Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Marek Hanus: Nabrali jsme sebevědomí, hrát můžeme s každým

 
čtvrtek, 17. října 2019, 22:11

Fotbalisté Protivína vyhráli magnet kola krajského přeboru u třetího Č. Krumlova a upevnili si pozici na druhé příčce. Významnou postavou vítězů byl 27letý brankář Marek Hanus, který přispěl k výhře 1:0 chycenou penaltou a jistými zákroky. Do Protivína dojíždí odchovanec Rudolfova z Č. Budějovic a pamětníkům dává svými kvalitními výkony zavzpomínat na legendárního gólmana Václava Mikšíčka (1982-90), který na hřiště U Obory jezdíval také z jihočeské metropole. Marka Hanuse zvolil Jihočeský fotbal Mužem 10. kola KP.

Jak těžké bylo vybojovat na horké krumlovské půdě všechny tři body?
Těžké to samozřejmě bylo, Krumlov má velmi dobře poskládaný tým, který by se podle mě neztratil ani v divizi. Navíc na domácím velkém hřišti umí soupeře roztáhnout, jeho útočná síla je opravdu velká. Kluci přede mnou ale makali skvěle, padali do střel a nevypustili jediný souboj. Šli jsme výhře naproti týmovou prací a to pomyslné štěstíčko se přiklonilo na naši stranu.

Ukázal Krumlov, že byl velice kvalitním soupeřem, který bude patřit do nejužší špičky?
Asi to nebyl jejich nejlepší letošní výkon, i tak si ale některé šance vypracovali a někdy jsme je přestáli skutečně se štěstím. Jak už jsem zmínil, Krumlov má velmi silné mužstvo, které skončí v poklidu do třetího místa.

Posledních dvacet minut měli domácí výhodu jednoho muže v poli navíc. Převahu měli velikou. Musel jste řešit několik ošemetných situací, jednou vás zachránilo břevno…
Po vyloučení Hrachyho jsme se stáhli do bloku a soustředili se vyloženě na obranu. Proti tak silnému soupeři je převaha jednoho muže znát. Navíc trenér Domin zareagoval, stáhl stopera a na kraj zálohy nasadil rychlého Persána. V těch chvílích se to na nás skutečně valilo, létaly nám do vápna centry. Ale jak už jsem říkal, kluci hráli skvěle, takže ošemetných situací moc nebylo. Břevno trefili Krumlovští v zápase dvakrát, ale pokaždé to byl spíš padající balón, který jen tak lízl jeho horní část.

Je pro vás lepší, když jste po celý zápas v plné permanenci, než když na vás jdou dvě těžké střely za zápas?
Myslím, že pro každého gólmana je lepší, když je v permanenci, než když je spíš divákem na trávníku. Pak to soupeř jednou trefí a jsme tam vlastně zbyteční. Já si v Krumlově zachytal hned od prvních minut, a když to nakonec skončí vychytanou nulou, je to vždycky skvělý pocit, že člověk týmu taky někdy pomůže. Trenér mi před zápasem říkal, že to bude hodně i o mně, tak jsem rád, že jsem ho nezklamal a jak se říká ve všech rozhovorech - od toho tam jsem (úsměv).

Výborný výkon jste korunoval chycenou penaltou Kabelemu. Tušil jste, kam míč pošle, nebo jste jen tak riskl stranu?
Penalty jsou o štěstí, o tom jak to hráč kopne. Zvlášť u mě, který penaltu chytí jednou za pětiletku. (smích) Riskl jsem stranu a naštěstí to Kuba kopal spíš silou, takže to nebylo tak umístěné a měl jsem šanci zasáhnout.

Dobře do mužstva zapadl Bělorus Hrynevich, který může naskočit na různých postech a hlavně umí zakončit, což ukázal v Krumlově.
Určitě, Saša je otevřený kluk, rád se baví, i když čeština mu ještě dělá velké problémy. Ale rozumí a snaží se s námi povídat. Zvlášť po jeho oblíbeném pivu s malinovkou by člověku vykecal díru do hlavy. (smích) A zakončit umí oběma nohama, což je jeho velká výhoda. Až trochu zklidní svůj temperament a udělá o pár kliček míň, bude to ještě lepší. (úsměv) Jeho gól padl hodně se štěstím, obránce první střelu ze slibné pozice zblokoval, ale dostal se ihned k míči zpět, vypálil tentokrát levou nohou a myslím, že Svoboda míč přizvedl v dokonalý oblouček za bezmocného Trnyho. Musím ještě říct, že právě Trny svůj tým hodně podržel, měli jsme tam nebezpečné střely, ale když mu do toho obránci nesahali, tak všechno pochytal. Pokud by vyhráli, věřím, že by byl mužem kola on. Není náhoda, že Krumlov dostal tak málo gólů!

Od prvních kol se držíte na špici tabulky. A to po minulé sezoně skončili Prášil s Moravcem. Co stojí za tak rapidním zlepšením Protivína? Změnil se styl hry?
Je to tak, skončili dva velmi důležití hráči. Ondra by nám v případě nouze ještě mohl pomoci, ale už se soustředí na trenérskou kariéru, a i když nám v kabině a na hřišti chybí, přejeme mu, aby se mu dařilo minimálně jako teď nám. V první řadě se změnil trenér a s ním i styl hry. Trenér Kobetič, kterému já osobně vděčím za hodně, nás naučil dobře bránit. Míru bránění nezajímá, takže s trochou nadsázky obranu nechává na mně a stará se o útočnou fázi. (smích) Dalším důležitým faktorem jsou posily. Přišel právě Saša Hrynevich, Patrik Hrachovec, Michal Nedvěd, po zranění se zapojuje Dominik Uhlík a Lukáš Jiskra a posilou je vlastně i Adam Kasík, který se s námi na jaře sžíval a teď už naplno prokazuje, že je pro nás velice platným hráčem. Asi od nás nikdo takové postavení nečekal, ale dokázali jsme otočit první zápas v Třeboni, pak jsme sehráli velice slušnou partii v Olešníku a rozstříleli doma Sezimák. Z těch zápasů jsme nabrali sebevědomí a víme, že hrát můžeme s každým, protože tenhle tým má svou sílu!

Dvě třetiny podzimní části jsou za námi. Co říkáte dosavadnímu průběhu přeboru?
Pomalu se tabulka začíná dělit a my jsme samozřejmě moc rádi, že máme jiné starosti, než v předchozích letech. Soutěž má svou kvalitu, i když minulý ročník byl o něco vyrovnanější. Jediným nemilým překvapením je pro mě postavení Třeboně, ale věřím, že se zvednou a nebudou mít problémy se záchranou, protože je to sympatický tým s krásným areálem. A když nebudu hodnotit nás, tak je vše ostatní zhruba tak, jak bych očekával.

Do Protivína dojíždíte z Č. Budějovic. Jak jste tam za ty roky spokojený?
To je jednoduché, kdybych zde nebyl spokojený, nebudu dojíždět. V Protivíně načínám pátou sezónu, zažil jsem neskutečnou jízdu A třídou, sestupové boje v KP, ale hlavně jsem tu našel druhou rodinu a poznal skvělé lidi jak v kabině, tak i ve vedení, kteří dělají fotbal srdcem a na sto procent. Díky nim máme útulný areál, který se snaží neustále vylepšovat. Jediné, co mi tu chybí, je osvětlená tréninková plocha, díky níž by se odlehčilo hlavnímu hřišti, které momentálně dostává kvůli velké vytíženosti co proto. Navíc zde trénuji starší přípravku a družstvo žen, takže v sezóně dojíždím opravdu každý den. Ale když člověk miluje to, co dělá, není těch pár kilometrů žádný problém.

Dlouhodobými kvalitními výkony máte v klubu, dá se říct, neotřesitelnou pozici, že ani nepotřebujete náhradníka. Když jste v přípravě marodil, zaskočil v bráně Zbyněk Vorel…
Právě Zbyňa Vorel mě v přípravě dostal pod tlak. Chytal dva zápasy a nedostal gól! Já v té době ležel doma s angínou, takže jsem si vždycky rychle změřil teplotu, jestli náhodou neblouzním! (smích) Ale Zbyňa je náš univerzál, dokáže zahrát všude, jak už několikrát dokázal. Navíc máme ještě třetího "brankáře" Jardu Mikulenku, který si do brány taky sem tam stoupne a vychytal například remízu na Hluboké po mém vyloučení. Samozřejmě to může být problém, pokud by se mi něco stalo, ale musím zaklepat, že zatím jsem za ty roky chyběl jen jednou a to ještě kvůli té zmíněné červené kartě, takže snad to tak i zůstane.

V sobotu hostíte U Obory čtvrtý Lom. I v tomhle utkání můžete ukázat, že druhé místo není náhodné. Berete jen tři body?
Každý zápas chceme vyhrát, zvlášť doma. Nicméně Lom je zkušený a velmi kvalitní soupeř, který také nebude chtít prohrát. Loni jsme s ním oba zápasy prohráli o gól, takže mu máme co vracet. Uvidíme, s kým už budeme moci počítat, protože nás teď trochu trápí marodka. Ale věřím, že to bude opět pěkný zápas a s podporou našich skvělých fans to zvládneme za tři body.

Napsal(a) Michal Průcha | Foto Jan Škrle