Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

V Čížové oddělili muže od mládeže. Vznikl FK Čížová

 
úterý, 24. července 2018, 10:27

K důležitému kroku se rozhodli v Čížové. Na páteční řádné Valné hromadě klubu TJ Sokol Čížová došlo k rozdělení stávajícího klubu na dva subjekty. Redakce Jihočeského fotbalu zjišťovala, proč k tomuto kroku došlo.

Tereza Kolpeková, sekretářka klubu, nám reorganizaci v klubu představila trochu blíže. „Vzhledem k situaci v týmu v ke konci sezony se začali rodiče dětí domnívat, že by Sokol mohl skončit. Obávali se, že by jejich potomci ztratili sportovní zázemí. Proto žádali, aby se další budoucnost mladých fotbalistů zajistila rozdělením klubu,“ prozradila, že návrh vyšel z řad rodičů čížovských benjamínků.

V Čížové teď mají dva fotbalové kluby. Nově vzniklý klub FK Čížová bude zajištovat činnost všech tří mládežnických týmů, pod hlavičkou Sokola budou i nadále pokračovat obě družstva mužů. „Vedení se rozmýšlelo, ale nakonec s návrhem vyjádřilo souhlas. Valná hromada probíhala velice klidně bez emocí a věcně. Oba subjekty budou i nadále spolupracovat jako doposud,“ uvedla Kolpeková s tím, že na své funkce rezignovali Jiří Smrž a Stanislav Trachta. „Vedení klubu teď tvoří Vladimír Vávra, starosta Čížové Tomáš Korejs a já zůstávám sekretářem klubu. Byl to klidný rozchod rozumných partnerů vynucený okolnostmi,“ dodala.

V příštím roce oslaví čížovský fotbal významné výročí. „Byla by škoda, kdyby vznikla nějaká řevnivost už jenom proto, že Sokol oslaví v příštím roce 100 let od svého založení. Hřiště patří obci, která se o něj vzorně stará, takže i tahle věc nebude předmětem sporu. Navíc i vedení Sokola věnovalo rekonstrukci areálu hodně úsilí,“ zmínila sekretářka Sokola.

V Čížové se hrát bude!

A-mužstva Sokola Čížové se připravuje na novou sezonu v divizi, kterou zahájí 11. srpna v Tachově. I přes některé odchody kmenových hráčů (Bálek, Tomášek, Zahrádka) opory zůstaly. „Organizační změny se vůbec nedotýkají působení týmu mužů v divizi. Soutěž je přihlášena a v Čížové se hrát bude,“ ujistila nás Kolpeková. „Personální obsazení zůstává beze změn. Potěšilo nás, že se vrátil gólman Satrapa a Chytrý z Rakouska. Možná bude chvíli trvat určitá deziluze z České fotbalové ligy, ale tu musíme co nejrychleji překonat.“

V okresním přeboru bude nadále vystupovat druhým tým Sokola. „Dobrou zprávou je i to, že bude nadále pokračovat i béčko. Jeho hráči se také zúčastnili valné hromady a podpořili nás. Určitě to kolektiv ještě více stmelí,“ věří za celý klub Tereza Kolpeková.

Z historie: Přežili horší časy, po sestupu z divize nastalo bezvládí

Velký pád prožila Čížová ve své historii na začátku druhého tisíciletí. Z divize se po třech sestupech v řadě zastavila v I. B třídě.

V roce 1994 přišel do klubu, jehož duší byl dlouholetý činovník Jozef Jevčák, hrající mecenáš Alexandr Bystrov a z týmu na předposlední příčce okresního přeboru se stala štika krajských soutěží. Za dva roky se Sokol těšil z premiérového postupu do krajského přeboru (1996), v němž skončil jako nováček čtvrtý. Další sezonu skončil třetí za prvním Pelhřimovem a druhou Kaplicí. Když Kaplice odmítla postup do divize na uvolněné místo po nepřihlášených Dívčicích, Čížová neváhala. Ve třech letech v divizi (1998 – 2001) bylo nejlepším umístěním 4. místo v sezoně 1999/2000. Nadcházející ročník přišel po finančních problémech zbytečný sestup, v mužstvu nezůstal kámen na kameni, hrál kde kdo a následoval pád až do I. B třídy v sezóně 2003/04.

Už tehdy se říkalo, že je s fotbalem v Čížové konec. Přežil nejhorší a i když pravidelně sestavoval kádr na poslední chvíli, zase se vrátil na výsluní, které vyvrcholilo loňským vítězstvím v divizi.

Napsal(a) Milan Šíma, Michal Průcha | Foto Jan Škrle