Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

S předsedou Jč.KFS Janem Jílkem o novinkách fotbalového jara

 
pondělí, 23. dubna 2018, 08:58

Fotbalové jaro 2018 už je na všech frontách v plném proudu. A neobešlo se bez novinek. Redakce portálu Jihočeský fotbal hovořila nejen na toto téma s Janem Jílkem, předsedou Jihočeského KFS.

Zásadní novinkou fotbalového jara v našem kraji je natáčení přenosů ze zápasů I. A třídy. Jak tuto skutečnost přijaly kluby a plynou jim z toho nějaké výhody?
Kluby tuto „novinku“ přijaly nejdříve trochu nedůvěřivě, ale po třech odehraných jarních kolech můžeme konstatovat, že se úkolu zhostily velmi dobře, zodpovědně a s pochopením.  Patří jim za to touto cestou poděkování. Klubům z natáčení plyne (kromě možnosti zhlédnutí svých a ostatních zápasů I. A tříd) i řada dalších výhod, kdy odborné komise KFS mají materiál k transparentnějšímu a průkaznějšímu rozhodování v rámci své činnosti, což je samozřejmě ve výsledku jednoznačný dopad pro oddíly i celý fotbal a jeho vnímání veřejností. Jeden z bonusů je také ten, že již nebudou hradit delegace DS na svoje utkání. V případě delegace delegáta svazu na utkání náklady (cestovné, paušál) uhradí zpětně vždy po skončení jarní a po skončení podzimní části Jihočeský KFS.

Jaro tedy mají mužstva A třídy zkušební. Fanoušci se k záznamům nedostanou. Ostrý přenos má začít od nadcházející sezony 2018/19?
Jaro 2018 je zkušební, proto STK toleruje různé drobné nedostatky při natáčení. Od podzimu bude mít STK na oddíly stejné nároky jako na natáčení zápasů KP. Oddíly I. A zatím bez větších problémů zápasy z prvních kol natáčely a až na jedno utkání také řádně vše vložily na úložiště. Oddíly mají samostatná přístupová hesla a mohou shlédnout nejen svoje utkání, ale všechny vložené zápasy. Je pouze na oddílu, komu svoje přístupové heslo poskytne. Možnost přístupu a přehrání mají jak odborné komise KFS, tak rozhodčí a DS KFS.

Máte do budoucna v plánu spustit přenosy i do I. B třídy?
Myslím si, že by to bylo prospěšné, ale zatím to vidím tak minimálně v horizontu dvou tří roků. Rychlejšímu rozvoji brání hlavně nákladová položka - náklady na vybavení všech oddílů I. B tříd by byly minimálně téměř 650 tisíc korun a dále je potřeba brát v potaz i náklady na provoz zařízení a serverů s přenosy.

Před startem jara se vám podařilo sehnat prostředky na vybavení všech klubů rohovými praporky a nosítky. To musely kluby kvitovat, ne?
Ano, podařilo se nám vybavit na 160 oddílů v rámci kraje. Ohlas byl vesměs hodně kladný a pozitivní, ale najdou se i výjimky. Několik málo oddílů, čtyři až pět, poukazovalo, že mají vlastní kloubové praporky a ještě dobrá nosítka. Úsměvný byl zvláště názor jednoho oddílu, který argumentoval tím, že praporky nemohou dát na hřiště, protože nemají žádný nástroj na zhotovení děr pro vložení trubky kloubových praporků! Připomínky byly i od některých oddílů ohledně dodaných pořadatelských vest (prý na ně nejsou zvyklí a nechtějí je proto nosit), ale to jsou celkově jen drobnosti. Osobně kvituji dodání tohoto vybavení oddílům velmi pozitivně, na mnohých hřištích byla k dispozici nosítka ještě z armádní výstroje a bál bych se na ně lehnout a nechat se odnést. A železné praporky také mnohde svědčily o svém z hlediska bezpečnosti aktérů utkání. To by nyní mělo být vyřešeno.  

Sehnat finance na okresní fotbal není jednoduché. Podporuje KFS příslušné okresy v jejich činnosti?
Ano a dlouhodobě. KFS z prostředků NF finančně podporuje několik roků trenéry mládežnických družstev až na úroveň OFS, rovněž finančně podporuje dlouhodobou soutěž výběrů OFS, vybrané mládežnické turnaje a rovněž finančně podporuje akce rozvoje dívčí kopané (kempy, vybavení).

Za poslední sezony se obměnil sbor rozhodčích. Příležitost dostaly nové tváře.  Jak si vedou?
Obměna sboru rozhodčích je v posledních létech razantnější. Bohužel mnoho i kvalitních mladých rozhodčích zanechává nebo přerušuje činnost v důsledku studia, práce v zahraničí, pracovního zaneprázdnění a podobně. Bohužel tento fakt asi nebude ani v budoucnu lepší. Snažíme se vychovávat v každoroční „Škole mladých rozhodčích“ vhodné adepty.  Absolventi ŠMR obdrží po zkouškách kompletní vybavení a výstroj v hodnotě téměř 4 500 korun na osobu, přesto nám do jednoho roku činnosti končí skoro 50 procent nových rozhodčích. Oddíly na jedné straně vítají obměnu sboru rozhodčích, ale na druhé straně nejsou ochotny a schopny pochopit, že mladý rozhodčí se teprve časem a množstvím odpískaných zápasů stane kvalitním rozhodčím. Někdy zbytečně a dost tvrdým způsobem mladé a začínající rozhodčí kritizují. Na tom budeme dále pracovat s oddíly i rozhodčími.

V létě se v divizi uvolnilo pro Jihočechy jedno volné místo. Překvapilo vás, že po něm z krajského přeboru nikdo nesáhl a všichni s díky odmítali?
Nepřekvapilo, protože zhruba již tři čtyři roky další možnost postupu oddíly opakovaně nevyužily. Mnohé oddíly avizují celý podzim a část jara velkou chuť postoupit, ale když mají tuto možnost, tak většinou postup neakceptují.  Bohužel s tímto nemá problém jenom náš kraj, ale stejná situace je i v jiných regionech. 

Na druhou stranu vás musí těšit, že soutěže probíhají bez problémů a zbytečných excesů.
Problémy se sice vždy vyskytují a vyskytnou, ale můžeme říci, že jsou pouze běžné a nikoliv zásadní. Přípravě soutěží věnuje každoročně VV a STK velké množství času, a možná i právě proto se v našem kraji velmi málo vyskytují závažné incidenty, které vyúsťují až například k vystoupení daného družstva ze soutěže během sezóny.

V čele jihočeského fotbalu jste pátým rokem. Podařilo se vám naplnit všechna přání a cíle, s nimiž jste do této náročné funkce vstupoval?
Fotbal je krásná hra, která boří hranice věkové, genderové, politické, náboženské a podobně, ale ve fotbale nikdy nemůžete naplnit všechny předsevzaté cíle a přání. A myslím si, že je to i správné, protože je potřeba mít neustále otevřené hledí a koukat dopředu. Podařilo se nám velmi dobře nastavit spolupráci s většinou OFS, snažíme se vystupovat jednotně a otevřeně komunikovat s fotbalovým hnutím a FAČR. Mám radost z přístupu řady oddílů k práci s mládeží a oddílovou základnou. Myslím si, že řada samospráv se velice dobře a kladně staví ke sportu a zde bych rád vyzdvihl nadstandardní dlouhodobou úzkou spolupráci Jč.KFS, Jihočeského kraje a ČEZ, díky které se podařily projekty, které nám doslova „závidí“ celá fotbalová republika. Jsme kraj s nejlepším vybavením oddílů bezpečnými brankami, podařila se nastavit systematická podpora trenérů mládeže, zvýšil se počet licencovaných trenérů v kraji, zkvalitnilo se vybavení oddílů agility pomůckami, aplikovalo se natáčení již od úrovně I. A tříd a další. Pozitivně jsme zapracovali na PR jihočeského krajského fotbalu, ale práce máme před sebou ještě na další téměř tři roky našeho mandátu VV stále dost.

Na čem by chtěl KFS výhledově zapracovat, co má v plánu?
Palčivým problémem se jeví stále snižující se počet družstev dorostu a starších žáků. Proto by mělo být jedním z hlavních cílů KFS v krátké budoucnosti projednat a najít způsob řešení pomoci oddílům udržet nejen stávající stav, ale také zvýšit počet družstev v soutěžích KFS a OFS. Rovněž by se měl Jihočeský kraj prostřednictvím KFS výhledově se pokusit najít a „vyprofilovat“ vhodného funkcionáře, který bude moci za náš kraj kandidovat do struktur VV FAČR.  V oblasti funkcionářské má náš kraj v republikových orgánech velmi málo funkcionářů. Zvýšení jejich počtu považuji za jeden z důležitých cílů VV Jč. KFS pro budoucnost.

Napsal(a) Michal Průcha | Foto Michal Průcha
 


 
Reklama