Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Fotbal v Čížové je o partě. Zimu nijak nehrotíme, říká kouč Zdeněk Staroba

 
čtvrtek, 24. ledna 2019, 19:09

Zimní příprava startuje na všech frontách. Na první tréninkovou jednotku se jistě těší i čížovští fotbalisté, kteří mají za sebou úspěšný podzim v divizní skupině A. Sokol udržel opory pohromadě a druhým místem potvrdil, že do špičky patří právem. „Tenhle výsledek je nad očekávání. Osobně jsem spokojený,“ hřeje trenéra Zdeňka Starobu, který na jihu Čech působil i v Písku a Táboře.

Po sestupu ze třetí ligy to v létě vypadalo v Čížové všelijak. „I z toho důvodu je druhé místo s jednatřiceti body víceméně zázrak,“ uvědomuje si kouč Zdeněk Staroba, který se v letní přestávce vrátil na čížovskou lavičku. „Když se podíváme na mužstva, která sestoupila o soutěže níž, ať je to třeba Nymburk z ČFL, Roudné z divize, hrají o záchranu. Nám se naštěstí podařilo možný propad odvrátit,“ těší ostříleného kormidelníka.

Sestava se šila horkou jehlou, kádr nebyl moc široký. „Hrozilo, že pojedeme do Tachova s několika kluky z béčka,“ vrací se k letošní složité premiéře. Naštěstí se čížovskému kouči podařilo získat trojici mladíků z Bohemians Praha a brankáře Jaroslava Nováka. „To byl klíč k podzimnímu umístění,“ podotýká Staroba, bývalý Novákův spoluhráč. „Troufám si říct, že gólmanská dvojice je nejsilnější v divizi. Nevěděl jsem, jestli se Satrapa vrátí a pak se zranil. Výborně do mužstva zapadli Krasnyanyk a Ondra Gregor, jehož bratr prakticky celý podzim promarodil,“ uvádí k letním posilám, které dorazily na poslední chvíli.

První polovinu podzimu odehráli Čížovští bez porážky. „Mužstvo si sedlo, nebýt zranění, tak jsme ve finále udělali těch bodů ještě víc,“ chválí si Staroba, který musel oželet zraněného Nečase. „Spíš dělal kustoda – maséra. A občas tam šel na taktické střídání,“ dodává.

Sokol našel přemožitele jen v Klatovech, vedoucí Admiře a Soběslavi, kde hrál ve slátané sestavě. „Admira je pro mě zázemím a mančaftem jasným favoritem. I když jsme s ní sehráli naprosto vyrovnaný zápas, měli jsme čtyři pět vyložených šancí, ale nakonec jsme prohráli gólem ze standardky,“ mrzí Starobu nejtěsnější porážka v Kobylisích. „Původně jsem za favorita považoval Tachov, překvapily Klatovy třetím místem, zbytek tvoří silný střed. Složité to budou mít mužstva na konci tabulky. Uvidíme, jak posílí,“ uvažuje nad první polovinou divize A.

Sází na zkušenost

Kvalita čížovského mužstva výrazně převyšuje většinu soupeřů. „Jsou to nadstandardní hráči, odehrají to zkušeností,“ říká Staroba na konto nejlepšího divizního střelce Jirouše (14 gólů), Jandy, Fenyka, kterého v létě přemluvil ještě na půl roku, a Polodny, jenž až na brankáře vyzkoušel během podzimu všechny posty. „Jen ta třetí liga, kde se musí pravidelně trénovat a má svou kvalitu, byla už trochu moc a jít tam za divizních podmínek byl nesmysl,“ dodává k loňské nepovedené účasti v ČFL. 

Zimní přípravu zahájí Čížová v pátek 25. ledna. „Kluci z Prahy chodí do fitka Martina Jirouše. Nijak to nehrotíme. Sehrajeme dva přípravné zápasy a jdeme na Tachov. V Čížové to není o trénování, ale o partě lidí. Je otázka, jak dlouho to bude kluky a pana Vávru bavit.“ Přípravu zpestří třídenní soustředění, trénovat budou Čížovští dvakrát týdně na menší umělce v Malé Hraštici a páteční večer v Písku.  

Čížová se v zimě nevyhne odchodům. „Měli by zůstat kluci z Bohemky, u Krasnyanyka, jehož zkouší do dorostu Dynamo ČB, je to s otazníkem, Kasíka si vzal zpátky Písek. Fenyk bude stavět a už se mu nechce, Satrapa má namířeno asi do Austrálie,“ říká k zimním odchodům Staroba.

Plány do jara nemají v Čížové přehnané. Chtějí se především bavit fotbalem. „Základ je položen, devět bodů nám stačí na záchranu. Pokud mužstvo zůstane v tomto složení, mělo by skončit do pátého místa. Když se nám vyhnou zranění klíčových hráčů, měli bychom to v klidu uhrát,“ odhaduje bývalý zadák Staroba, jenž si i po padesátce prodlužuje aktivní kariéru v barvách Sokola Nová Ves pod Pleší. „V okresním přeboru jsme první. Kromě jednoho poločasu jsem odehrál všechno, stačil jsem se vždy přesunout. Kdybych tam nehrál, tak ani nemáme v zimě s Čížovou kde trénovat,“ přidává s úsměvem fakt, že se N. Ves spojila v jeden tým s Malou Hrašticí. A právě tam stráví Čížová podstatnou část zimní přípravy.

Napsal(a) Michal Průcha | Foto Jan Škrle