Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Změna v pojetí práce přípravek Táborska a nastavení koncepce regionálního fotbalu na okrese Tábor

 
čtvrtek, 20. května 2021, 18:15

Základem každého fungujícího sportovního klubu jsou a musí být bezpochyby přípravky. Právě práce trenérů s nejmenšími sportovci vytváří podhoubí celé fotbalové komunity. Úkolem trenérů je vybudovat emoční vazbu k pohybu a naučit své svěřence sportovním základům, ze kterých následně vychází po celou svou fotbalovou kariéru. Ne nadarmo se říká, že přípravkové období je tím nejdůležitějším ve vývoji hráče.

Vše výše uvedené si v FC MAS Táborsko plně uvědomují a z toho důvodu od nové sezony dojde k částečným změnám a rozšíření již nyní nadstandardního servisu, který klub svým fotbalistům a jejich rodičům nabízí. "Hlavní změnou ve struktuře mládežnických týmů bude vytvoření více tréninkových skupin pro nejmenší děti do 6-7 let v rámci tzv. "školičky". Od dvou paralelních týmů nejmladších přípravek pro Tábor a Sezimovo Ústí s okolím si slibujeme rozšíření členské základny. Pro každého tak bude jednoduše dostupná školička nabízející dvakrát týdně hodinu plnou zábavných pohybových her a soutěží. S přechodem do vyšších kategorií pak bude docházet k postupnému spojování do jedné tréninkové skupiny," vysvětluje hlavní trenér přípravek Jan Větrovský.

Další důležitou změnou bude snaha o jednoznačné sjednocování způsobů a metod, jakými jsou hráči v jednotlivých ročnících FCT vedeni. Klíčovým nástrojem budou společná interní školení, kde se bude ladit právě třeba způsob komunikace s hráči podle věku či náplň tréninkového procesu, výhledově pak i společný náhled na jednotlivé detaily provedení. I z tohoto důvodu neustává snaha o rozšíření realizačních týmů a jejich zkvalitnění ve všech ohledech.

Táborsko by však chtělo pomoci i se zlepšením úrovně a počtu sportujících dětí v celém regionu, jak popisuje dále Větrovský: "Přál bych si, abychom všichni začali více uvažovat ve smyslu, že trénink mládeže, přípravek obzvlášť, je v týmovém sportu především o rozvoji individualit. Trenérům regionálních klubů s mládeží chceme nabídnout možnost účastnit se našich klubových seminářů. To vše bude ve spolupráci s GTM Richardem Floriánem. Dále bychom chtěli pomoc s herním vytížením pořádáním zimní ligy."

Cílem FCT je samozřejmě nabízet nejtalentovanějším hráčům z regionu nadstandardní podmínky pro jejich rozvoj. GTM OFS Tábor Richard Florián k tomu dodává: „Z hlediska pohybové kultury či učení se technickým dovednostem je právě věkové období přípravek nenahraditelné. Táborsko by mělo však způsobem vystupování a vedení jednotlivých týmů rovněž ukazovat směr i ostatním klubům z okolí a pozitivně tak ovlivňovat celý fotbalový region. Proto také v rámci OFS Tábor vznikla trenérsko-metodická komise, ve které budeme pro potřeby regionálního fotbalu spolupracovat s Honzou Větrovský. Cílem této komise je poskytnou odborné konzultace a ukázkové tréninky přímo trenérům ve všech klubech OFS Tábor a tím si nastavit jednotnou koncepci ve výchově mládeže v celém regionu. Dále bychom rádi pomáhali klubům s nábory dětí, pomáhali jim nastavit komunikaci s místními školami a školkami a v neposlední řadě bychom rádi pořádali v pravidelném režimu semináře s náhledovými tréninky pro všechny zájemce z našeho regionu, včetně rodičů, kteří jsou vedle trenérů základním pilířem v práci s mládeží nejen ve fotbalovém prostředí.“

„Vrcholem celé spolupráce by měla být možnost začlenit nejtalentovanější děti do sportovních tříd na ZŠ Zborovská v Táboře, která sice funguje jako partnerská škola FC MAS Táborsko, ale vybraným hráčům by bylo umožněno zapojení do sportovního režimu těchto tříd bez nutnosti aktuálního přestupu do klubu. Hráči by tedy i nadále mohli odpoledne trénovat a hrát zápasy ve svých klubech,“ říká ředitel školy Petr Vašíček.

„V našem klubu máme i na 30 dívek, které hrají okresní přebor. Našim hráčkám věnujeme v klubu pozornost a máme v plánu rozšířit jejich základnu. Holky trénují a hrají zápasy na hlavním stadionu v Kvapilově ulici. Věříme, že si i sem najdou cestu rodiče, kteří chtějí dát dobrý pohybový základ svému dítěti,“ zve trenérka dívek Lenka Marešová.

Tisková zpráva | Foto Daniel Pekař