Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Brankář Tomáš Teringl zářil. Pochytal šance a kryl i penaltu

 
pátek, 24. května 2019, 12:08

„Dobrý den, tady je Jihočeský fotbal. Víte, proč voláme,“ zněla po představení naše první otázka na brankáře SK Rudolfov Tomáše Teringla (31 let). „Asi tuším, o co jde,“ odvětil s úsměvem. Pro zisk bodu na milevském Letním stadionu udělal maximum, výrazně podržel mužstvo. Díky výtečnému výkonu s udrženou nulou na kontě se stal Mužem 26. kola krajského přeboru.

K bezgólové remíze v Milevsku jste přispěl fantastickým výkonem. Byl to jeden z vašich nejvydařenějších letošních zápasů? Chvála se na vás snášela ze všech stran.
Děkuji. Musím přiznat, že to byl můj nejlepší letošní výkon. Chvála samozřejmě potěší každého, a když je i od soupeře, těší o to víc.

Předvedl jste několik výtečných zákroků. Třešinkou byla nadvakrát chycená penalta. Tušil jste, kam ji Jakub Barda kopne?
Když se Jakub Barda na penaltu připravoval, byl jsem rozhodnutý skočit doprava. Vyplatilo se. Ale že budu hned skákat i na druhou stranu jsem nepředpokládal (úsměv).

Máte na penalty nějaký recept?
Za tu dobu, co hraji fotbal, na mě šlo už několik desítek penalt a zatím jsem žádný recept nenašel. Vlastně ani nevím, jestli nějaký vůbec existuje. Hlavní je nepustit míč za záda a je jedno jak.

Po delší době máme Muže kola z Rudolfova. Bude to drahé?
Vzhledem k tomu, že kasu mám pod svými rukavicemi já, “pokuta” Muže kola zatím není stanovená (smích). Obávám se ale, že to bude hodně drahé. Kluci mi budou chtít oplatit všechny ty pokuty, které si na ně vymýšlím.

Poslední utkání hrajete v notně oslabené sestavě. Do Milevska jste jeli vyloženě pro bod?
Asi bych neřekl, že jsme jeli vyloženě pro bod. Chtěli jsme hrát ze zajištěné obrany a hrozit z protiútoku. V několika zápasech se nám to vyplatilo, takže jsme se drželi taktických pokynů a uhráli důležitý bod.

Směrem dopředu vám toho vzduchotechnici moc nedovolili. Téměř celých devadesát minut se hrálo na vaší polovině.
Milevsko mělo územní převahu a víc drželo míč na svých kopačkách. Náš tým šlapal perfektně přesně podle trenérských pokynů. Nikdo nevypustil jediný souboj a všichni dřeli. Díky tomu jsme Milevsko nepustili do moc vyložených šancí a uhráli remízu.

Nový trenér Jiří Hrbáč při nástupu v zimě zmínil, že pokud bude mužstvo pohromadě, nebude mít starosti se záchranou. Nakonec se nastal pravý opak a sestavu lepíte s hráči z béčka.
Máte pravdu, sestavu lepíme každý zápas. Hodně kluků je zraněných, hrají se sebezapřením a někteří nemohou do hry zasáhnout vůbec. Klobouk dolů před kluky z béčka, kteří nám chodí vypomoci. Bez nich bychom už teď neměli o co hrát.

Rudolfovské jaro zahájily dvě důležité výhry s Hlubokou a v Dražicích. Po domácí ztrátě s Blatnou přišly dvě porážky s týmy z čela a návrat do sestupové propasti. Už to vypadalo, že budete z nejhoršího venku.
První dva zápasy nás v tabulce posunuly nahoru. To byla paráda. Plánovali jsme, že uděláme ještě pár bodů a konec sezóny dohrajeme v klidu a bez starostí ze sestupu. Bohužel další porážky, které přišly, náš opět srazily ke dnu tabulky a tak budeme muset bojovat do posledního kola.

Video od našeho fotoreportéra Petra Vlasáka se skvělou pohotovostí brankáře Tomáše Teringla při chycení penalty a následné dorážky milevského Jakuba Barda se na facebooku těšilo velké sledovanosti. Shlédlo jej 3190 uživatelů a dostalo 123 „lajků“.

V současné době jste jediným gólmanem v A-týmu Rudolfova. S Katovicemi jste se zranil a půlhodinu dochytával Erik Jasenský. Naštěstí má s chytáním zkušenosti a paradoxně gól nedostal.
Samozřejmě, že to není ideální, když jsem tady sám. Nikdy nevíte, co se může stát. I když z důvodu zranění jsem střídal poprvé v kariéře. Naštěstí jak říkáte, tak Erik má s chytáním velké zkušenosti a ve zbytku zápasu mě perfektně nahradil. A tu vychytanou nulu má jako odměnu do kasy.

Na zádech nosíte pro brankáře neobvyklé číslo 23. Proč?
Nosím ho už od žákovských let. Vadilo mi, že když jsme byli na zápase dva brankáři s číslem 1, museli jednomu z nás číslo přelepovat izolepou. Já jsem vždycky chtěl číslo 16, které nosil Fabien Barthez. To ale mají na zádech kluci z pole, tak jsem dal na radu táty a vzal jsem si 23. A už mi zůstalo dodnes.

Máte nějaký brankářský vzor?
Jasně vede francouzský brankář Fabien Barthez. Z českých brankářů pak Petr Kouba a Jarda Blažek.

S fotbalem jste začínal ve Čtyřech Dvorech. Prošel jste několika kluby. Na kterou štaci vzpomínáte nejraději?
Fotbalově nejraději vzpomínám právě na časy ve Čtyráku. Hráli jsme žákovskou ligu a pro mě, jako malého kluka, to byl velký zážitek zahrát si na Spartě, Bohemce, Slavii a Viktorce.

Na Rudolfově jedete při svém druhém působení už čtvrtou sezonu. Spokojenost?
Tak určitě (úsměv). I když nám letošní sezóna výsledkově moc nevychází, tak mě tady fotbal baví. Máme skvělou partu, kterou pravidelně utužujeme v hospůdce na hřišti!

V příštím kole přivítáte doma Osek. S jakým přáním?
Osek je letos velmi silný, takže nečekáme žádné lehké utkání. Na podzim jsme u nich prohráli, máme jim tedy co vracet. Samozřejmě všichni věříme, že je doma přehrajeme a uděláme důležitý krok k záchraně. A pokud by to bylo i s nulou vzadu, tak bych se vůbec nezlobil.

Máte se spoluhráči propočítáno, kolik bodů budete muset získat, aby se hrál krajský přebor na Rudolfově i příští sezonu?
Když z posledních 4 kol uděláme 12 bodů, tak nebudeme muset nic propočítávat…

Napsal(a) Michal Průcha | Foto Petr Vlasák