Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Patrik Švantner nastupuje za Benešov a touží po návratu do Dynama

 
pondělí, 20. srpna 2018, 19:11

Zápas 2. kola Fortuna ČFL mezi Pískem a Benešovem nabídl divákům šestigólovou přestřelku a po výsledku 3:3 ještě sérii pěti penalt na každé straně, kterou vyhráli hosté 5:4. Za středočeský klub třikrát skóroval osmnáctiletý Petr Hampl a pokaždé mu přitom asistoval o tři roky starší kolega na hrotu Patrik Švantner, jenž přišel do týmu počátkem sezony na hostování z budějovického Dynama.

Mladší bratr České Miss 2015 Nikol Švantnerové na píseckém trávníku úspěšně otevřel penaltový rozstřel. Brankáři Kamilu Hajduškovi nedal nejmenší šanci zasáhnout. „Na penalty si věřím. Vyplatí se to. Většinou to člověku pomůže a trefí se,“ povídal s úsměvem po utkání, ve kterém jeho nový a silně omlazený tým vydoloval dva body u břehu Otavy.

Vydařilo se mu utkání, ve kterém jej z hlediště pozorně sledovali rodiče nebo Roman Lengyel, skaut jeho mateřského Dynama. Podílel se na rychlém brejku, z něhož Středočeši otevřeli skóre již ve 3. minutě. Domácí tým otočil na 2:1, ale Patrik Švantner exkluzivní uličkou od pravé postranní čáry vybídl Petra Hampla k vyrovnání. „Tohle jsme cvičili. Máme od krajních beků dostávat míče nahoru a dostávat se postupně za obranu. Teď se nám to vydařilo a Petr zakončil s přehledem,“ komentoval situaci nahrávající útočník.

Gólu na 3:2 ve prospěch Benešova předcházela Švantnerova dělovka, kterou Kamil Hajdušek dokázal pouze vyrazit před nabíhajícího střelce Hampla. „Zůstávala jenom otázka, jestli gól padne ode mě nebo od spoluhráče. Byla to hezky rozjetá akce a my to jenom dokončili. Petrovi přeju hattrick, je to mladý hráč a určitě mu to pomůže v kariéře. Mně osobně je jedno, kdo dá góly, hlavně když mužstvo získá body,“ vyřkl Patrik Švantner často skloňovanou větu.

Zvyká si na dospělý fotbal

Odchovanec Českých Budějovic, který na konci listopadu oslaví dvacáté druhé narozeniny, asistoval nejen u všech gólů Benešova na píseckém trávníku, ale také u vyrovnání domácího celku na 3:3 pět minut před závěrečným hvizdem. „Po rohovém kopu domácích tam byl odražený balon. Čekal jsem, že může přeletět gólmana a byl jsem připravený na čáře. Letělo to nízko a spadlo mi to někam na prsa, maximálně na rameno a pan rozhodčí viděl ruku. Odpískal penaltu, s tím člověk nic nenadělá,“ komentoval s úsměvem.

Benešovští se prezentovali ve Šrámkově městě především skvělou realizací brejkových situací. „Původně jsme chtěli hrát kombinační fotbal odzadu, ale když jsme viděli, že Písek je na nás nalezlý a nemůžeme hrát, s čím jsme přijeli, tak jsme od druhé půle zvolili taktiku s jednoduchým přechodem do soupeřova pásma a nakonec jsme z toho měli užitek. Jenom škoda, že jsme nevyužili víc našich protiútoků,“ litoval Patrik Švantner.

Perspektivní útočník absolvoval letní přípravu s černobílým druholigovým Dynamem, do sezony však vyběhl v černém dresu třetiligového Benešova. „V Budějovicích jsme si řekli s vedením, že bych nebyl zápasově tolik vytížený a Juniorská liga už není soutěž, kterou bych potřeboval hrát. Měl bych si zvykat na dospělý fotbal a tak jsme se domluvili, že půjdu na rok nebo na půl roku hostovat s tím, že si mě můžou stáhnout,“ vysvětlil nedávnou změnu.

Loni nastupoval pohostinsky ve 2. lize za Varnsdorf, kde prožil i celé tréninkové období. Letos jej Dynamo uvolnilo na konci přípravy a musel vzít angažmá ve 3. lize. „Většina klubů už měla zavřené dveře. Jako první mě oslovil Benešov a vypadalo to, že má o mě zájem. Líbilo se mi tamní prostředí, takže jsem nad tím moc nepřemýšlel. Jsem tam spokojený. Parta v kabině je výborná, nemůžu říct špatné slovo,“ popsal nové působiště Patrik Švantner, jehož cílem zůstává probojovat se do sestavy Dynama. „Chci dokázat trenérům a vedení v Dynamu, že na to mám a mohou se mnou počítat,“ ujistil.

Napsal(a) Ladislav Lhota | Foto Jan Škrle