Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Ofenzivní záložník Tom Ulbrich si v Písku zvyká na mužský fotbal

 
čtvrtek, 28. března 2019, 09:37

Ve druhém jarním utkání na domácí půdě se v barvách Písku objevil znovu hráč s číslem 17 na zádech. Nebyl to podzimní kapitán Václav Milec, který po několikaletých službách už nechtěl pokračovat u břehu Otavy, ale brzy jednadvacetiletý ofenzivní záložník Tom Ulbrich. Ve žlutomodrých barvách debutoval již v zápase předtím na půdě Benešova. Do konce fotbalového jara bude hostovat z Liberce.

Dosud naskakoval převážně za juniorku. Teď si zvyká na mužský fotbal, přesto dokáže uplatnit herní přehled. „Když bude na sobě pracovat, stane se přínosem pro náš tým,“ říká na jeho adresu písecký trenér Milan Nousek ml. Mladý fotbalista sám projevil zájem vyzkoušet si třetiligový trávník, kde se může oťukat mezi dospělými. „V kádru prvoligového Liberce nás bylo třiadvacet. Chtěl jsem být zápasově vytížený a rozhodl jsem se jít do ČFL. Je to kvalitní soutěž a myslím, že pro mě je to dobrá volba,“ usmívá se šikovný středopolař.

Hráčův přesun od Ještědu pod Mehelník se zrodil díky úzkým kontaktům mezi oběma kluby. Slovo dalo slovo a Petr Ulbrich si letošní jaro odkroutí na českém jihu. „Jsem tady nadšený. Parta je super, zázemí výborné. Zatím si to nemůžu vynachválit,“ oceňuje nové prostředí, ve kterém se pohybuje oficiálně od 11. března. „Po skončení jara se vracím zpátky do áčka Liberce. Taková je dohoda,“ nemusí se obávat o svoji perspektivu obdivovatel španělského velkoklubu FC Barcelona a jeho dlouholeté hvězdy Lionela Messiho.

Martin Voráček ho trefil do zad

Za svůj aktuální tým odkopal 86 minut v Benešově, kde Písečtí ztratili body po výsledku 3:4, a 90 minut strávil na hřišti při prvním jarním vítězství nad nováčkem z Velvar v poměru 3:1. Trenéři jej střídali v úplném závěru, při odchodu si užil potlesk od fanoušků. Do statistik se zapsal žlutou kartou v 62. minutě, kdy si přitáhl protihráče oběma rukama zezadu jako partnerku v tanečních, a byl poslední, kdo se dotkl míče při pečetícím gólu domácích na 3:1. „Přebíhal jsem před gólmanem a trefilo mě to do zad,“ popisuje situaci po střele Martina Voráčka, která díky teči změnila směr a stala se pro brankáře nepolapitelnou.

Mužstvo Písku dalo zapomenout na dvě předchozí porážky a sáhlo po třech bodech. Úvod zápasu v domácím prostředí proti Velvarům ale nevypadal dobře. Hosté šli v 10. minutě do vedení. „Říkali jsme si, že chytíme zápas od začátku, ale to se nepovedlo. Po inkasovaném gólu jsme se naštěstí probrali a dali hned vyrovnávací gól. Potom už jsme režírovali hru, i když v první půli to bylo víc ubojované. Věděli jsme, že už musíme vyhrát a to nás trochu svazovalo,“ přiznává hráč, jehož přítomnost rozhodně oživila píseckou sestavu.

Stejně jako celý tým, byl i Tom Ulbrich mnohem víc vidět ve druhé půli, která také Jihočechům přinesla vytoužený úspěch. „V kabině jsme si řekli, že na ně vlítneme, že jsme lepší na míči a zůstaneme pořád u naší hry po zemi. Věřili jsme, že to tam padne. Taky jsme si dávali bacha na soupeřovy standardky, ze kterých jsme dostávali zbytečné góly v Benešově,“ ohlížel se za svojí píseckou premiérou brněnský rodák, jenž začínal jako pětiletý v Rajhradu. Přes Spartu Brno přešel do Zbrojovky, odkud jej v roce 2017 koupil Liberec. Nyní přebývá v Písku a jednou týdně zajíždí do jihomoravské metropole, kde ho čeká maturita v oboru hotelnictví. „Cestování je náročné, ale zvládám to,“ ujišťuje.

 
 
Napsal(a) Ladislav Lhota | Foto Jan Škrle