Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Jdeme správným směrem, říká sportovní ředitel Akademie Petr Benát

 
úterý, 1. ledna 2019, 18:39

Akademie SK Dynamo České Budějovice, která byla oficiálně spuštěna společně s dalšími devíti akademiemi v České republice 1. července 2018, má za sebou první půlrok. Jak akademie funguje, co vše se podařilo, co naopak ne a na další plány do budoucna jsme se zeptali jejího sportovního ředitele Petra Benáta ve velkém novoročním rozhovoru.

Petře, akademie má za sebou první půlrok ostrého provozu. Jak byste ho ohodnotil?

Jednoznačně pozitivně. O možnosti vzniku klubové akademie u nás jsme byli fotbalovou asociací informováni počátkem roku. Během prvních šesti měsíců jsme pak museli splnit a garantovat několik podmínek, aby nám byl statut jedné z deseti národních akademií přidělen, což se nakonec podařilo. Myslím, že během uplynulého půlroku se podařilo udělat pořádný kus práce. Na druhou stranu je potřeba také říci, že nás spousta práce ještě čeká a pořád je co zlepšovat! Určitě jsem ale přesvědčen, že jdeme správným směrem.

V čem vidíte nedostatky, respektive co ještě nefunguje dle vašich představ?

V průběhu úvodních měsíců se samozřejmě objevilo hned několik nedostatků. Myslím ale, že by neměl být problém umět si je pojmenovat a postupně pracovat na jejich odstranění. Spousta lidí si například zpočátku myslelo, že klubová akademie znamená především trénovat v kvalitním značkovém oblečení na nejlepších trávnících s míči nejvyšší kvality. Jedna z věcí, která nás nemile překvapila, bylo materiální vybavení, ať už samotných hráčů nebo sportovních pomůcek pro tréninkový proces.

Tento stav byl vinou jednak nastaveného systému, ale bohužel i nezodpovědností některých jedinců k zapůjčeným věcem, který byl doslova žalostný. Právě tento problém považuji z mého pohledu za jeden z největších. Během podzimní sezóny se tak investovaly nemalé finanční prostředky do nákupu sportovních pomůcek, ale i materiálního vybavení trenérů i hráčů. V roce následujícím se budeme snažit vzhledem k finančním možnostem klubu v tomto pokračovat.

Jedním z poslání Akademie je spolupráce s kluby, školami, školkami v regionu, šíření osvěty, jak jste na tom v tomto směru?

Moc mě těší, že se nyní díky rozšířenému personálnímu složení můžeme věnovat i projektům, které ve své otázce zmiňujete. Snažíme se o navázání úzké spolupráce s městskými kluby i kluby z regionu, pro které pořádáme společné trenérské semináře. Rádi bychom, aby všichni pochopili naší filosofii a mohli se s ní ztotožnit. Příkladná je vzájemná spolupráce s SKP, já osobně pevně věřím, že se k nám v blízké budoucnosti přidají i jiné kluby, abychom byli schopni v regionu vychovat další talentované fotbalisty.

Na podzim se nám podařilo zorganizovat několik městských turnajů, na které jsme pozvali i některé kluby z blízkého či vzdáleného okolí. V listopadu jsme pak uspořádali turnaj pro žáky 1. stupně základních škol, který bychom chtěli zopakovat i v měsících následujících. Do jednotlivých základních škol se naši trenéři vydali i v rámci projektu FAČR „Škola v pohybu“, abychom se aktivně podíleli na hodinách tělesné výchovy. Oproti letům minulým je ještě intenzivnější naše spolupráce s mateřskými školkami, kterých k nám do tréninkového centra na Složišti přijelo jen během posledních třech měsíců celkem 13, aby s námi strávily sportovní dopoledne plné pohybových her a zábavy. Přímo v prostorách některých mateřských školek jsme pak měli ukázku tzv. pohybových hodin. Ve všech výše zmíněných projektech chceme samozřejmě systematicky pokračovat i v roce 2019.

Další z podmínek získání statutu klubové Akademie bylo také i kvalitní personální obsazení trenérských postů v jednotlivých kategoriích. Podařilo se i toto a jak je nastaven systém dalšího vzdělávání trenérů?

Od počátku jsem tvrdil, že pro naši akademii bude klíčové personální obsazení, a to nejen na trenérských postech. S odstupem několika měsíců mohu říci, že se nám to podařilo beze zbytku naplnit. Dvě velmi důležité trenérské funkce, roli šéftrenéra akademie, resp. trenéra kategorie U19, se nám podařilo obsadit skvělými trenéry s ligovými zkušenostmi. Pavla Maluru, kterého jsem měl možnost osobně poznat ještě jako aktivní hráč, považuji za jednoho z největších odborníků na mládežnický fotbal v republice. Karel Havlíček zase potvrdil své nesporné kvality, se kterými k nám přicházel jako ligový trenér i bývalý ligový hráč. Velkou trenérskou budoucnost má před sebou i Sláva Rožboud, kterého jsem před rokem přemluvil k návratu do Dynama a u něhož jsem přesvědčený, že má potenciál stát se díky své píli a zaujetí velmi úspěšným trenérem.

V žákovských kategoriích se nám během podzimu potvrdila správnost volby trenérů Jirky Gerstnera, Radima Pouzara a Petra Čížka, ke kterým skvěle zapadl Honza Kolčava. V roli šéftrenéra přípravek se pak výborně uvedl Rosťa Helštýn, který dostál své pověsti odborníka na nejmladší kategorie, která ho při příchodu do klubu předcházela. U všech výše zmíněných je však pro mě zcela zásadní úplně jiná věc než jejich odbornost, která je velmi vysoká, ale mluvím o jejich charakteru, pracovitosti, chuti a vůli posunout mládežnický fotbal v Dynamu na vyšší úroveň.

Nerad bych také opomenul zmínit asistenty v jednotlivých kategoriích, kteří často na úkor vlastního volna tráví čas v našem tréninkovém centru, stejně tak jako všechny trenéry v přípravkách a v dívčím týmu, kteří pomáhají našim nejmladším vytvořit si kladný vztah nejen k fotbalu, ale především ke sportu jako takovému. Všichni trenéři akademie pak samozřejmě procházejí v rámci svých věkových kategorií interním vzděláváním, kde musíme být schopni mimo jiné si pojmenovat, co od hráče v daném věku očekáváme, nebo na jakých herních principech by měla být naše hra založena.

Provoz celé Akademie zajišťují i další zaměstnanci. Jste i v tomto ohledu spokojen?

Při obsazení jednotlivých funkcí v akademii jsme samozřejmě nemohli předpokládat, že ve stávajícím složení budeme schopni pracovat v dlouhodobějším horizontu bez jakékoliv změny. Mě osobně velmi mrzí odchod Tomáše Marušky, který má velký podíl na vzniku akademie a bez jehož zkušeností a vědomostí bychom se zpočátku jen těžko zorientovali. Poděkování patří též Palovi Švantnerovi, který v klubu působil několik let a od ledna se rozhodl přijmout novou výzvu v podobě angažmá v třetiligovém Hodonínu.

Jako velmi důležitou pro naše hráče pak vnímám roli fyzioterapeuta a kondičního trenéra. Prvně jmenovanou funkci skvěle zastával Ondra Marhoun, který by však z časových důvodů od ledna již nebyl schopný vykonávat svou práci na plný úvazek. Proto jsme se na doporučení jeho i Radka Píchy z regionální akademie rozhodli angažovat nově Pavla Jůna, který bude klukům k dispozici prakticky sedm dní v týdnu, kdykoliv během dne. Stejným způsobem by měl od počátku roku spolupracovat s hráči i fitness trenér Jirka Exner, který doposud docházel pouze externě.

Velmi dobře nám také (i dle ohlasů veřejnosti) pracuje PR a marketing, které má v akademii na starost Dan Mikulička a máme tak kvalitní webové stránky, klubovou televizi s hráči akademie v rolích reportérů, jsme aktivní na sociálních sítích, protože chceme, aby veřejnost věděla, co se u nás děje. V tomto ohledu jsme tedy také udělali obrovský skok kupředu.

Nemohu také zapomenout ani na naše správce a greenkeepry, kteří udržují všechny hřiště v tréninkovém centru ve velké kvalitě, a vůbec na celé technické zázemí akademie.  Všem uvedeným patří za celý půlrok velké díky!

Celá Akademie působí v tréninkovém areálu Složiště, které je právem považováno za jedno z nejmodernějších a největších v celé republice. Ale vždy je co vylepšovat. Plánujete něco i v tomto ohledu?

Občas mi přijde, že nejsme schopni docenit výjimečnost tohoto areálu. Procestoval jsem s fotbalem celou republiku a ani v tradičních prvoligových týmech nebývá areál pro mládež samozřejmostí. O to víc si vážím toho, co tu předchozí generace vybudovala a my bychom samozřejmě ve zlepšování tréninkových podmínek pro naše hráče rádi pokračovali. V současné době již existuje studie vybudování dalších hřišť i internátu v areálu Složiště, což však bude do značné míry ovlivněné finančními možnostmi klubu.

Pokud však mohu být konkrétní, nejpozději do konce února bude před hlavní budovou postaveno zcela nové workout hřiště. Mým snem je pak během prvního půlroku zrealizovat stavbu beachvolejbalové hřiště v prostoru za nafukovací halou, které by mohlo být přístupné třeba i rodičům čekající na své trénující ratolesti. Rádi bychom také pokračovali na zútulnění interiéru hlavní budovy, případně i jinými způsoby zpříjemnili pobyt návštěvníkům v našem areálu.

Jsme na začátku nového roku, co byste do něj popřál Akademii, jejím hráčům, zaměstnancům, spolupracovníkům, partnerům?

Všem bych samozřejmě rád popřál především pevné zdraví, zaměstnancům klubu i akademie spoustu elánu a chuti do práce tak, abychom se jako organizace za rok znovu zase posunuli o něco výše. Na tomto místě se také sluší poděkovat všem našim partnerům, kteří nás jakkoliv podporují. Celému klubu pak samozřejmě přeji v tomto roce postup do nejvyšší soutěže!

Napsal(a) Dan Mikulička/Akademie SK Dynamo ČB | Foto SK Dynamo Akademie