou Evropu

 
čtvrtek, 10. prosince 2020, 10:02

Tábor - České fotbalové fanoušky v posledním době těší výkony a zejména výsledky pražské Slavie, která se s předstihem probojovala jako jediný český tým do jarní fáze Evropské ligy. V této souvislosti je nejčastěji skloňováno jméno Abdallaha Simy, jenž v sešívaném dresu doslova září a střílí rozhodující góly. Není žádným tajemstvím, že devatenáctiletého Senegalce do České republiky přivedl druholigový klub z Táborska.

Táborští činovníci si Simu vyhlédli ve francouzském týmu Evian Thonon Gaillard, který je fotbalovou akademií a vychovává talentované hráče. Nadané mladíky pak posílá do světa. S hráčovým agentem Danielem Chrysostomem se spojilo vedení fotbalového Táborska a devatenáctiletý Abdallah Sima se tak počátkem letošního roku ocitl u Jordánu.

Talentovaný Senegalec měl Jihočechům pomoci postoupit z ČFL do druhé ligy. „Na první pohled bylo patrné, že jde o hráče mimořádně pohybově nadaného, který dokáže pracovat v obrovské rychlosti. Měl i další vlastnosti, jejichž mix sliboval, že by ze Simy mohl být výborný fotbalista,“ popsal trenér Táborska Miloslav Brožek první dojem, který na něho africký mladík udělal.

V tu chvíli však on, ani nikdo jiný, netušil, jak rychle je Senegalec schopen svůj potenciál rozvinout. „Když k nám v únoru přišel, bylo nám jasné, že budeme pracovat s hráčem, jenž má před sebou slibnou budoucnost. Že ale bude už na podzim rozhodovat zápasy v Evropské lize, to jsme si tedy nemysleli ani ve snu. Sima je neopakovatelný fenomén,“ přiznává kouč Táborska.

Přispět Táborsku k postupu do druhé ligy ovšem Abdallah Sima příležitost nedostal. Jeho registraci se podařilo Jihočechům dokončit až v březnu, a tak do jediného jarního zápasu s Benešovem ještě Sima zasáhnout nemohl. Pak byly fotbalové soutěže ze známých důvodů uzavřeny a jaro se nedohrálo. Simovo hostování s opcí se změnilo v přestup (více zde).

Za Táborsko hrál v Letní lize

Sima dostal u Jordánu první šanci ukázat se až v květnových přípravných duelech Letní ligy. A právě tehdy si ho vyhlédla Slavia, jejíž béčko Letní ligu rovněž hrálo. „Abdallah dal Slavii dva góly a týden na to skóroval po krásném sólu přes půlku hřiště i proti Žižkovu. Byl to přesně ten Sima, kterého máme nyní možnost sledovat v lize a v pohárech,“ prozrazuje Brožek okolnosti, za jakých si táborské hvězdy všimli představitelé elitního českého klubu.

„Slavie projevila zájem Simu vyzkoušet a my jsme ho tedy uvolnili na testy. Museli jsme ale dojednat podmínky, protože smlouvu měl u nás. Museli jsme mít jasno v případě, kdyby se Sima třeba zranil,“ doplňuje kouč Táborska. Mladý Senegalec si nakonec se sešívanými plácl a nyní září v červenobílém dresu. „Slavia může brzy z jeho příchodu profitovat, protože už nyní se mluví o tom, že Sima odejde a posune se o level výš. Slavia má tak velkou šanci udělat fantastický obchod a získat za málo peněz hodně muziky. To je neuvěřitelný příběh hráče, který se vyšvihl na takovou úroveň za tak krátkou dobu,“ nabízí ekonomický pohled Miloslav Brožek.

Po čistě sportovní stránce profituje nejlepší současný český klub ze Simova příchodu samozřejmě už teď. A profituje i Táborsko a také francouzský Evian. „Pokud jde hráč dál, profitují z toho všechny předchozí kluby,“ popisuje běžnou praxi Brožek. Kromě finančního benefitu je podle trenéra krátké působení Abdallaha Simy v Táborsku pro klub i marketingovým přínosem. „O Simovi se teď hodně mluví, a trh si ověřil, že náš klub dokáže přivést zajímavé hráče, se kterými se pak dá obchodovat dál,“ vysvětluje Miloslav Brožek. Po fantastických výkonech si polepšil i Sima. Šéf Slavie Tvrdík mu po derby se Spartou, které rozhodl dvěma góly, zvýšil gáži a vylepšil smlouvu. Tu měl doposud na 3,5 roku jen jako hráč béčka. Teď by si měl přijít na čtvrt milionu měsíčně.

Druholigový klub z jihu Čech podobným způsobem přivedl do velkého fotbalu například Ibrahima Traorého nebo bratry Miljana a Vukadina Vukadinoviče, kteří nyní pravidelně nastupují v české lize. „Se Simou jsem v kontaktu neustále, a těší mě, že se na český fotbal mohl adaptovat právě u nás v Táboře,“ uzavírá Brožek.

Napsal(a) Michal Havelka | Foto Daniel Pekař