Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Rostislav Grossmann: Chceme hrát doma na vítězství

 
neděle, 10. prosince 2017, 18:31

Starší dorostenci FC Písek jsou po podzimní části České ligy dorostu na šestém místě se ziskem sedmadvaceti bodů a kontaktem s čelem tabulky. Uplynulý půlrok zhodnotil trenér týmu Rostislav Grossmann.

Jak budete hodnotit podzimní část sezony České ligy dorostu U 19?
Jsem moc rád, že jsme poměrně slušně navázali na jarní část předchozí sezony. Tehdy jsme se dozvěděli, že se nebude sestupovat, tudíž ten tlak nebyl tak velký. S příchodem nové sezony se však znovu hraje o sestup i o postup a tlak je mnohem větší. Podařilo se nám udržet nastavenou laťku, když jsme opět vybojovali sedmadvacet bodů - stejně jako na jaře.

O sestup jste ale určitě hrát nechtěli…
Nechtěli jsme hrát v žádném případě o sestup, i když po sezoně 2016/2017 došlo v týmu k řadě změn. Kvůli věku skončili oba gólmani, odešli tři hráči z Příbrami, kteří byli v základní sestavě, skončil Musil s Kinkorem, kteří se zapojili do přípravy s áčkem a během podzimu odešel Votava do Olešníku. Oslabení bylo citelné, ale jsem moc rád, že se nám vzniklé mezery podařilo zacelit a tým šlape.

Při pohledu na tabulku po podzimu je patrné, že se vám bodově dařilo více venku než v domácím prostředí…
Více nám vyhovuje vycházet ze zavřenější obrany a čekat na brejky, k čemuž máme vhodné typy hráčů. Paradoxně jsme ve srovnání venkovních zápasů na třetím místě a v domácích na desátém. Něco to ukazuje. Když tým v takové konkurenci, která v soutěži je, dokáže být třetí na hříštích soupeřů, je to super výsledek. Na domácích zápasech však musíme zapracovat, bodů jsme tady poztráceli strašně moc a zbytečně.

Určitě vás mrzí dva domácí v řadě, kdy jste body ztratili až v poslední minutě…
Samozřejmě, ale po bitvě je každý generál. Můžeme spekulovat, zda jsme měli hrát na vítězství, nebo držet nerozhodný výsledek a jít do penalt, jestli jsme měli takticky střídat a tak dále. Je těžké to následně vyhodnotit. My chceme hrát doma na vítězství a tolik netaktizovat. Prohra s Dynamem hodně mrzí, ale zápas s Meteorem byl hodně kvalitní. Bohužel fotbal je nevyzpytatelný a prohráli jsme. Více mě mrzí porážka s Benešovem v posledním podzimním duelu.

Naopak například Most, s nímž jste v předchozí sezoně hráli naprosto vyrovnaně, jste tentokrát přejeli. Stejně tak i další soupeře…
Byly zápasy, ze kterých jsme měli možná až přehnané obavy, nebo lépe řečeno přílišnou úctu k soupeři. Utkání s Mostem se nám ale povedlo, dařilo se nám i v Sokolově, na Viktorce Žižkov či doma s Plzní. Někdy se nám to podařilo zlomit, jindy jsme štěstí neměli. Celkově jsme však spokojení - máme relativně dostatek bodů. Jsme na šestém místě a máme kontakt s celky před námi. Rozhodně nechceme usínat na vavřínech, ale na jaře můžeme i více pracovat s hráči, kteří mají šanci dostat se do A-týmu a můžeme připravovat devatenáctku na další sezonu.

Pozorujete na týmu, ke kterému jste před rokem nastoupil, nějaký vývoj?
Hráči se samozřejmě nějakým způsobem vyvíjejí. Jsme samozřejmě radši, když se vyvíjejí tím pozitivním způsobem. Jejich projev se odvíjí od celkového přístupu k fotbalu. Jestliže má někdo k 95 procentům splněné docházky, má větší předpoklad se zlepšovat, což se nám potvrzuje. Opačným způsobem se to projevuje u hráčů, kteří to občas odfláknou. Někdo šel nahoru, někdo stagnuje a někdo jde dolů, je to zákonitost.

Hráči jsou ve specifickém věku…
Je to tak. Řešíme spoustu věcí, které k fotbalu nepatří. Kluci jsou ve věku, kdy dělají poslední ročník školy, maturují, chodí na maturitní plesy, někteří se připravují na přijímací zkoušky na vysokou školu, do toho autoškoly, vztahové věci a problémy s dojížděním. Není to jednoduché, ale myslím si, že to zvládáme.

Stejně jako i třetiligový A-tým, také devatenáctka byla významným dodavatelem fotbalistů do krajského béčka. Chybí vám, nebo ho nahrazuje spolupráce s U 18 (U 19 B)?
B-tým není a tak to bereme. V předchozí sezoně jsme měli kádr hodně široký, proto jsme béčko doplňovali. Nyní pomáháme béčku devatenáctky (osmnáctce). Na druhou stranu je naše spolupráce na slušné úrovni obousměrně a několik hráčů jsme už přesunuli z osmnáctky nahoru. Chtěli bychom tímto směrem pokračovat.

A spolupráce a dospělým áčkem? Absolvovali jste společná přípravná utkání…
Zápasy s třetiligovým áčkem jsou pro nás velmi přínosné. Ukazuje nám to, kteří naši hráči jsou schopní opravdu obstát v dospělém fotbale po rychlostní, silové, technické i taktické stránce. Již v prvních zápasech se projevilo, že někteří by se k tomu uměli postavit a u některých je to naopak ještě daleko. Výkonnostní rozdíl mezi Českou fotbalovou ligou dospělých a Českou ligou dorostu je obrovský.

V České lize dorostu platí pravidlo, že pokud hráč obdrží žlutou kartu, jde na deset minut ze hřiště. Jak ho hodnotíte?
Každý rozhodčí má jiný metr. Pravidlo, které říká, že hráč musí jít po žluté kartě ze hřiště, se dá zneužít, ale můžu říct, že jsem nikde neviděl, že by chtěl někdo někoho přes karty poškodit. Někteří rozhodčí hru možná až moc pouštěli - i u zákroků, které byly za hranou. My jsme se v přípravě zaměřovali na to, abychom karty nedostávali vůbec. Myslím, že jsme jich na podzim dostali sedm.

A nejde z pohledu toho, že v dospělém fotbale takové pravidlo není, o „zvláštnost“? Zvlášť, když hráči U 19 budou právě k dospělým přecházet?
Je to kontraproduktivní. Učíme hráče dospělý fotbal, což znamená kontakty, souboje a tvrdá hra na hraně faulu. Vidina vyloučení po žluté kartě naopak nutí do takového jakoby bezkontaktního sportu - úplně obráceně. Obecně si myslím, že to nebyl dobrý nápad.

Máte v kádru výrazného střelce Adama Kasíka. Když se však podíváme na statistiku vítězných gólů, zjistíme, že se o ně podělilo sedm různých hráčů. To je jistě potěšitelné, že?
Je to vždycky příjemné, když máte v týmu více hráčů, kteří jsou schopní dát gól. Pokud bych byl trenér týmu, který bude hrát proti Písku, kouknu se na statistiku, ze které zjistím, že Kasík je druhý v tabulce střelců, tak se na něj samozřejmě připravím. Pokud se síla rozloží na více fotbalistů, je to pro nás tím lepší. Adam určitě kvalitu má a je správné, že pomalu začíná koketovat s áčkem.

S jakým přáním půjdete do jarní části aktuálního ročníku?
Udržet kvalitu a zařadit do kádru další talentované hráče. Byl bych rád, kdyby se někdo z kluků, kteří půjdou do přípravy s A-týmem, chytil a ukázalo se, že ta naše práce má nějaký smysl.

Co vás čeká v přípravném období?
První týden budou mít hráči individuální přípravu. Sejdeme se 15. ledna. Budeme mít osm týdenních bloků včetně herního soustředění v Borovanech a plánujeme také sedm nebo osm přípravných zápasů zejména s týmy z kategorie mužů, protože se chceme připravovat na mužský fotbal, kontakty a způsob hry, který se blíží dospělému fotbalu.

Napsal(a) (pbr) | Foto Jan Škrle