Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Nová Včelnice sbírá zkušenosti, i proto zatím prohrává

 
čtvrtek, 11. ledna 2018, 20:40

V Nové Včelnici se podařilo dát dohromady úspěšný a perspektivní tým. Za dva roky se svěřenci Radka Vajdy probojovali hravě z I. B třídy až do krajského přeboru. V něm sice herně nepropadli, ale příčinou většiny porážek byly hrubé chyby a žalostné zakončení. Jedním slovem nezkušenost. V tabulce předpolední nováček nemá ve svém středu lídra a musí se učit prohrávat. V zimní přípravě sehraje čtyři přípravná utkání a boj o setrvání v přeboru rozhodně nevzdává. „Do poslední chvíle budu doufat, že se to podaří,“ uvedl předseda klubu Luboš Cypra.

Jak hodnotíte podzimní část sezony v krajském přeboru?
Samozřejmě neúspěšně, bylo nám jasné, že budeme hrát o záchranu, chtěli jsme 20 bodů po podzimu, máme 11 a nejméně nastřílených branek.

Největším problémem vašeho týmu byla špatná koncovka. Ta vás stála hodně bodů, že?
To máte pravdu. My nejsme schopni proměnit nebo dotlačit do branky soupeřů ani ty nejvyloženější šance. Náš mladý útočník Pacholík ještě nemá potřebné zkušenosti a klid při zakončování. Byly zápasy, kdy měl tutovky utkání rozhodnout, ale nedal je a my tak ztratili minimálně 9 bodů.

Venku se vám nepodařilo získat ani bod. Čím to podle vás bylo?
Máme mladé a nezkušené mužstvo, snad kromě kapitána Petráše, nehrál nikdo v mužích vyšší soutěž než I. A třídu, kam jsme postoupili před rokem a hned do kraje. Prostě nám chybí vše, co bysme měli mít, abychom byli v kraji konkurenceschopní. Kluci zatím neumí plnit taktické pokyny, hrají "hurá" fotbal a s tím přicházejí chyby, které soupeř nemilosrdně trestá.

Jak moc chyběl na hřišti zkušený Bednář, který musel v létě skončit ze zdravotních důvodů?
Bednář byl hráč, který už v životě něco odehrál. Dokázal dirigovat hru, podržet balón a hlavně měl přirozený respekt přímo na hřišti mezi mladými spoluhráči. V A třídě na to "stačil" sám, ale teď v KP bychom potřebovali takové tři čtyři Bednáře.

Která porážka nejvíc mrzela?
Tak určitě poslední dvě utkání. V Sezimáku a doma proti Oseku. Tady jsme přišli o bodový kontakt s těmito soupeři. Soupeř byl vždy mnohem lepší a jasně nás přehrál. Mně osobně předvedli, jak se hraje o "záchranu". Výkonnostně jsme hodně za nimi a to mě děsí. Ale hodně mrzí i domácí remízy s Rudolfovem a Třeboní, tady jsme měli vyhrát.

Nejpovedenější zápas si jistě vybavíte.
Domácí výhry s Milevskem, Protivínem a Dačicemi. My si ceníme každé výhry, škoda, že jich nebylo o tři více. V těchto zápasem kluci předvedli maximum

O koho se mohl tým opřít v těžkých chvílích?
V těžkých situacích jsme se nemohli opřít o nikoho. V zápasech, ve kterých jsme tahali za kratší konec provazu, a těch byla většina, nebyl nikdo, kdo by na hřišti zavelel ke zlepšení nebo obratu. Když padla deka, tak padla na všechny. Ale v těch pár povedených zápasech to byla zcela jiná parta. Kluci makali, bojovali jeden za druhého. Tady vždy vyčnívaly výkony gólmana Holického, stopera Blažka a hodně byl v těchto zápasech vidět Pacholík.

Jaký dojem na vás udělala kvalita a celková úroveň soutěže?
Jako divák jsem jezdil na zápasy J. Hradce, takže jsem nějaký ten přehled o úrovni KP měl. Abych se přiznal, mně se do kraje nechtělo, ale kluci mě "přemluvili". Vykopali si ho a chtěli ho hrát, v tom se jim nedivím. Ale já tušil, že je to brzy pro tak mladý a nezkušený tým bez osobností ve svém středu. Každopádně teď mám starosti s tím, aby nám tato soutěž víc nevzala, než dala. Tento tým byl zvyklý poslední tři roky vyhrávat a teď prohra za prohrou. Čas tedy ukáže, kam to naše mladé mužstvo posune. Kvalita soutěže je vysoká, tedy z našeho pohledu. V každém mužstvu jsou osobnosti a my se rádi od nich učíme fotbalu, i když je to trpké učení.

Co říkáte konečné tabulce po podzimní části. Překvapilo vás něco?
Tabulka asi odpovídá kvalitě. Želeč s J. Hradcem si to rozdají o postup. Super hraje také Olešník a parádně se zvedly i Katovice. A spodek tabulky je taky zasloužený. My a Dačice asi půjdeme tam, kam patříme. Ale ve fotbale se může stát cokoliv, i tady se dějí zázraky.

Kdo patřil, podle vás, k největším osobnostem soutěže?
My jako nováček soupeře pořádně neznáme a proto je složité na tuto otázku odpovědět. Ale osobně jsem viděl na zápasy J. Hradce a tam nadprůměr odváděli Beránek s Koutným. A v jiných mančaftech to byli vždy hráči středního věku. Dali hře přehled, klid a přesnost v rozehrávce.

Kdy zahájíte zimní přípravu a jak bude probíhat?
Přípravu jsme zahájili 3. ledna. V týdnu máme dva tréninky v hale, jeden výběh v terénu a dva tréninky na umělé trávě.

Kolik sehrajete přípravných zápasů a s kým?
Sehrajeme čtyři přípravné zápasy. V lednu nás čeká zápas se Spartou Praha "U17", v únoru  FK Pelhřimov a v březnu zápas se Suchdolem nad Lužnicí a generálka proti AFK Humpolec.

Můžete prozradit, zda dojde v kádru k nějakým změnám?
Můžu, k žádným změnám nedojde. Borci si rozhodli uhrát si soutěž sami. Já to respektuji a do poslední chvíle budu doufat, že se nám to podaří.

S jakými plány půjdete do jara?
Zachránit soutěž, ale hlavně neudělat ostudu a snažit se potěšit naše věrné fanoušky.

Napsal(a) Michal Průcha | Foto Jan Škrle