Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Otakar Matouš opustil trenérské kormidlo Rudolfova

 
pátek, 11. ledna 2019, 14:32

Na nového šéfa střídačky si přes zimu nebudou zvykat jen v Čimelicích. Na střídání stráží došlo i u dalšího účastníka přeboru kraje. Na Rudolfově po necelých čtyřech sezonách skončil na vlastní žádost Otakar Matouš (45 let), který během svého působení zažil i generační výměnu klubového výboru. Nástupce si Rudolfov vybral z vlastních řad.

Proč se v půlce sezony rozhodl skončit?
Nebylo to unáhlené rozhodnutí. Zrálo to ve mně delší dobu. Protože se asi desátý rok věnuji trénování v krajském přeboru, chtěl jsem si od fotbalu oddechnout a načerpat novou sílu. Také jsem cítil, že kluci potřebují nový impuls.

Předpokládám, že na fotbalech vás budeme vídat stále.
Určitě. S trénováním u mužů si dám určitě půl roku přestávku. Klukům budu na jaře fandit, a když to vyjde, budu se na ně jezdit dívat. Každopádně věřím, že krajský přebor zachrání.

Nějaké nabídky k trénování nepřišly?
Sešlo se jich několik. Ale zvažuji pouze nabídku k žákům, zatím ještě nejsem rozhodnutý.

Vraťme se ještě k rudolfovskému podzimu, v němž vás trápila velká marodka. Jak ho hodnotíte?
Kromě prvních čtyř mančaftů se ostatní týmy musely vyrovnávat s absencí hráčů. Stejně tomu bylo i u nás. Nám jich na podzim chybělo hodně, ale na to bych se nechtěl vymlouvat. Hlavně jsme neměli zbytečně ztrácet body v zápasech, v nichž jsme remizovali nebo těsně prohráli. Potkala nás černá šňůra, kdy se nám opravdu nedařilo a během které jsme nevyhráli asi pětkrát za sebou. Ke konci se to zvedlo. Bylo to na klukách i hře vidět. Na jaro je to dobře nastartované, věřím, že to kluci zvládnou a zachrání se.

Dalším faktorem vašeho podzimního postavení na předposlední příčce byly domácí zápasy. Z prvního vítězství jste se radovali až na sedmý pokus.
Přesně tak. To je další věc, proč máme tak málo bodů. Oproti předcházejícím sezonám, kdy byl Rudolfov spíše nedobytnou tvrzí a ztrácel jen minimálně, se nám doma nedařilo. Rozdali jsme až příliš bodů a citelně chyběly.

Co říct k letošní úrovni krajského přeboru? Za poslední roky můžete po vlastních zkušenostech porovnávat.
Letos se to sestupem tří mužstev z divize zkvalitnilo a vyrovnalo. Na chvostu není oproti jiným letům po podzimu žádný jasný adept sestupu s propastnou bodovou ztrátou. Za těch deset devět let si nevzpomínám, že by soutěž byla takhle vyrovnané. Na čele je zaslouženě Olešník, svoje kvality potvrzoval po celý podzim. Viděl jsem ho několikrát. My jsme s ním se štěstím uhráli doma bod, i když nás celý zápas přehrával. Má vyrovnané řady, a když udrží kádr pohromadě, měl by hrát prim i na jaře. Právem patří nahoru Katovice, mají výborný mančaft. Lom je velice kvalitním nováčkem se zkušenými hráči. Trošku víc jsem čekal od Č. Krumlova. Ještě bych chtěl zmínit jednu věc, některý z trenérů už to také uváděl. Nikdo do poslední chvíle neví, kolik mužstev bude sestupovat. A musí se čekat, jak dopadnou Jihočeši v divizi. To mi přijde neregulérní a neobjektivní. Mělo by to být dané už před sezonou, kolik jich spadne. Jinak to v jarní části napomáhá určitým spekulacím a není to dobře.

Po letech čekání jste se na Rudolfově dočkali nových kabin, ale paradoxně jste je nevyužívali. Zvyk je železná košile?
Naše šatna zůstala tam, kde byla. Nebylo to z pověrčivosti, ale kluci už si na ni zvykli, byli jsme tam spokojení a nikam se nám stěhovat nechtělo. A také byla blíž k naší hospůdce. Teď se jedná o tom, že by se šatna ještě rozšířila. Do nových kabin se kompletně přesunula mládež a béčko, využívala je hostující mužstva.

Jak budete vzpomínat na štaci na Rudolfově?
Byl jsem tam tři a půl roku. A vzpomínat budu jenom v dobrém, protože mě to v trénování posunulo zase o kus dál. Hlavně budu vzpomínat na výbornou partu, která se tam vytvořila. A jak se říká, nevstoupíš do téže řeky, třeba se tam někdy do budoucna objevím.  

Dlouho se zvažoval váš nástupce nebo byl jasný dopředu?
Mluvil jsem o tom s výborem a ta možnost se nabízela. Jirka Hrbáč už toho za loňský rok moc neodehrál, spíš se soustředil na sálovku. Přijde mi logickým vyústěním a je dobře, že se ujme trénování. Potřebnou trenérskou kvalifikaci na to má. Přeji mu hodně úspěchů a jsem stoprocentně přesvědčený, když mu kádr zůstane pohromadě, že to udrží.  

Napsal(a) Michal Průcha | Foto Miloslav Kusbach