Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Marek Novák už nechtěl cestovat. Fotbal skloubil s prací

 
pondělí, 6. dubna 2020, 23:49

Lom – Pokud budeme hledat největší zimní přestup v krajském přeboru, postaral se o něj třetí Lom. Sokolové ulovili v třetiligovém Táborsku ofenzivně laděného Marka Nováka, který může alternovat jak v záloze, tak v útoku.

Trenér Lomu Marek Císař si přál během zimní přestávky přivést do mužstva dva kvalitní fotbalisty. Přípravné zápasy naznačily, že angažování brankáře Matouška a útočníka Nováka by mohlo být správným tahem. S koronavirovou pandemií však nikdo nepočítal. Ani 23letý Marek Novák, jenž měl pomoci zvýšit údernou sílu Lomu a spolu s podzimním střelcem Davidem Neužilem být postrachem obran soupeřů.

Všechno je ale jinak a posila z ČFL, kterou si zahrála i za Vltavín a Litoměřicko, si góly bude muset schovat zřejmě až na nový ročník krajského přeboru. V době karantény ale nezahálí a dělá vše pro to, aby na podzim mohl naplnit očekávání trenérů a činovníků Lomu. „Trénujeme teď všichni individuálně. Každý ví, co potřebuje,“ říká táborský odchovanec, který si krajský přebor vyzkoušel během podzimu 2017, kdy za táborské béčko odehrál šest zápasů, v nichž zaznamenal osm gólů.

S Lomem jste absolvoval celou zimní přípravu. Jak se vám zamlouvá zdejší parta?
Většinu kluků, kteří v Lomu hrají, znám a jsou v pohodě. Bydlím v Táboře, mám zde rodinu, takže Lom pro mě byl jasnou volbou.

To byl jediný důvod, proč jste z Táborska odešel právě do Lomu?
Dalším důvodem bylo, že už mě omrzelo cestovat po celé republice. V tom je třetí liga náročnou soutěží.

Nyní ale budete hrát o dvě třídy nižší soutěž. To vám nevadí?
Samozřejmě, že rozdíl dvou tříd je v kvalitě znát. V krajském přeboru hraje řada starších hráčů, kteří už tolik nestíhají. Pro mě je však hlavní, že můžu fotbal lépe skloubit s prací. Úroveň soutěže je druhořadá.

Trenér Marek Císař si velmi pochvaloval zimní přípravu. Říkal, že byla nejlepší za poslední léta. Podobala se aspoň v něčem té v Táborsku?
Jasně, že zimní příprava v Táborsku byla odlišná. Trenér Brožek měl specifické metody a tréninky byly náročnější. Myslím si však, že na krajský přebor se v Lomu trénuje velice kvalitně.

Mluvili jsme o tom, že vám půjde dobře skloubit fotbal s prací. Problémy se zaměstnáním nemáte ani v době nouzového stavu?
Pracuji v bance a nyní v době nouzového stavu máme zkrácenou pracovní dobu. Většinou děláme do 13 hodin, což mi vyhovuje, protože se pak mohu věnovat svým zájmům a koníčkům. Nemusím tedy sedět celý den doma.

Zbývá vám tedy čas i na udržování se v dobré fyzické kondici?
Určitě, všichni se připravuje individuálně. Každý ví, co potřebuje a podle toho vypadá jeho trénink. I za této situace musíme trénovat, měla by to být povinnost každého hráče.

Věříte, že se jarní část krajského přeboru ještě bude hrát?
Upřímně řečeno, myslím si, že soutěž už se nerozběhne. Kromě víkendů by se muselo hrát i v týdnu, aby se soutěž stihla dohrát, a to je v krajském přeboru nemyslitelné.

Jaký osud podle vás čeká aktuální ročník krajského přeboru?
Tak to vůbec nemám představu, jak se to bude řešit. Jenom čekám na zprávy z klubu.

Očekáváte tedy, že hrát se bude až na podzim. Ve vašem případě to bude v Lomu?
Ano, určitě budu hrát v Lomu. Mám tady podepsanou smlouvu na jeden rok.

Napsal(a) Michal Havelka | Foto Daniel Pekař