Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Roman Zahrádka nasměroval Jihočeskou univerzitu za triumfem nad VŠTE

 
úterý, 23. října 2018, 21:47

Téměř osm stovek diváků na Střeleckém ostrově sledovalo třetí měření sil mezi Jihočeskou univerzitou a Vysokou školou technickou a ekonomickou. Podruhé se radovalo mužstvo JU, které oplatilo soupeři loňskou porážku 0:1 po prodloužení.

Slunné pondělní odpoledne dávalo záruku, že se derby určitě dohraje. 3. května 2018 totiž skončilo předčasně již po dvaceti minutách za stavu 1:0 pro univerzitu. Po průtrži mračen a krupobití zalila trávník voda. Po téměř šesti měsících došlo k avizované dohrávce.

První poločas třetího ročníku fotbalového souboje budějovických vysokých škol nabídl řadu zajímavých momentů před oběma brankami. Technika měla jedinečnou šanci při brejku dva na jednoho, ale nic z něj nevytěžila.

Silnější sestava Jihočeské univerzity, v jejímž středu hráli exligista Zdeněk Linhart, bratři Heldové, brankář Hajdušek, Hrachovec z třetiligového Písku, Zahrádka, Chytrý, Tomášek, hradečtí Votava či Jáša, si v závěru prvního poločasu vytvořila převahu, ale zadní řada VŠTE se stopery Novotným a Turkem odolávala.

Trenéři Techniky Libor Šolc s Bohumilem Voglem sáhli o přestávce k několikanásobnému střídání, zatímco jejich soupeř střídal až po vedoucím gólu. Na ten došlo v 57. minutě, kdy slibný průnik útočníka Jihočeské univerzity skončil faulem v šestnáctce a ligový rozhodčí Rejžek neváhal ani vteřinu a nařídil penaltu. Míč si postavil na bílý bod kapitán Roman Zahrádka, ale brankáře Hanuse překonal až napodruhé.

Střídající Jakub Krýsl pečetil na 2:0
Druhý gól pondělního derby vsítil Jakub Krýsl (24 let). „Zahry (Zahrádka) z lajny nacentroval před bránu, ale trefil jejich hráče, od kterého se to odrazilo ke mně do protipohybu a já jen zakončil gólmanovi mezi nohy,“ uvedl střelec pečetící branky, který po návratu z Německa hraje závodně za Žichovice.
Do nabité základní sestavy se nedostal, místo na střídačce přijal s pokorou a nadhledem. „Střídal jsem a vůbec se nedivím. Byli tam mnohem lepší kluci, než jsem já. Při tak širokém kádru někdo sedět prostě musí,“ odvětil v pravou chvíli nasazený „žolík“.  

Derby schází góly

Šťastný střelec si mohl zhluboka oddechnout. Gólman Protivína Hanus ho měl přečteného. „Známe se. Ptal jsem se ho, jestli čekal, že to kopnu doprostřed. Říkal, že ode mě vždycky čeká, že vymyslím nějakou kravinu. Naštěstí střelu jenom vyrazil a já to dorazil,“ popsal klíčový okamžik Zahrádka. Odchovanec píseckého fotbalu se podílel i na druhém gólu, který zaznamenal v 66. minutě Jakub Krýsl. „Po druhém gólu bylo rozhodnuto. VSŤE měla také šance, ale výborně zachytal náš gólman Kamil Hajdušek,“ ocenil Zahrádka, který se těšil na následnou oslavu v K2. „To k tomu taky patří,“ dodal s úsměvem.

Utkání mělo výbornou diváckou kulisu, i když se časově krylo s hokejovým šlágrem HC Motor s Jihlavou na nedalekém zimní stadionu. „Snad se fanoušci nenudili,“ doufal Roman Zahrádka, který absolvoval všechny dosavadní zápasy. Zarážející je statistika tří odehraných ročníků. Padly v nich pouze čtyři góly. „Je to nějaké zakleté,“ souhlasil kapitán univerzity. „Pravdou je, že se vidíme až na utkání, bez tréninku. Na druhou stranu máme kvalitní hráče. Někteří hrají třetí ligu. Na hřišti si to postupem času sedne, šance si vytvoříme a tentokrát jsme je dokázali proměnit.“

Zahrádkova slova o kvalitě letošních vítězů ještě umocňuje fakt, že se museli obejít bez kormidelníka na střídačce. „Trenér Požárek z rodinných důvodů nedorazil. Na sestavě jsme se s ostatníma klukama shodli, chtěli jsme ji nechat jako v minulém zápase. Došlo jen na dvě změny,“ líčil Zahrádka, jak se popasovali s neobvyklou situací.

Roman Zahrádka, který studuje obor Tělesná výchova a sport, už po jihočeských trávnících neběhá. Po tříletém působení v Čížové se v létě vydal na první zahraniční štaci do Rakouska. „Potřeboval jsem změnu. Zatím jsem tam spokojený. Hrajeme Gebietsligu a jsem tam s klukama, kteří se mnou hráli v Písku. Martinem Malým a Honzou Pastyrikem,“ chválil si Zahrádka, který podruhé v roli kapitána Jihočeské univerzity zvedal nad hlavu vítěznou trofej.

Napsal(a) Michal Průcha | Foto Michal Průcha
 


 
Reklama