Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Písecký debutant Martin Šplíchal: Ucítil jsem ruku na zádech, tak jsem spadl

 
pondělí, 31. srpna 2020, 23:53

Písek – V utkání 2. kola ČFL s Domažlicemi si odbyl ligovou premiéru před vlastními diváky písecký útočník Martin Šplíchal. Uvedl se gólem na 2:0 a výrazně přispěl k prvnímu tříbodovému vítězství jihočeského týmu.

Žlutomodří se zakousli do soupeře, u něhož správně předpokládali, že se bude rozjíždět pomaleji, neboť v úvodním kole pauzíroval kvůli karanténě sparťanského béčka. Mezi 16. a 24. minutou nasázeli vyslancům z Chodska tři šťavnaté góly. Skóre otevřel po individuální akci Tomáš Froněk, druhou trefu přidal Martin Šplíchal. Po střetu s obráncem v pokutovém území obešel dezorientovaného gólmana a zašoupl míč do prázdné branky. „Čekal jsem, že soudce posoudí můj střet s protihráčem jako faul a přeruší hru. Naštěstí to nepískl. Nevím, jestli brankář potom přestal chytat, ale každopádně jsem rád za ten gól,“ svěřil se dvacetiletý útočník, jemuž vyhovuje i pobyt v záložní řadě.

Časomíra ukradla ze zápasu další dvě minuty, rychlonohý Martin Šplíchal zatáhl míč do velkého vápna a tam se rozplácl, jak široký, tak dlouhý. Doběhl si pro penaltu. Tohle umění kdysi bravurně zvládal internacionál František Veselý z pražské Slavie, ale i další borci. „Kopnul jsem si balon před sebe a ucítil soupeřovu ruku na zádech, tak jsem spadl,“ usmíval se nad jednoduchou fintou. Nařízenou desítku bezpečně proměnil Tomáš Froněk. „Já penalty ani nekopu. Je to jedno, kdo ji dá. Hlavně když padne gól,“ nečinil si ani dodatečně nárok na osobní provedení exekuce.

Vyučí se, aby něco uměl

Písecká euforie nabírala na síle, hráči se vznášeli nad pažitem, jenže po deseti minutách Martin Šplíchal u postranní čáry připravil protivníka o rovnováhu, načež hosté zahrávali trestný kop. Dlouhým obloukem dosedl míč na hlavu domažlického Františka Dvořáka a potom jen smazal nejkratší možnou vzdálenost do sítě. „Myslel jsem, že rozhodčí pískne faul na mne. Ztratil jsem balon a chtěl ho získat zpátky. Bohužel, byl to faul. Škoda, že to dopadlo takhle,“ litoval dvacetiletý mladík, jenž krátce po korigujícím gólu Domažlic obešel znovu brankáře, ale míč mu uplaval za zadní čáru. „Měl jsem to zakončit,“ uvědomoval si.

Liják v závěru poločasu a vytrvalý déšť pokračující skoro do konce utkání úplně změnil obraz hry. Promoklý terén vyhovoval lépe hostům, kteří v 80. minutě snížili na rozdíl jediného gólu (znovu František Dvořák hlavou). Domácí udrželi vítězství s vypětím všech sil. „Nemělo to mnoho společného s fotbalem. Balon se zastavoval v kalužích, bylo to spíše na náhodu,“ popisoval nevítanou změnu bývalý mládežnický reprezentant, jenž v 68. minutě přepustil místo v sestavě dalšímu píseckému novicovi Jiřímu Janouškovi. „Dnes byl náš výkon daleko lepší, než předtím na Vltavínu, kde jsme padli 1:3. Pokud budeme hrát jako v úvodu s Domažlicemi, můžeme porazit každého,“ prorokoval.

Ke břehu Otavy přišel Martin Šplíchal na roční hostování z budějovického Dynama. V předchozích dvou sezonách byl u postupu do 1. ligy. Nejprve s Dynamem, potom s Pardubicemi, kde hostoval loni. „Slýchám narážky, když už jsem tady, mohli bychom postoupit do 2. ligy. Popravdě, kdyby se to povedlo, bylo by to super,“ připustil ideální podobu konečné tabulky. Nehodlá však trávit čas výhradně na trávníku. „Byl jsem na vysoké škole, ale nechal jsem toho. Teď se chci v Budějovicích vyučit elektrikářem, abych něco uměl,“ vysvětlil rodák z Hradce Králové, který od pěti let žil v Milevsku. Tam začal kopat a přes Tábor zamířil do jihočeské metropole. Aktuálně bydlí v Sepekově. 

Napsal(a) Ladislav Lhota | Foto Jan Škrle