Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

V úterý čeká novou tribunu na Hluboké poslední test

 
pondělí, 28. ledna 2019, 16:05

Myšlenka vybudovat v areálu Hluboké novou tribunu se zrodila v hlavě Karla Váchy staršího už před deseti lety. Ale cesta k její proměně ve skutečnost byla opravdu dlouhá. Nakonec se ale houževnatost a píle vyplatily. Hlubočtí se dočkali a v úterý 29. ledna proběhne poslední část její kolaudace. A pak už jenom aby se líbila a sloužila divákům, plně vyhovovala týmům a aby z ní fanoušci mohli sledovat kvalitní fotbal.

Ještě než se budeme věnovat zcela novému zázemí pro hlubocké fotbalisty, musím se zeptat na váš pohled na jejich podzimní výkony a postavení v tabulce. Jste osmí.
S podzimní částí jsme byli spokojeni jen do její poloviny, poté jsme se dostali do problému s absencí hráčů, ať už ze zdravotních důvodů, nebo jiných a druhá polovina podzimu nám vůbec nevyšla.

Jako bývalého útočníka a excelentního střelce vás možná mrzí jenom dvacet vstřelených gólů.
To je náš největší problém, vstřelení gólu. Bohužel po zranění Pavla Hájka nemáme v týmu jiného klasického zakončovatele.

Ale vraťme se k novému stavení na vašem hřišti. Co všechno skrývá?
V hlavní stavbě, která tvoří tribunu pro 360 diváků, najdeme dvě šatny pro mužstva naší mládeže a rezervy, dvě šatny pro hostující celky, jednu šatnu pro rozhodčí, kancelář, sklad, prádelnu, čistící zónu a kotelnu. V samostatné stavbě je klubovna, veřejné sociály, šatna domácích s posilovnou, regenerační zónou a vířivkou.

Jestli vám vadila delší vzdálenost kabin od hřiště, tak i leckteré slavné kluby představovaly své hvězdy po delším pochodu na trávník. Někteří hráči museli šplhat i z tunelu pod zemí.
Nemyslím si, že by byla vzdálenost šaten od hřiště neobvykle dlouhá. Rozhodně máš pravdu, že například na starém Edenu na Slavii, jsme chodili na hrací plochu tunelem, nebo na starém stadionu v Karviné jsme se převlékali ve sportovní hale a na hrací plochu jsme to měli přes tréninková hřiště.

Odkdy jste stavbu nové tribuny plánovali?
Stavba nové tribuny byla snem předsedy TJ pana Karla Vácha staršího možná deset let, následně po vybudování hřiště s umělou trávou.

Tohle asi nebude stát jako stlučení psí boudy. Kolik vás to stálo? Kdo vám finančně pomáhal? Takový počin třeba ocenit.
Celkové náklady byly přes dvacet milionů. Třetinu jsme získali z dotací a dvě třetiny od Města Hluboká nad Vltavou. Je pochopitelné, že si velice vážíme této podpory, a jsme za ni opravdu vděčni, především představitelům našeho města.

Stará tribuna padla nebo jste ji uctivě rozebrali či jednoduše zbourali? Sloužila dlouho a dobře. Odkdy vlastně?
Stará dřevěná tribuna, která po dvou povodních nesplňovala statické předpoklady, byla rozebrána. Užívána byla od počátku padesátých let minulého století.

Zažila i vyšší soutěže, je mi jí líto. Nemůžu si pomoct, také už zdaleka nejsem mladík. Kolik slavných lidí za svou existenci vlastně asi tak přivítala? Vybavuji si například několik krásných exhibicí, Naživo jsem viděl i legendu, Františka Veselého a další internacionály.
Máš pravdu, je smutné se loučit i se starými věcmi, ale tribuna už nevyhovovala, a bylo nutné v nejbližší době najít řešení na stavbu nové. To se podařilo, a tak musíme oslavovat to, že máme novou, a nesmutnit, že jsme přišli o starou. Exhibičních utkání proběhlo na našem stadionu dost a byli tady jak špičkoví hráči fotbalisté, tak i hokejisté a samozřejmě i spousta známých lidí z kulturního prostředí, ať už z divadla nebo od filmu.

Ostatně několik fotbalových elitních exponentů na Hluboké působí dodnes. Vezmu třeba hned vás, Jirku Povišera a Františka Cipra. Ten cepuje domácí fotbalisty jako trenér. Ale upřímně řečeno, občas ho zklamou.
Franta Cipro je skvělý trenér. Umí vycházet s mladými hráči, kteří ho respektují, i když už to není takové, jaké to bylo u předešlých generací. Přesto mají dobrý vztah. O to víc mě mrzí, že mu hrou a výsledky nedělají větší radost. On je totiž profesionál jak v lize, tak i na krajské úrovni a myslím si, že bez fotbalu nedokáže být. Celý KP by mohl být pyšný na to, že pan JUDr. Cipro trénuje jednoho z jeho účastníků, a všichni by si toho měli cenit. Namísto toho, a to už si kolikrát opravdu říkám, zda má cenu fotbal dělat, když slyším různé nadávky jak ze strany hostujících diváků, ale pozor, i ze strany soupeřových hráčů, a dokonce i trenérů. Vůbec nedokážu pochopit, jak si může někdo něco podobného k tomuto trenérovi dovolit. V zahraničí, myslím tím západně od nás, by se nic podobného nemohlo stát. Někdy si bohužel opravdu připadám jak v seriálu Okresní přebor.

Už jste několikrát znovu obul kopačky, i když třeba jenom na chvíli. Co se takhle proběhnout po trávníku i s Jirkou Povišerem? Mladí asi občas potřebují poučit, jak se o vítězství bojuje.
S Jirkou bych si zahrál samozřejmě rád, ale Jirka má problémy s kolenem, a nechce to pokoušet. To chápu. Já sám mám za sebou výměnu levého kyčelního kloubu, ale i tak si jdu občas zahrát, s Jirkou teď hrajeme už jen hokej.

Teď asi budu protivný, odkládal jsem to celou dobu a vymýšlel jiné otázky.  Ale nezdá se vám, že ta stará tribuna patřila k hlubocké přírodě víc než ta nová? To je podle mě asi spíš barák do městské zástavby. Ale podotýkám, nejsem architekt, je to můj pocit. Jenom těch dalších nových schodů pro lidi.

No, na eskalátory už jsme neměli, takže každý musí nahoru po svých (úsměv). Nemyslím si, že by tribuna do okolní přírody nezapadla. Je to sice betonová stavba, ale citlivě navržená a v souladu i s další plánovanou výstavbou ve sportovním areálu.

Ale nakonec příjemnější otázka. Kdy proběhne kolaudace a křest, a kdo si toho dobrodiní jako první užije? Přejeme úspěšnou soutěžní premiéru.
Část stavby je již zkolaudovaná, nyní nás ještě čeká poslední fáze kolaudace, a to 29. ledna. Co se týče slavnostního otevření, to plánujeme na lepší počasí, někdy koncem května, možná na utkání s Olešníkem, kdy bychom připravili celodenní program pro fanoušky. Nicméně využívat šatny s tribunou budeme vlastně okamžitě, počínaje Zimní ligou na umělé trávě, tzn. začátkem února. Děkuji za přání a zároveň zvu diváky na naše nejenom domácí utkání.

Napsal(a) Milan Šíma | Foto Jan Škrle, Petr Vlasák