Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Mé představy se naplnily, říká po zdařilém půlroce v Čimelicích kouč Rostislav Grossmann

 
středa, 17. července 2019, 23:30

Tři trenéři se protočili na střídačce Čimelic v uplynulé sezoně. Začal novic Pavel Schorník, jehož po sérii porážek a pádu na dno přeborové tabulky vystřídal u kormidla dočasně zaskakující manažer klubu Jan Růžička. Od zimy převzal tým expísecký kouč Rostislav Grossmann a bez větších potíží jej vyvedl ze sestupových příček.

K týmu jste nastoupil před začátkem zimní přípravy. Splnilo jaro vaše představy?
Ano. Šel jsem do známého prostředí, znal jsem funkcionářské zázemí a prakticky celý hráčský kádr.  Mé představy o možnostech týmu a konečném umístění se prakticky naplnily.

Jak jste s odstupem času celkově spokojen s uplynulou sezonou?
Naším jarním cílem byl vzestup tabulkou a únik z nebezpečných pozic, což se povedlo. Náš start po vydařené přípravě byl opravdu dobrý a to bylo velmi důležité. V průběhu soutěže jsme se nevyhnuli některým výkonnostním i výsledkovým výkyvům, ale závěr soutěže jsme opět s přehledem zvládli.

Kde jste viděl rezervy?
Nepovedly se nám některé zápasy s papírově slabšími soupeři, které jsme měli dobře rozehrané. Nebýt ztrát z Rudolfova, doma s Želčí a také zbytečně otočený zápas s Osekem, bylo by naše postavení v tabulce o mnoho příznivější. Nedokázali jsme tyto týmy "dorazit " dalšími brankami.

Co vám naopak udělalo během sezony největší radost?
Sehráli jsme velmi dobré zápasy s týmy, které krajskému přeboru vévodily. Vyhráli jsme překvapivě v Katovicích, sehráli velmi kvalitní utkání s Lomem, v Olešníku jsme ještě těsně před přestávkou vedli, ve výborném duelu jsme porazili na jaře velmi dobrou Třeboň.

Chtěl byste vyzdvihnout výkony některých hráčů?
My hodně sázíme na kolektivní pojetí a nehrajeme si na žádné hvězdy. Řada hráčů odváděla na jaře velmi dobré výkony, samozřejmě byly i slabší chvilky. Hráči v Čimelicích mají mezi sebou kamarádské vztahy, pro fotbal je velmi důležité, když vám "funguje kabina". O jednom hráči se přeci jen zmínit musím. Nestárnoucí Tomáš Rambous podával celé jaro velmi dobré výkony, a to prakticky pokaždé na jiném postu. Svým přístupem k fotbalu je vzorem pro mladší hráče a v týmu by ho rád přivítal každý trenér.

Který zápas se vám nejlépe vydařil a naopak?
Povedl se nám již zmiňovaný zápas v Katovicích, kterým touto cestou gratuluji k postupu a přeji hodně štěstí v divizi. Sehráli jsme i dobré zápasy, kdy jsme nebyli v úplně ideální situaci. V Českém Krumlově jsme dokázali vyrovnat o deseti hráčích, zvládli jsme i utkání v Milevsku, přestože musel do branky hráč. A jak jsem říkal, utkání s Osekem, Želčí, v Rudolfově, ale také třeba v Blatné byly absolutně zbytečné bodové ztráty.

Soutěž měla velkou kvalitu a vyznačovala se obrovskou vyrovnaností. Co říkáte na obsazení příček po 30. kole?
Kvalitní týmy z čela tabulky a především Olešník to daly všem "o parník ", svoji dobrou sportovní formu prokázaly Osek a Třeboň. Zbytek mužstev se potýkal s výkyvy formy, a celá řada tak hrála prakticky celé jaro o sestup. Soutěž byla dramatická až do posledních kol, takže divácky zajímavé, pro trenéry a majitele klubů slušná zátěž na nervovou soustavu.

Dají se u vás čekat nějaké hráčské změny?
Náš kádr je vcelku stabilizovaný, ale k některým změnám samozřejmě dojde. Máme řadu zkušených hráčů, tendencí klubu je tým postupně omlazovat a kloubit zkušenosti starších hráčů s nadějnými mladíky. Již dnes můžeme prozradit, že přichází z Roudného gólman Tomáš Hřebejk, máme dále zájem o další dva perspektivní hráče, jednání však nejsou ukončena, proto bych nerad uváděl konkrétní jména. Na druhou stranu nebude s námi nadále pokračovat obránce Martin Pohnán. Respektujeme jeho rozhodnutí.

Jak bude u vás probíhat letní příprava? Na co se budete chtít nejvíc zaměřit?
Přípravu jsme zahájili 8. července a hráči dostali na tento týden individuální tréninkový plán. Co z toho každý z nich splnil, uvidíme na prvním společném tréninku v úterý 16. července. Máme v plánu 12 tréninkových jednotek a 5 přípravných utkání, což je podle mého názoru optimální. Hodně jsme zapracovali na našem herním pojetí již v zimní přípravě, takže si to jen oživíme a doladíme. Chceme si připravit tak, abychom v prvním mistráku v Českém Krumlově bodovali.

Co říkáte na složení soutěže v nadcházejícím ročníku KP? Přibyli tři nováčci, z divize sestoupilo Táborsko B.
Soutěž již v uplynulém ročníku měla svoji kvalitu, navíc nováčci určitě budou chtít ukázat své ambice a jistě budou oživením soutěže. Béčko Táborska jistě půjde cestou mladých nadějných hráčů, jejich fungování bude určitě založeno i na spolupráci s áčkem, uvidíme s jakou kvalitou.

S jakými plány půjdete do nového ročníku?
Určitě budeme chtít navázat na poměrně úspěšné jaro a minimalizovat naše občasné výkyvy ve výkonnosti týmu. Chtěli bychom předvádět dobrý fotbal a potěšit naše fanoušky. V jarní části jsme je několikrát doma zklamali. Rozhodně nechceme mít záchranářské starosti a posunu v tabulce výš oproti uplynulé sezóně se vůbec bránit nebudeme. Slušné podmínky, hráčský kádr i funkcionářské zázemí k tomu máme.

Napsal(a) Michal Průcha | Foto Jan Škrle, Petr Vlasák