Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Příběh fotbalového Složiště se dostal i do knihy

 
pátek, 11. října 2019, 10:30

Pozoruhodný příběh fotbalového areálu na Složišti, patřícího českobudějovickému SK Dynamo, se dostal i do nové knihy Druhá kopa vycházek za historií. Tu v koncertní síni Jihočeské filharmonie uvedla na trh Agentura Kultur-Kontakt, připomínající si 20 let existence.

„Ani jsem nedoufal, že ji vydáme. Jak přibývaly vycházky za historií nejen Českých Budějovic, ale dnes už i dalších míst a měst v kraji, přišlo to tak nějak samo. K první kopě vycházek z roku 2016 se tak nyní přidala druhá. Jsem za to velmi rád,“ uvedl Miroslav Mareš, který agenturu založil a dodnes úspěšně vede. Slavnostní křest knihy jako velký milovník historie a zvláště Rožmberků, pak spojil i s připomenutím 480 let od narození Petra Voka.

„Nebývá zvykem, aby se fotbal do takové publikace, mapující historii města, dostal. Zvláště, když vydavatel zhruba desítku vycházek musel vyřadit, protože by pak nešlo o kopu. O to víc si vážíme, že Složišti jednu z kapitol věnoval. Je to kus budějcké historie i vzpomínka na Zdeňka Čadka, dnes už legendárního předsedy Dynama, který skládku popílku změnil ve fotbalovou oázu,“ říká fotbalový badatel a publicista Michal Průcha. Ten spolu se Zdeňkem Zuntychem, vycházku s pořadovým číslem 97 v listopadu 2017 připravili, včetně sběratelské karty, popisující nerušený příběh přeměny 11 hektarů „měsíční“ krajiny ve sportovní centrum.

Začal v roce 1997 vytipováním místa, o dva roky později si ho klub pronajal od města a začalo kácení náletových keřů a stromů a budování příjezdové cesty. V lednu 2004 pak začal provoz Tréninkového centra mládeže, které areál primárně slouží. Jeho současnou podobu dokládá letecký snímek fotografa Milana Bindera, který v kontrastu s historickým snímkem místa z konce 90. let přeměnu asi nejlépe ilustruje. O vycházce jsme psali zde.

Kniha Druhá kopa vycházek za historií čtenáře zavede do církevních památek, seznámí je s významnými osobnostmi Jihočeského kraje, dá nahlédnout na zajímavá místa spojená s průmyslem, dopravou a technickými zajímavostmi. A také jim přiblíží historii jihočeských měst. Vedle Českých Budějovic třeba i Vodňan, Horní Plané, Prachatic, Českého Krumlova, Nových Hradů nebo mezi třeboňské rybniční soustavy.

Mimochodem pod číslem 51 se skrývá vycházka za historií českobudějovického fotbalu, která je součástí první knihy. I tuto akci oba publicisté v dubnu 2016 pro agenturu zorganizovali.

Napsal(a) Redakce | Foto Milan Binder