Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Zdeněk Křížek: Osek byl jasnou volbou

 
pátek, 21. srpna 2020, 14:22

Strakonice/Osek – Okolnosti, za jakých skončil v českobudějovickém Dynamu brankář Zdeněk Křížek, jsou známé. Vedení prvoligového klubu se rozhodl gólmanský post omladit a k jednačtyřicetiletému Jaroslavu Drobnému přivedlo mladíky Vojtěcha Vorla a Martina Janáčka. Sedmatřicetiletému Křížkovi končila smlouva a trenéři Dynama myslí na budoucnost.

Zdeněk Křížek byl českobudějovickému Dynamu s výjimkou ročního hostování v Prachaticích věrný téměř čtyřiadvacet let, během kterých odváděl nesmírně spolehlivé služby.

„Trenéři již nechtěli držet v týmu dva starší brankáře a vsadili na perspektivu. Pocity jsem zpočátku moc dobré neměl, ale má kariéra se blížila ke svému konci a jednou to prostě přijít muselo. Jsem přesvědčený, že Dynamo se vydalo správným směrem a mně zůstane spousta krásných vzpomínek. Jarda Drobný je jasná jednička, ale ani on už nebude chytat dlouho a Dynamo si tak musí vychovat perspektivního nástupce,“ má pochopení pro krok klubového vedení Křížek.

Dynamo si věrného patriota váží a Zdeňku Křížkovi nabídlo práci ve své fotbalové akademii. Zkušený gólman se bude věnovat brankářským nadějím. S chytáním se ale definitivně rozloučit nechtěl a tak řešil i několik nabídek. „Ozvaly se například rodné Strakonice, ale nabídky přišly i ze zahraničí. Já jsem měl ale jasno. Už dříve mě oslovil kamarád Václav Mrkvička, který v Oseku dělá sportovního manažera, a nabízel mi místo. V podstatě jsem nic jiného neřešil, mám to i kousek domů do Strakonic,“ říká Zdeněk Křížek.

Celý podzim neodchytá

Fotbal v Oseku bude muset skloubit s prací ve fotbalové akademii Dynama. „Určitě neodchytám celý podzim, ale počítám, že aspoň v šesti zápasech bych za Osek mohl nastoupit,“ odhaduje gólman.

Spolu s Davidem Lafatou bude bezesporu nejvýraznější osobností krajského přeboru. „Moc se na to těším. Krajský přebor sleduji a o Oseku mám informace od Vency Mrkvičky. Fotbal mě stále baví a jsem rád, že si ještě někde můžu zachytat,“ říká Zdeněk Křížek, který se může těšit na pikantní souboje s olešnickým Lafatou.

V Oseku má kamarády a především kvůli nim se rozhodl pro působení právě v tomto klubu. Kromě Václava Mrkvičky se Křížek hodně přátelí také s Jiřím Chalušem, který svatyni Oseku hájí už řadu sezon. „Zrovna nedávno jsme si dělali legraci, že by bylo fajn, kdybychom si spolu ještě zachytali. Na zdejší partu se těším,“ směje se nový Chalušův kolega.

Na Křížka se těší i jeho kamarádi. „O možnosti působení v Oseku jsme se se Zdeňkem bavili už na jaře. Chtěli jsme posílit brankářský post, a jsem rád, že nyní to vyšlo. Zdeněk je osobností, která přiláká fanoušky a pomůže zkvalitnit soutěž,“ kvituje Václav Mrkvička.

Napsal(a) Michal Havelka | Foto SK Dynamo ČB